Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami

Aktualizacja: 27 października 2020

Jarmuż - bomba witaminowa wśród warzywJarmuż to warzywo, które obecnie staje na piedestale w rankingu wszystkich warzyw świata. Dietetycy i promotorzy zdrowego trybu życia cieszą się z tego faktu. Nic dziwnego, ponieważ jarmuż jest bardzo odżywczym i wartościowym warzywem. Między innymi z tego względu jego właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych. Sprawdźmy co tak cennego zawiera w sobie jarmuż oraz w jaki sposób można go wykorzystać.

Co to jest jarmuż?

Jarmuż  zaliczany jest do rodziny roślin kapustowatych. Stąd też jego charakterystyczny wygląd, który przypomina częściowo brokuł i częściowo kapustę. Liście jarmużu najczęściej występują w odcieniach zieleni. Można spotkać je również w barwach mieszanych m.in. fioletowo-zielonych czy fioletowo-brązowych. Występuje wiele odmian jarmużu, które różnią się od siebie smakiem oraz wyglądem. Jego zbiory rozpoczynają się zwykle jesienią i trwają do rozpoczęcia zimy. Jarmuż najbardziej popularny jest w krajach skandynawskich, a także w Holandii i Portugalii.

Jakie właściwości wykazuje jarmuż?

Liście jarmużu to źródło białka, chlorofilu, cennego dla nas błonnika oraz witamin takich jak A, C, E, K i witamin z grupy B. Ponadto jarmuż posiada wiele związków mineralnych. Są to m.in. wapń, magnez, potas i fosfor. To kapustowate warzywo to również bogactwo aktywnych związków biologicznych – przeciwutleniaczy jak karotenoidy czy sulforafan.

Jarmuż dzięki zawartości tak wielu składników odżywczych posiada szerokie właściwości zdrowotne, wpływające bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Poprzez obecność związków mineralnych, zwłaszcza wapnia, wzmacnia układ kostny oraz zapobiega powstawaniu osteoporozy. Witamina A obecna w tym warzywie zapewnia dobre widzenie i zapobiega kurzej ślepocie.

Wapń i potas wpływają na regulację ciśnienia tętniczego krwi. Układ naczyniowy organizmu wzmacnia także zawarta w jarmużu witamina C. Oprócz tego działania, zwiększa ona ogólną odporność organizmu, chroniąc go przed niekorzystnym wpływem czynników chorobotwórczych. Spożywanie jarmużu sprawia, że krzepnięcie krwi w organizmie zachodzi w sposób prawidłowy. Zawiera on bowiem witaminę K, która bierze udział w tego rodzaju procesach. Ponadto takim działaniem zapobiega obfitym miesiączkom u kobiet. Obecny w jarmużu chlorofil odkwasza – działa alkalizująco co wpływa na mniejsze zakwaszenie organizmu.

Uwaga! Jarmuż tak jak buraki, szpinak czy rabarbar zawiera szczawiany. Z tego też względu powinny unikać spożywania go osoby z kamicą nerkową. Ponadto jarmuż posiada goitrogeny (substancje obniżające poziom jodu we krwi). Nie jest więc zalecane spożywanie go przez osoby posiadające problemy z tarczycą. Regularne spożywanie jarmużu mogłoby doprowadzić do przerostu tarczycy.

Dzięki obecności w jarmużu przeciwutleniaczy, warzywo to usuwa z organizmu wolne rodniki, chroniąc go przed atakiem groźnych chorób, w tym nawet nowotworów. Sulforafan, którego można znaleźć w tym warzywie działa destrukcyjnie na Helicobacter Pylori, która przyczynia się do powstawania wrzodów żołądka.

Zastosowanie jarmużu

1. W kuchni.

  • Jarmuż można podawać na surowo m.in. w koktajlach czy sokach.
  • Można poddawać go procesom gotowania (najlepiej na parze wówczas nie traci swoich cennych właściwości), blanszowania czy pieczenia.
  • Często wykorzystywany jest jako główny składnik lekkich i zdrowych sałatek w formie przekąski w ciągu dniu lub dodatek do dań głównych.

2. Zdrowie.

  • Poprzez zawartość wapnia, jarmuż obniża ciśnienie tętnicze krwi.
  • Jest cennym składnikiem diety, który wzmacnia nasz układ kostny i zapobiega osteoporozie.
  • Dzięki obecności wielu antyoksydantów chroni organizm przed nowotworami.
  • Obecna w jarmużu witamina C i K wzmacnia układ naczyniowy i zapobiega miażdżycy.
  • Błonnik występujący w jarmużu przyspiesza przemianę materii i reguluje procesy trawienne organizmu.
  • Jarmuż to źródło chlorofilu, dzięki temu spożywanie go odkwasza organizm.
  • Sulforafan zapobiega wrzodom żołądka i działa niszcząco na bakterie układu pokarmowego, w tym również na Helicobacter Pylori.
  • Obniża cholesterol.
  • Uzupełnia niedobory witamin i minerałów u osób aktywnych fizycznie.
  • Dzięki obecności witaminy A, jarmuż wzmacnia wzrok i zapobiega kurzej ślepocie.
  • Zmniejsza obfite miesiączki.
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...