Czym słodzić herbatę i kawę?

Czym słodzić kawę i herbatę?Czym słodzić herbatę i kawę? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Szczególnie Ci, którzy prowadzą zdrowy tryb życia lub osoby, które przeszły na specjalną dietę odchudzającą. Najlepszym rozwiązaniem jest w ogóle nie słodzić i na pewno nie stosować cukru białego, który jest najbardziej przetworzony. A co w sytuacji kiedy musimy osłodzić dany napój? Istnieje kilka znacznie lepszych alternatyw niż tradycyjny, biały cukier. Oto one.

Czym słodzić herbatę i kawę?

Od wielu wielu lat cukier szedł w parze z kawą i herbatą. Obecnie posiadamy szeroki dostęp do różnego rodzaju produktów słodzących, różne są nasze gusta oraz trendy w modzie na zdrowy tryb życia. Dziś jesteśmy bardziej świadomi niekorzystnego wpływu białego cukru na nasze zdrowie. Dlatego też coraz chętniej sięgamy po alternatywne środki słodzące. Listę czym słodzić herbatę i kawę, a czym nie przedstawiamy poniżej.

1. Cukier trzcinowy.

Cukier trzcinowy jest cukrem produkowanym z trzciny cukrowej i należy do najstarszego rodzaju cukrów. To właśnie w Azji odkryto słodki smak soku z trzciny cukrowej przez co rozpoczęto jej uprawę. Cukier trzcinowy składa się głównie z sacharozy oraz melasy w różnej ilości, która zależna jest od rodzaju cukru trzcinowego.

2. Melasa.

Melasa jest ciemną i gęstą substancją, która przypomina słodki syrop. Powstaje on po produkcji cukru, w momencie kiedy dalsze jego odzyskiwanie nie jest już możliwe. Słodki smak melasy gwarantuje sacharoza, która występuje w niej w ilości około 50%. Wyróżnia się między innymi melasę buraczaną i trzcinową. Jej rodzaj zależny jest od głównego surowca dla danego cukru. Co ważne melasa jest znacznie bardziej wartościowym produktem słodzącym niż cukier biały, bowiem zawiera w swoim składzie witaminy i minerały.

3. Fruktoza.

Fruktoza jest cukrem prostym, który występuje głównie w owocach. Zalecana jest szczególnie diabetykom. Mimo że fruktoza podobna jest do glukozy, nasze ciało inaczej ją metabolizuje, przez co powszechnie twierdzi się, że posiada ona niekorzystne właściwości. Uważa się, że metabolizowana jest głównie w wątrobie, co prowadzi do powstawania niebezpiecznych dla naszego organizmu trójglicerydów. Mogą one zwiększać ryzyko powstawania chorób układu krążenia. Fruktoza może również sprzyjać wystąpieniu miażdżycy, a także być jedną z przyczyn choroby Alzheimera. Mimo że oba cukry (fruktoza i glukoza) są do siebie podobne to stosunek ich podobieństw jest niewielki.

4. Syrop glukozowo – fruktozowy.

Syrop ten pozyskiwany jest z kukurydzy i składa się z glukozy i fruktozy w bardzo podobnych ilościach. Często wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym do słodzenia napojów. Poprzez dużą zawartość fruktozy nie jest korzystny dla zdrowia. Między innymi przyspiesza produkcję tkanki tłuszczowej, pobudza apetyt oraz otłuszcza narządy wewnętrzne.

5. Glukoza.

Glukoza to cukier prosty, który jest najłatwiej przyswajalnym cukrem przez ludzkie ciało. Stanowi jego główne źródło energii. Występuje zarówno w owocach (winogronach), dlatego często nazywany jest cukrem gronowym, jak i w miodzie. Posiada mniej słodki smak niż fruktoza. Jest także inaczej metabolizowana przez organizm. Trafia do krwiobiegu i tam odżywia komórki ciała.

6. Miód.

Miód powstaje z nektaru kwiatowego lub spadzi dzięki pracy pszczół. Występuje zwykle w dwóch postaciach: płynnej oraz skrystalizowanej. Stanowi źródło wielu składników odżywczych. Swój słodki smak zawdzięcza fruktozie i glukozie, które stanowią większą część jego składu. Wykazuje wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu m.in. dodaje energii, działa przeciwzapalnie oraz obniża ciśnienie krwi. Miód jest produktem odpornym na zepsucie się. Warto jednak pamiętać, że zbyt wysoka temperatura może negatywnie wpływać na jego właściwości.

7. Syrop z agawy.

Syrop z agawy produkowany jest z rdzenia agawy (rośliny kaktusowej) w Meksyku. Posiada on wysoką zawartość fruktozy, przypomina swoim składem nieco skład syropu glukozowo – fruktozowego.

8. Ksylitol.

Nazywany jest również cukrem brzozowym, ponieważ pozyskuje się go kory brzozy. Cukier ten posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu często zalecany jest m.in. diabetykom. W przemyśle spożywczym stosowany jest jako słodzik. Ksylitol polecany jest również osobom będącym na diecie lub posiadającym nadwagę, ponieważ posiada o 40% mniej kalorii od zwykłego cukru. Ciekawostką jest fakt, że ksylitol pomaga utrzymać higienę jamy ustnej, poprzez swoje właściwości przeciwpróchnicze.

9. Aspartam.

Aspartam jest sztucznym produktem słodzącym, zaliczanym do grupy estrów. Związek ten powszechnie wykorzystywany jest do słodzenia napojów, słodyczy, a nawet leków. Obecnie trwa duży spór wśród grup badawczych dotyczących bezpieczeństwa jego stosowania. Oprócz działania rakotwórczego przypisuje mu się inne negatywne, działanie na nasz organizm m.in bóle i zawroty głowy, dreszcze, wysypki, wymioty, skurcze mięśni, problemy z widzeniem, szumy w uszach czy depresja. Uważa się, że wypicie jednego litra napoju słodzącego aspartamem może wywołać skutki uboczne w naszym ciele.

10. Stewia.

Stewia jest rośliną występującą w Ameryce Południowej i Środkowej. Jej słodki smak wynika z obecności w składzie stewiozydów. Są to związki, które charakteryzują się aż 300 razy bardziej słodszym smakiem niż zwykła sacharoza. Stewiozydy wykorzystywane są w przemyśle spożywczym do słodzenia napojów oraz pokarmów.

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. BEATA REDZIMSKA
    BEATA REDZIMSKA says:

    Kiedys nie wyobrazalam sobie, by nie slodzic herbaty. I pewnego dnia postanowilam jednak sprobowac. Sprobowalam, nie smakowalo mi. Mimo to sprobowalam wypic herbate bez cukru po raz kolejny i jeszcze kolejny. W koncu przyzwyczailam sie. Dzisiaj pije herbate bez cukru… To chyba tez jest kwestia wyrobienia w sobie smaku.

    Odpowiedz
  2. Natalia
    Natalia says:

    Najlepiej nie słodzić wcale – wcale nie tak trudno się odzwyczaić. Ewentualnie naturalny miód z lokalnej pasieki. Wszelkie słodziki, biały cukier, a syrop glukozowy w szczególności powinny zniknąć z naszej kuchni 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *