Olejek lawendowy – właściwości

Olejek lawendowy - właściwościOlejek lawendowy wytwarzany jest z kwiatów lawendy, głównie metodą destylacji z parą wodną. Korzyści zdrowotne wynikające z jego używania to między innymi zdolność do eliminowania napięcia nerwowego oraz łagodzenia zaburzeń oddychania. Olejek lawendowy wpływa również na zmiany skórne, oparzenia czy otarcia, leczenie przeziębień i zapaleń dróg oddechowych.

Tradycyjnie, olejek lawendowy przez stulecia wykorzystywany był w aromaterapii i wiele produktów bazuje właśnie na zapachu lawendy. Bardzo dobrze łączy się z innymi olejkami eterycznymi, takimi jak drzewo cedrowe, szałwia, sosna, gałka muszkatołowa i wiele innych. Obecnie olejek lawendowy używany jest w formie olejków do aromaterapii, żeli, płynów, a także mydeł.

Korzyści stosowania olejku lawendowego

Środek odstraszający owady

Zapach olejku lawendowego jest skutecznym odstraszaczem dla wielu owadów takich jak komary, ćmy, muszki czy mole. Może odstraszać również pajęczaki, a nawet gryzonie. Wystarczy odsłonięty fragment skóry posmarować olejkiem, aby uniknąć ugryzień. Olejek lawendowy, choć jest substancją szybko ulatniającą się, to jednak przez okres czasu odstrasza owady. Przez długi czas może unosić się w powietrzu i tworzyć barierę nie do pokonania przez uciążliwe insekty. A nawet, gdy dojdzie do ukąszenia, to lawenda szybko zgasi źródło bólu i swędzenia, ponieważ posiada właściwości antyseptyczne.

Problemy ze snem 

Olejek lawendowy może być alternatywą dla środków nasennych. Dzięki swoim właściwościom relaksacyjnym, potrafi wywołać senność i przyczynić się do szybszego zaśnięcia. Badania dotyczące bezsenności wśród osób starszych, wykazały zwiększenie regularności i komfortu snu u osób, którym zamieniono leki nasenne na lawendową aplikację w poduszce.

Układ nerwowy

Zapach olejku lawendowego ma właściwości uspokajające i relaksujące, co czyni go doskonałym sposobem na ukojenie nerwów i stanów lękowych. Może również wpłynąć pozytywnie na bóle migrenowe, napięcia nerwowe, stres i depresję. Aromat olejku lawendowego łagodzi wyczerpanie i wzmaga aktywność umysłową. Jest często stosowany przy leczeniu bezsenności, a także jako regulator rytmu pracy serca. W badaniach nad wpływem wdychania olejku lawendowego przed egzaminami wykazano spadek poziomu stresu i niepokoju, a także zwiększenie funkcji poznawczych.

Trądzik

Według dermatologów, olejek lawendowy jest jednym z najlepszych eterycznych olejków w walce z trądzikiem, który dotyka wielu młodych ludzi w okresie dojrzewania, a także dorosłych. Olejek lawendowy dzięki właściwościom antyseptycznym hamuje rozwój bakterii, a także ogranicza wydzielanie sebum (łój skórny). Dodawanie go do kremów i innych kosmetyków zdecydowanie pomoże w walce z trądzikiem.

Ból

Olejek eteryczny z lawendy sprawdza się również w różnego rodzaju bólach mięśniowych, napięciowych, bólach pleców czy reumatyzmie. Regularny masaż za pomocą olejku może zmniejszyć ból w stawach. Badania na pacjentach po operacjach wykazały zmniejszone odczuwanie bólu, gdy do tlenu dodawane były opary olejku lawendowego.

Układ moczowy

Olejek lawendowy stymuluje produkcję moczu, dzięki czemu zwiększa jego przepływ przez układ. Może przywrócić równowagę hormonalną, zmniejszyć stan zapalny oraz złagodzić ból pęcherza.

Układ oddechowy

Wdychanie oparów z olejku lawendowego jest powszechne podczas różnych problemów z układem oddechowym. Infekcje gardła, kaszel, astma, zatoki, zapalenie oskrzeli, zapalenie krtani i migdałków czy nawet przeziębienie – we wszystkich tych przypadkach lawenda może pomóc złagodzić objawy. Olejek lawendowy można wdychać w postaci pary lub wcierać w skórę w okolicy dróg oddechowych. Stymulujące właściwości olejku przyspieszają proces oczyszczania organizmu, poprzez eliminację zalegającego śluzu i flegmy. Inhalacja olejkiem lawendowym i jego właściwości bakteriobójcze pomogą podczas infekcji dróg oddechowych.

Pielęgnacja włosów

Wcieranie olejku lawendowego we włosy jest skutecznym remedium na wszy, larwy i gnidy. Ponadto, jest skuteczny w leczeniu wypadania włosów, szczególnie przy chorobie autoimmunologicznej, w której organizm odrzuca własne mieszki włosowe. W jednym ze szkockich badań związanych z łysieniem wykazano, że ponad 40% badanych odnotowało wzrost włosów, gdy regularnie wcierali olejek lawendowy w skórę głowy. Z tego powodu, często zaleca się go jako środek zapobiegawczy łysieniu.

Krążenie krwi

Regularne stosowanie aromaterapii olejkiem lawendowym może wpłynąć na poprawę krążenia krwi i zmniejszenie ciśnienia. Oznacza to lepsze dotlenienie ważnych narządów, w tym mózgu, i zwiększenie aktywności całego organizmu. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zawału serca czy miażdżycy, związanej właśnie z niewłaściwą cyrkulacją krwi.

Trawienie

Stymuluje produkcję żółci i soków żołądkowych łagodząc objawy niestrawności, bólu brzucha, wzdęć, kolki czy wymiotów.

Skóra

Właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybiczne olejku lawendowego sprawiają, że warto go używać przy problemach ze skórą. Trądzik, łuszczyca i inne choroby zapalne można łagodzić, a także leczyć używając lawendy. Jest również powszechnie używana w procesie gojenia ran, oparzeń czy skaleczeń, ponieważ wspomaga tworzenie tkanki bliznowatej.

Przeciwwskazania do stosowania olejku lawendowego

Jak w przypadku wielu innych olejków eterycznych, olejek lawendowy nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, gdyż może powodować skurcze macicy i sprzyjać poronieniu. Może również powodować reakcje alergiczne, nudności, wymioty, bóle głowy przy zbyt intensywnym wdychaniu lub uczuleniu. Olejku lawendowego nie powinno się spożywać doustnie, a jego połknięcie może spowodować poważne komplikacje zdrowotne takie jak zaburzenia widzenia, trudności oddechowe, pieczenie i swędzenie oczu, wymioty, a nawet biegunkę. Olejek lawendowy zaleca stosować się miejscowo na skórze lub poprzez inhalację.

Polecane produkty:

Oleje i olejki
Produkty zawierające m.in. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), Omega 3 potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto w ofercie Olej Arganowy i Olej Kokosowy
Zobacz tutaj ...
9 komentarzy:
  1. Madame Giussani
    Madame Giussani says:

    Lubię zapach lawendy, ale w małych ilościach. Nie wiedziałam, że jest pomocny w walce z chorobami autoimmunologicznymi. Warto wiedzieć. 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *