Acerola
Acerola

Aktualizacja: 18 listopada 2022

Kukurydza - wartości odżywcze i zastosowanieKukurydza należy do jednych z najbardziej popularnych roślin uprawnych. Najczęściej spożywamy ją w postaci płatków na śniadanie lub jako zdrową, gotowaną przekąskę. Dodatkowo przetwarza się ją, co daje produkt końcowy w postaci mąki kukurydzianej. Skoro tak wszechstronnie występuje w naszej kuchni czy wiemy jakie wartości odżywcze posiada? Poznajmy bliżej właściwości kukurydzy.

Kukurydza – charakterystyka

Obecnie występuje wiele odmian kukurydzy. Jednak najbardziej popularna jest kukurydza biała i żółta. Do Polski warzywo to trafiło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Oprócz uprawy kukurydzy w celach spożywczych, dokonuje się jej również z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt. Okres zbioru kukurydzy przypada na miesiąc sierpień i wrzesień. Wówczas ziarna powinny być miękkie i jasnożółte (w przypadku odmiany żółtej) lub perłowe (w przypadku odmiany białej).

Kukurydza – właściwości

Ziarna kukurydzy posiadają około 15% białka, około 70% węglowodanów, 8% tłuszczu oraz dość sporą ilość błonnika. Kukurydza charakteryzuje się słodkim smakiem. Spowodowane jest to dużą zawartością cukru w jej ziarnach, większą nawet niż w innych zbożach. W jej składzie znaleźć można także witaminy z grupy B, witaminę C, D i E oraz związki mineralne takie jak magnez, fosfor, potas, selen i żelazo. Swój żółty kolor zawdzięcza karotenoidom (zeaksantyna i luteina). Występowanie tych związków korzystnie wpływa na nasz narząd wzroku oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oka.

Ze względu na obecność w kukurydzy luteiny, polecana jest ona kobietom w ciąży, ponieważ składnik ten wpływa na odpowiedni rozwój płodu. Z kolei u kobiet nie będących w ciąży przekłada się na owulację. Spożywanie ziaren kukurydzy korzystnie wpływa także na wątrobę i pomaga usuwać złogi cholesterolu zalegającego w organizmie.

Dzięki zawartości tak wielu antyoksydantów w swoim składzie kukurydza wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Zarówno witamina C, E jak i beta-karoten zawarty w kukurydzy chroni przed działaniem wolnych rodników. Niszczy je zapobiegając rozwojowi komórek nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Kukurydza – zastosowanie

Kukurydza jest rośliną niezawierającą glutenu. Dlatego jest alternatywą dla osób, które nie tolerują tego składnika lub posiadających na niego alergię. W kuchni polskiej bardzo często kukurydza jest gotowana z dodatkiem masła, prażona lub grillowana. Oprócz tego wykorzystywana jest do produkcji mąki, wafli, płatków czy chrupek (głównie przeznaczonych dla małych dzieci) i oleju kukurydzianego. Ponadto z kukurydzy produkuje się dekstrynę, cukier oraz syrop kukurydziany, który stosuje się w przemyśle spożywczym do słodzenia produktów.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Swapna G., Jadesha G., Mahadevu P., Sweet Corn – A Future Healthy Human Nutrition Food, International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 9/2020.
  2. Arakelyan H., Corn Nutrition and Health Benefits, Clinical Food Therapy, 2019.
  3. Sheng S., Tong L., Liu R., Corn Phytochemicals and Their Health Benefits, 2018.
  4. Pyryt B., Linda A., Jakość kukurydzy konserwowej dostępnej w sprzedaży detalicznej, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 99/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami