Pesto - właściwości zdrowotne

Pesto – właściwości zdrowotne

Pesto - właściwości zdrowotnePesto to włoski przysmak w postaci sosu, który szczyci się niepowtarzalnymi walorami smakowymi oraz licznymi właściwościami zdrowotnymi. Stanowi bardzo dobre źródło białka, kwasów tłuszczowych oraz związków mineralnych.

Czym jest pesto?

Pesto to zielony sos, który wywodzi się z włoskiego miasta – Genua. Produkt ten był już doskonale znany w czasach starożytnych, jednak występował wówczas pod nazwą moretum, a w jego skład wchodził m.in. czosnek, sól, ser, zioła, oliwa z oliwek oraz ocet. Dopiero w XIX wieku głównym komponentem tego produktu stała się bazylia.

Dlaczego warto jeść pesto?

Dzięki temu, że pesto składa się z orzeszków piniowych, stanowi bardzo dobre źródło białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Jak wiadomo, uczestniczy w procesach budulcowych mięśni, reguluje ciśnienie krwi oraz utrzymuje odpowiednie pH płynów ustrojowych.

Należy zaznaczyć, że pesto jest produktem o wysokiej kaloryczności, a to ze względu na zawartość oliwy z oliwek oraz orzeszków, które również stanowią źródło tłuszczy. Mimo dużej kaloryczności występują w nim pozytywne dla organizmu kwasy tłuszczowe zarówno jednonienasycone jak i wielonienasycone. To właśnie dzięki temu produkt ten wpływa na regulację lipidów w organizmie, a przez to zapobiega chorobom serca oraz cukrzycy.

Pesto to także źródło witamin oraz związków mineralnych. Obecna w nim witamina K wpływa na regulację procesów krzepnięcia krwi oraz bierze udział w metabolizmie tkanki kostnej. Ponadto charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

W składzie występuje również witamina E (naturalny przeciwutleniacz) chroniący organizm przed szkodliwym działaniem cząsteczek – wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek w wyniku stresu oksydacyjnego. Obecny w pesto selen, wapń, fosfor oraz magnez zapewniają mu szerokie właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Pesto w kuchni

Ze względu na swój niebanalny charakter pesto znalazło szerokie zastosowanie w kuchni. Stosuje się go m.in. jako sos do makaronu, a z jego dodatkiem sporządza się również sosy na bazie mięs. Stanowi również składnik zup, sałatek oraz może być podawane z pieczywem.

Przepis na pesto

Składniki:

  • orzeszki piniowe
  • świeże liście bazylii
  • czosnek
  • parmezan
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Listki bazylii należy dokładnie umyć, odsączyć z wody i umieścić w miseczce wraz z orzeszkami i obranym czosnkiem. Wszystkie składniki należy zblendować lub utrzeć przy pomocy moździerza. Gdy masa będzie powoli osiągać jednolitą konsystencję należy stopniowo dodawać do niej oliwę z oliwek. Na koniec wszystko razem wymieszać.

Wskazówka

Orzeszki piniowe można zastąpić również orzechami włoskimi, orzechami nerkowca, pestkami dyni, a także pestkami słonecznika.

Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
7 komentarzy:
  1. katsin
    katsin says:

    Uuuah uwielbiam wszelkiego rodzaju pesto 😉 To, co w tej kwestii przytrafiło mi się najsmaczniejszego to wizyta w małej knajpce we Wloszech, w której z pokolenia na pokolenie rodzinka wytwarzała własne pesto o zupełnie niezwykłym smaku <3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *