Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2004, 2020

Dna moczanowa

20 kwietnia, 2020|Zdrowie|

Dna moczanowa należy do grupy najpowszechniejszych chorób reumatycznych na świecie. Wiąże się z podwyższeniem stężenia kwasu moczowego, co prowadzi do tworzenia się kryształów kwasu moczowego w organizmie. Choroba ta nawet 10-krotnie częściej występuje u mężczyzn.

1704, 2020

Nabiał

17 kwietnia, 2020|Nabiał|

Nabiał to kategoria produktów spożywczych, która obejmuje mleko zwierząt udomowionych oraz wszelkie przetwory pochodzenia mlecznego.

1604, 2020

Nadciśnienie tętnicze

16 kwietnia, 2020|Choroby|

Nadciśnienie tętnicze to najpowszechniej występująca choroba układu krążenia zaliczana jednocześnie do chorób cywilizacyjnych. Nieleczona może prowadzić do zawału serca, udaru mózgu czy niewydolności krążenia. Podział [...]

1004, 2020

Żółtaczka – przyczyny choroby

10 kwietnia, 2020|Choroby|

Żółtaczka to stan chorobowy wynikający z podwyższonego stężenia bilirubiny we krwi. Charakteryzuje się zażółceniem skóry i białek oczu, dlatego zazwyczaj jej rozpoznanie nie przysparza problemów. Żółtaczka stanowi główny objaw kliniczny hiperbilirubinemii. Może występować zarówno u dorosłych, jak i u noworodków – bez względu na płeć.

904, 2020

Bóle menstruacyjne

9 kwietnia, 2020|Zdrowie|

Bóle menstruacyjne to dolegliwość znana niemal wszystkim kobietom. Jej etiopatogeneza nie została do końca poznana. Zaburzenie pojawia się najczęściej w cyklach owulacyjnych przed fazą menstruacyjną lub na jej początku i łączy się często z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

804, 2020

Związki antocyjanowe

8 kwietnia, 2020|Zdrowie|

Związki antocyjanowe są jedną z grup flawonoidów, które z kolei stanowią substancje antyoksydacyjne rozpowszechnione w świecie roślin. Flawonoidy to inaczej polifenolowe związki organiczne o szczególnych właściwościach.

704, 2020

Witaminy z grupy B

7 kwietnia, 2020|Witaminy i minerały|

Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, na każdym etapie życia człowieka. Można je znaleźć zarówno w pokarmach roślinnych, jak i pochodzenia zwierzęcego.

604, 2020

Nudności

6 kwietnia, 2020|Schorzenia|

Nudności określa się jako nieprzyjemne, ale i niebolesne odczucie polegające na silnej potrzebie zwymiotowania. Leczenie nudności zależy od przyczyny i może obejmować leki przeciwwymiotne, zmiany [...]

304, 2020

Podwyższone ciśnienie

3 kwietnia, 2020|Choroby|

Podwyższone ciśnienie uznaje się za poważny problem współczesnej cywilizacji. Może mieć różne przyczyny i bardzo często wiąże się z trybem życia. Można je traktować jako [...]

204, 2020

Lit

2 kwietnia, 2020|Lit|

Lit określany jest jako śladowy pierwiastek, ponieważ występuje w przyrodzie bardzo rzadko. Pełni on jednak w organizmie szereg istotnych funkcji. Lit - właściwości chemiczne Lit [...]

3103, 2020

Zespół jelita drażliwego (IBS)

31 marca, 2020|Choroby|

Zespół jelita drażliwego (IBS) stanowi przewlekłą chorobę czynnościową wiążącą się głównie z zaburzeniami układu pokarmowego. Znacznie obniża jakość życia, jednak nie prowadzi do rozwoju innych poważnych schorzeń przyczyniających się do zwiększenia umieralności. Występuje bardzo często, ponieważ dotyczy nawet 20% Polaków. Stanowi drugą co do częstości występowania przyczynę nieobecności w pracy.

3003, 2020

Głóg

30 marca, 2020|Rośliny świata|

Głóg znany jest jako roślina stosowana w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń już od dawnych lat. Uznaje się go nawet za jedną z najstarszych roślin farmaceutycznych zachodniej medycyny. Występuje jako krzew lub niewysokie drzewo.

2803, 2020

Śmieciowe jedzenie – jak wpływa na zdrowie?

28 marca, 2020|Dieta|

Śmieciowe jedzenie zyskało swą nazwę dlatego, że nie zawiera praktycznie żadnych wartościowych składników odżywczych. Wręcz przeciwnie – obfituje w cukry proste i tłuszcze trans, co przekłada się negatywnie na zdrowie i wygląd.

2603, 2020

Mięta pieprzowa

26 marca, 2020|Rośliny świata|

Mięta pieprzowa zalicza się do roślin o największych właściwościach leczniczych. Cieszy się ogromną popularnością w wielu branżach przemysłowych. Zastosowanie znajdują przede wszystkim liście mięty oraz pozyskiwany z nich olejek. Olejek ten stanowi jasnożółtą lub lekko zielonkawą ciecz o intensywnym zapachu.

Przejdź do góry