AroniaAronia jest popularnym owocem, często sadzonym w przydomowych ogródkach. Jej owoce są bardzo wartościowe ze względu na swój bogaty skład. Jakie składniki odżywcze kryje aronia oraz gdzie znalazła największe zastosowanie? Oto wskazówki.

Czym jest aronia?

Aronię odkryto prawie 300 lat temu na terenach Ameryki Północnej (Kanadzie i Stanów Zjednoczonych). Z kolei w XIX wieku zaistniała w Rosji jako cenny okaz ogrodów botanicznych. Jej lecznicze właściwości odkryto na terenach środkowej Azji, a następnie w Rosji gdzie utworzono pierwsze plantacje tej rośliny. Obecnie aronię uprawia się w wielu krajach na świecie. Ciekawostką jest fakt, że Polska jest jej światowym liderem.

Aronia należy do rodziny różowatych, a więc do tej samej, do której należy jabłoń oraz grusza. Największe jednak pokrewieństwo łączy ją z jarzębiną, co łatwo poznać po kształcie i wielkości jej owoców.

Obecnie uprawia się tylko jeden gatunek aronii – aronia czarnoowocowa. Nazywa się ją również aronią czarną lub ciemnoowocową.

Krzew aronii posiada gładkie i błyszczące liście. W maju aronia kwitnie, a jesienią obdarowuje czarnymi gronami lśniących owoców. Krzewy mogą osiągać nawet wysokość 3 metrów i posiadają wyprostowane pędy.

Jakie właściwości wykazuje aronia?

Owoce aronii to bogactwo witamin z grupy B, witaminy C i E, antocyjanów, soli mineralnych tj. potas, wapń, żelazo oraz pektyn. Ze względu na jej wartościowy skład aronię poleca się przy chorobach układu krwionośnego (miażdżyca). Antocyjany oraz rutyna uszczelniają ściany naczyń, regulują ich przepuszczalność oraz obniżają ciśnienie krwi. Z kolei obecność witaminy E, która zalicza się do silnych przeciwutleniaczy, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników zapobiegając rozwojowi nowotworów.

Spożywanie owoców aronii zaleca się szczególnie osobom starszym. A to dlatego, że wykazują właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz działanie poprawiające jakość widzenia.

Włączanie do codziennej diety przetworów z aronii łagodzi szkodliwy wpływ promieniowania pochodzącego z urządzeń elektrycznych tj. telefony, komputery czy telewizor. Ponadto uodparniają skórę na działanie promieni UV.

Zastosowanie aronii

Na surowo owoce aronii są ciężkie do spożycia. Głównie ze względu na obecność sporej ilości garbników. Są wówczas mało soczyste i cierpkie w smaku. Z kolei idealnie nadają się do przetworów typu soki, dżemy, galaretki, a także do suszenia bądź kandyzowania. Z aronii wytwarza się konfiturę do mięs (podobnie jak z żurawiny lub borówki).

Ze względu na dużą zawartość garbników owoce aronii w niewielkim stopniu ulegają fermentacji. W związku z tym ciężko wykonać z nich wino. Można jednak wykonać z nich pyszną nalewkę.

Przepis na nalewkę z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 1 l spirytusu
  • 300 liści wiśni
  • 2,5 l wody
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Do aronii należy dodać wodę oraz liście wiśni, których zadaniem jest zniwelowanie cierpkiego smaku owoców. Wszystko to należy gotować razem przez około 15 minut. Następnie należy odstawić produkt na 24 godziny w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu należy przecedzić, dodać cukier oraz sok z cytryny i ponownie zagotować. Następnie ciecz należy znów ostudzić, dodać spirytus i odstawić na cały dzień. Ostatnim etap to przelanie mikstury do butelek.

Przepis na sok z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1,5 l wody
  • sok z cytryny
  • kilka liści wiśni
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

Przed rozpoczęciem przygotowywania soku owoce aronii należy zamrozić, wówczas staną się one mniej cierpkie. Aronię oraz liście wiśni należy razem gotować przez 15 minut. Następnie należy je ostudzić, odcedzić i dodać resztę składników. Na koniec całość jeszcze raz zagotować, przecedzić i przelać do butelek.

Bio Acerola C - 100% naturalna witamina
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...