Kukurydza - wartości odżywcze i zastosowanieKukurydza należy do jednych z najbardziej popularnych roślin uprawnych. Najczęściej spożywamy ją w postaci płatków na śniadanie lub jako zdrową, gotowaną przekąskę. Dodatkowo przetwarza się ją, co daje produkt końcowy w postaci mąki kukurydzianej. Skoro tak wszechstronnie występuje w naszej kuchni czy wiemy jakie wartości odżywcze posiada? Poznajmy bliżej właściwości kukurydzy.

Obecnie występuje wiele odmian kukurydzy. Jednak najbardziej popularna jest kukurydza biała i żółta. Do Polski warzywo to trafiło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Oprócz uprawy kukurydzy w celach spożywczych, dokonuję się jej również z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt. Okres zbioru kukurydzy przypada na miesiąc sierpień i wrzesień. Wówczas ziarna powinny być miękkie i jasnożółte (w przypadku odmiany żółtej) lub perłowe (w przypadku odmiany białej).

Kukurydza – właściwości

Ziarna kukurydzy posiadają około 15% białka, około 70% węglowodanów, 8% tłuszczu oraz dość sporą ilość błonnika. Kukurydza charakteryzuje się słodkim smakiem. Spowodowane jest to dużą zawartością cukru w jej ziarnach, większą nawet niż w innych zbożach. W jej składzie znaleźć można także witaminy z grupy B, witaminę C, D i E oraz związki mineralne takie jak magnez, fosfor, potas, selen i żelazo. Swój żółty kolor zawdzięcza karotenoidom (zeaksantyna i luteina). Występowanie tych związków korzystnie wpływa na nasz narząd wzroku oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oka.

Ze względu na obecność w kukurydzy luteiny, polecana jest ona kobietom w ciąży, ponieważ składnik ten wpływa na odpowiedni rozwój płodu. Z kolei u kobiet nie będących w ciąży przekłada się na owulację. Spożywanie ziaren kukurydzy korzystnie wpływa także na wątrobę i pomaga usuwać złogi cholesterolu zalegającego w organizmie.

Czy wiesz, że woda z ugotowanej kukurydzy polecana jest w zapaleniach pęcherza moczowego.

Dzięki zawartości tak wielu antyoksydantów w swoim składzie kukurydza wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Zarówno witamina C, E jak i beta-karoten zawarty w kukurydzy chroni przed działaniem wolnych rodników. Niszczy je zapobiegając rozwojowi komórek nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Kukurydza – zastosowanie

Kukurydza jest rośliną niezawierającą gluten. Dlatego jest alternatywą dla osób, które nie tolerują tego składnika lub posiadających na niego alergię. W kuchni polskiej bardzo często kukurydza jest gotowana z dodatkiem masła, prażona lub grillowana. Oprócz tego wykorzystywana jest do produkcji mąki, wafli, płatków czy chrupek (głównie przeznaczonych dla małych dzieci) i oleju kukurydzianego. Ponadto z kukurydzy produkuje się dekstrynę, cukier oraz syrop kukurydziany, który stosuje się w przemyśle spożywczym do słodzenia produktów.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...