Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2702, 2010

Olej migdałowy

27 lutego, 2010|Migdałowiec pospolity (Amygdalus communis)|

Olej migdałowy jest pozyskiwany w procesie tłoczenia z dojrzałych ziaren migdałów (Prunus dulcis) lub z połączenia ich odmian, poprzez tłoczenie na zimno czy ekstrakcję i końcową rafinację (rafinowany olej migdałowy). Pierwotnie dziko rosnące drzewo migdałowe jest bardzo starą roślina, której ojczyzną są okolice morza Śródziemnego (odmiana europejska). Drugim, najważniejszym obszarem występowania jest USA, a w szczególności Kalifornia (odmiana amerykańska).

2402, 2010

Co zawiera spirulina?

24 lutego, 2010|Spirulina Platensis|

Co zawiera Spirulina, że uznaje się ją za niezwykle bogate źródło wielu cennych składników odżywczych? Nie bez powodu została okrzyknięta mianem superfood, czyli produktu spożywczego [...]

2402, 2010

Co to jest spirulina?

24 lutego, 2010|Spirulina Platensis|

Osoby wprowadzające do życia zdrowe rozwiązania oraz decydujące się na bezpieczną i kompleksową suplementację mogą zadawać pytania, czym jest Spirulina. Pojęcie to bowiem przewija się [...]

2402, 2010

Czy można spożywać spirulinę i chlorellę jednocześnie?

24 lutego, 2010|Spirulina Platensis|

Spirulina i Chlorella to naturalne produkty, które oferują szerokie możliwości zdrowotne, a wiele z nich sumuje się gdy spożywane są one równolegle. Jest to jeden z powodów, dla którego warto spożywać te dwie algi w odpowiednich ilościach. Jako ogólna zasada, powinno przyjmować się Spirulinę i Chlorellę w stosunku 2:1. Innymi słowy, jeśli spożywasz 10 gram Spiruliny dziennie, jedz 5 gram Chlorelli.

1602, 2010

Koniec z dietetyczną manią

16 lutego, 2010|Dieta|

Koniec z restrykcyjną dietą to w rzeczywistości pierwszy krok do zdrowego i efektywnego odchudzania. Z ręką na sercu - ile rożnych diet już wypróbowaliście? Jedną, [...]

1602, 2010

Spirulina platensis

16 lutego, 2010|Spirulina Platensis|

Algę spirulina określa się, nieco poetycko, jako "mleko Matki Ziemi" z uwagi na niezwykle wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gammalinolenowego, ale też "zielonym mięsem", z powodu niespotykanie wysokiego udziału wysokowartościowego białka

1102, 2010

Koszt spożywania suplementów

11 lutego, 2010|Wskazówki zdrowotne|

Określenie „lek” oznacza związek chemiczny wykorzystywany do diagnozy, leczenia czy zapobiegania chorobom u ludzi i zwierząt. Ich sposób działania powoduje, że wirusy odpowiedzialne za różnego rodzaju stany zapalne są niszczone w połączeniu z pewnymi składnikami leków.

1102, 2010

Jaką spirulinę kupić?

11 lutego, 2010|Spirulina Platensis|

Wybór odnośnie opakowania spiruliny, które najbardziej by nam odpowiadało zależy nie tylko od kwoty jaką jesteśmy w stanie zapłacić jednorazowo. Innymi czynnikami, które mogą wpłynąć na decyzję jest koszt jednostkowy na pojedynczą drażetkę, o czym zostanie dokładniej napisane w tym artykule.

1102, 2010

Suplementy na zdrowie

11 lutego, 2010|Wskazówki zdrowotne|

Żyjemy w pośpiechu, mało śpimy, coraz więcej pracujemy. Błahe sprawy częściej wytrącają nas z równowagi. Do tego po raz kolejny dopadł nas katar. Dlaczego tak się dzieje i czy można temu zapobiec?

1102, 2010

Chlorella i jej zalety

11 lutego, 2010|Chlorella|

Chlorella to słodkowodna alga o działaniu oczyszczającym. Ponadto jest bogatym źródłem witamin i minerałów o szerokich właściwościach, mających wpływ na nasz organizm i zdrowie. Z tego powodu warto jest ją włączyć do codziennej diety. Przyjrzyjmy się tej cennej roślinie nieco bliżej.

1102, 2010

Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę

11 lutego, 2010|Dieta|

Natura stworzyła przed milionami lat instrukcję obsługi procesu naszej przemiany materii. Przed dwustoma laty zapoznaliśmy ten proces z cukrem, potem z białą mąką i polerowanym ryżem. Było to w tamtych czasach bardzo eleganckie. Dlatego też przestawiono produkcję naturalnych produktów na produkcję tych przetwarzanych. Trzustka boi się, gdy nadchodzą obce i szybkie cukry: wysyła wtedy zastrzyk insuliny do krwi. Jest to właśnie hormon, który powoduje, że tyjemy.

1102, 2010

Zdrowe jedzenie

11 lutego, 2010|Dieta|

Aby wspomóc produkcję hormonów "pożeraczy" tłuszczy polecamy Wam śniadania bogate w białko: plaster zimnej pieczeni, chuda szynka, twaróg i/lub tofu. Do tego trochę kwaśnych owoców: kiwi, owoce cytrusowe, czarne porzeczki lub jabłka. Kawę lub herbatę możecie wypić z mlekiem, ale bez cukru (słodzik jest dozwolony).

1102, 2010

Koncert hormonów

11 lutego, 2010|Dieta|

W ciągu 24 godzin, w dzień i noc, nasz mechanizm przemiany materii produkuje różne hormony w różnych ilościach. W uproszczony sposób można następująco przedstawić ten proces: wczesnym rankiem produkowane są duże ilości hormonu ACTH (adrenokortykotropina), w południe noradrenaliny, później więcej adrenaliny, a po obiedzie glukagon.

Przejdź do góry