Olej canola

Olej canola

Olej canolaOlej canola coraz częściej zwraca uwagę konsumentów i pasjonatów kosmetologii. To olej tłoczony ze specjalnej odmiany rzepaku o licznych, cennych właściwościach zdrowotnych.

Czym charakteryzuje się olej canola?

Rzepak był uprawiany już setki lat temu, jednak wówczas uprawy te były niewielkie, a plony ubogie. Działo się tak ze względu na niski poziom wiedzy na temat tej rośliny, a także zawartość w nasionach rzepaku szkodliwych dla zdrowia substancji – kwasu erukowego i glukozynoli (związki siarkowe). Z biegiem lat wiedza ludzi zaczęła wzrastać, czego efektem było odkrycie pierwszej odmiany rzepaku jarego nie zawierającego kwasu erukowego, a następnie odmiany rzepaku z niską zawartością glukozynolanów. Po upływie pewnego czasu powstała nowa odmiana rzepaku, nazwana “00”, czyli podwójnie ulepszona. Powszechnie zwie się ona canola.

Skład

Głównym składnikiem oleju canola są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz w mniejszym stopniu także nasycone kwasy tłuszczowe. Zawartość kwasu oleinowego w oleju może sięgać 62%. Stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 wynosi średnio 2:1. Należy jednak wiedzieć, że zarówno zawartość poszczególnych rodzajów tłuszczów, jak i ich stosunek względem siebie zależy od sposobu uprawy rzepaku, jego zbioru, nawożenia i pogody.

Do pozostałych składników zalicza się:

Właściwości zdrowotne

Olej canola zalicza się do najzdrowszych olejów roślinnych w diecie człowieka. Główną przyczyną tego jest wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych przy jednoczesnym niskim poziomie tłuszczów nasyconych.

W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na wpływ oleju canola na układ krwionośny. Reguluje on bowiem gospodarkę lipidową poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Powoduje on obniżenie poziomu szkodliwej frakcji cholesterolu LDL, przy braku wpływa na frakcję HDL. Tym samym przyczynia się do prewencji niektórych chorób sercowo-naczyniowych, jak np. miażdżycy. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 chroni przed chorobami takimi jak udar mózgu, nadciśnienie tętnicze czy choroba niedokrwienna serca.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i oczu, dlatego stanowią cenne składniki diety kobiet w ciąży i małych dzieci. Dodatkowo są one prekursorami niektórych hormonów tkankowych.

Kolejnym korzystnym działaniem oleju jest likwidowanie wolnych rodników tlenowych. Produkt ten zawiera liczne antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwutleniające. Tym samym olej wpływa korzystnie zarówno na wygląd, jak i na zdrowie.

Olej canola w kosmetologii

Ze względu na sporą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, olej canola stanowi cenny składnik wielu kosmetyków – zwłaszcza dla skóry dojrzałej, wrażliwej i suchej. Składniki te chronią skórę przed pogłębianiem się zmarszczek, nawilżają ją i zmniejszają świąd. Można go dodać do kąpieli, wówczas wygładzi i nawilży skórę całego ciała. Dużą zaletą oleju canola jest jego szybkie wchłanianie, dlatego korzystnie wpływa na konsystencję kosmetyku i nie pozostawia na skórze nieprzyjemnej warstwy.

Olej canola jest również częstym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji włosów. Zapobiega on odparowywaniu wody z włosów, przez co pozostają nawilżone i miękkie. Dodatkowo chroni je przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak wysokie temperatury czy silny wiatr.

Środki ostrożności

Olej canola jest bardzo łagodny i delikatny, dlatego zalicza się go do olejów bezpiecznych. Może być stosowany przez kobiety w ciąży, a także przez dzieci. Praktycznie nie ma żadnych przeciwwskazań do jego stosowania.

Bibliografia

  1. Szczepańska D., Bryndal I., Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 494/2017.
  2. Jerzewska M., Ptasznik S., Ocena występujących na rynku krajowym olejów rzepakowych pod względem zmienności składu kwasów tłuszczowych, Rośliny Oleiste, XXI/2000.
  3. Gugała M., Zarzecka K., Sikorska A., Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego, Postępy Fitoterapii, 2/2014.
  4. Spasibionek S., Variability of fatty acid composition in seed oil of winter rapeseed (Brassica napus L.) developed through mutagenesis, Oilseed Crops, XXIX/2008.
Omega 3 - czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Jest on pozyskiwany z rośliny o nazwie Perilla frutescens.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *