Dna moczanowa
Dna moczanowa należy do grupy najpowszechniejszych chorób reumatycznych na świecie. Wiąże się z podwyższeniem stężenia kwasu moczowego, co prowadzi do tworzenia się kryształów kwasu moczowego w organizmie. Choroba ta nawet 10-krotnie częściej występuje u mężczyzn.
Nabiał
Nabiał to kategoria produktów spożywczych, która obejmuje mleko zwierząt udomowionych oraz wszelkie przetwory pochodzenia mlecznego.
Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze to najpowszechniej występująca choroba układu krążenia zaliczana jednocześnie do chorób cywilizacyjnych. Nieleczona może prowadzić do zawału serca, udaru mózgu czy niewydolności krążenia. Podział [...]
Naturalna Nutella z awokado
Nutella z awokado to doskonały przepis dla smakoszy kremu czekoladowo-orzechowego ale w innej, bardziej zdrowej odsłonie... Uwaga bo uzależnia!
Retinopatia cukrzycowa – przyczyny i leczenie
Retinopatia stanowi często występujące powikłanie cukrzycy. W ostatnich latach zauważa się wzrost liczby zachorować na choroby cywilizacyjne, w tym cukrzycę typu 2. Wiąże się ona z rozwojem licznych schorzeń, w tym chorób oczu.
Dieta roślinna – rodzaje, zalety i wady
Dieta roślinna zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o wygląd i zdrowie – ale czy słusznie? Jak wskazuje nazwa, polega na wyeliminowaniu produktów zwierzęcych, głównie mięsa.
Żółtaczka – przyczyny choroby
Żółtaczka to stan chorobowy wynikający z podwyższonego stężenia bilirubiny we krwi. Charakteryzuje się zażółceniem skóry i białek oczu, dlatego zazwyczaj jej rozpoznanie nie przysparza problemów. Żółtaczka stanowi główny objaw kliniczny hiperbilirubinemii. Może występować zarówno u dorosłych, jak i u noworodków – bez względu na płeć.
Bóle menstruacyjne
Bóle menstruacyjne to dolegliwość znana niemal wszystkim kobietom. Jej etiopatogeneza nie została do końca poznana. Zaburzenie pojawia się najczęściej w cyklach owulacyjnych przed fazą menstruacyjną lub na jej początku i łączy się często z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
Związki antocyjanowe
Związki antocyjanowe są jedną z grup flawonoidów, które z kolei stanowią substancje antyoksydacyjne rozpowszechnione w świecie roślin. Flawonoidy to inaczej polifenolowe związki organiczne o szczególnych właściwościach.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, na każdym etapie życia człowieka. Można je znaleźć zarówno w pokarmach roślinnych, jak i pochodzenia zwierzęcego.
Nudności
Nudności określa się jako nieprzyjemne, ale i niebolesne odczucie polegające na silnej potrzebie zwymiotowania. Leczenie nudności zależy od przyczyny i może obejmować leki przeciwwymiotne, zmiany [...]
Macierzanka piaskowa – właściwości zdrowotne
Macierzanka piaskowa występuje niemal na wszystkich kontynentach preferując miejsca piaszczyste i nasłonecznione. Należy do roślin wieloletnich i osiąga wysokość do 30 cm. Zaliczamy ją do [...]
Podwyższone ciśnienie
Podwyższone ciśnienie uznaje się za poważny problem współczesnej cywilizacji. Może mieć różne przyczyny i bardzo często wiąże się z trybem życia. Można je traktować jako [...]
Lit
Lit określany jest jako śladowy pierwiastek, ponieważ występuje w przyrodzie bardzo rzadko. Pełni on jednak w organizmie szereg istotnych funkcji. Lit - właściwości chemiczne Lit [...]
Borówka czernica – skład i właściwości
Borówka czernica, zwana także czarną jagodą, jest niewysoką krzewinką. Owoce stanowią czarne jagody z lekko niebieskawym nalotem. Znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Zespół jelita drażliwego (IBS)
Zespół jelita drażliwego (IBS) stanowi przewlekłą chorobę czynnościową wiążącą się głównie z zaburzeniami układu pokarmowego. Znacznie obniża jakość życia, jednak nie prowadzi do rozwoju innych poważnych schorzeń przyczyniających się do zwiększenia umieralności. Występuje bardzo często, ponieważ dotyczy nawet 20% Polaków. Stanowi drugą co do częstości występowania przyczynę nieobecności w pracy.
Głóg
Głóg znany jest jako roślina stosowana w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń już od dawnych lat. Uznaje się go nawet za jedną z najstarszych roślin farmaceutycznych zachodniej medycyny. Występuje jako krzew lub niewysokie drzewo.
Śmieciowe jedzenie – jak wpływa na zdrowie?
Śmieciowe jedzenie zyskało swą nazwę dlatego, że nie zawiera praktycznie żadnych wartościowych składników odżywczych. Wręcz przeciwnie – obfituje w cukry proste i tłuszcze trans, co przekłada się negatywnie na zdrowie i wygląd.
Tłuszcze trans – jak wpływają na zdrowie?
Tłuszcze trans to nienasycone kwasy tłuszczowe, w których w miejscu występowania wiązania podwójnego cząsteczka kwasu jest zakrzywiona. Uznaje się, że to najbardziej szkodliwy typ kwasów tłuszczowych, jaki spożywa człowiek.
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa zalicza się do roślin o największych właściwościach leczniczych. Cieszy się ogromną popularnością w wielu branżach przemysłowych. Zastosowanie znajdują przede wszystkim liście mięty oraz pozyskiwany z nich olejek. Olejek ten stanowi jasnożółtą lub lekko zielonkawą ciecz o intensywnym zapachu.