Suplementacja - rozwaga przede wszystkim

Suplementacja – rozwaga przede wszystkim

/
Naturalna suplementacja to nierzadko część naszej diety, ale powinna być spożywana z rozwagą. Pomimo iż środki naturalne, suplementy diety oraz zioła zostały wielokrotnie przebadane. Oczywistym jest, że potrafią znacznie poprawić zdrowie, jednak powinniśmy uważać przy ich stosowaniu, a także szczególną uwagę zwracać jakie jest ich źródło pochodzenia.
Przeciwutleniacze - istotny element diety

Przeciwutleniacze – istotny element diety

/
Przeciwutleniacze to związki chemiczne, które zapobiegają niepożądanym procesom utleniania. Dlaczego stanowią istotny element diety? To proste: podstawowym powodem starzenia się oraz uszkodzeń komórek jest właśnie proces utleniania. Wszystko co może spowolnić ten proces, zmniejszając efektywnie ilość obumierających komórek sprawia, że jesteśmy zdrowsi oraz spowalnia to proces starzenia.

Suplementy diety

/
Według prawa amerykańskiego suplementem diety jest każdy środek doustny, którego zadaniem jest uzupełnianie diety. Środek, który może być zarówno spożywany oddzielnie jak i jako dodatek do codziennej diety, ale nie może zastępować całych posiłków.

Spirulina buduje krew

/
Spirulina posiada ciemno, niebiesko-zielony kolor, ponieważ jest bogata w niebieski polipeptyd fikocyjanina. Badania pokazują, że związek ten działa na szpik kostny, który z kolei umożliwia produkcje białych krwinek i dotlenia czerwone krwinki.

Działanie antyrakowe

/
Liczne badania wykazują, że Spirulina lub jej ekstrakty mogą niszczyć komórki rakowe u ludzi i zwierząt. Niektóre formy komórek rakowych są skutkiem zaburzenia porządku kodu DNA, co powoduje niekontrolowany wzrost.
Czy masa ciała jest odpowiednim wskaźnikiem zdrowia osoby?

Czy masa ciała jest odpowiednim wskaźnikiem zdrowia osoby?

/
Ostatnie badania medyczne pokazują, że masa nie jest właściwym wskaźnikiem zdrowia. W artykule opublikowanym przez "The Archives of Internal Medicine" naukowcy porównali masę ciała i wydolność sercowo-naczyniową wśród 5400 dorosłych osób. Połowa osób z nadwagą oraz jedna trzecia osób otyłych była metabolicznie zdrowa.
Spirulina wzmacnia układ immunologiczny

Spirulina wzmacnia układ immunologiczny

/
Spirulina jest naturalnym produktem, który wzmacnia układ odpornościowy. W specjalistycznych badaniach wykazano, że alga ta udowodniła swój znaczący wpływ na system immunologiczny.
Mydło

Zwykłe mydło a antybakteryjne

/
Zwykłe mydło umyje ręce uzyskując taki sam efekt jaki daje mydło antybakteryjne. Różnica polega na tym, że to drugie może przyczynić się do rozwoju bakterii opornych na działanie leków. Zostało to udowodnione badaniami przeprowadzonymi w ubiegłych miesiącach na uniwersytecie Mitchigan (USA).
HIV

Potężna aktywność antywirusowa

/
W kwietniu 1996 roku naukowcy z laboratorium Viral Pathogenesis, instytutu badań nad rakiem Dana-Faber i szkoły medyczne Harvardu, Bostonu, Massachusetts ogłosiły trwające badani na temat: „Wodny roztwór Spiruliny powstrzymuje HIV-1". HIV-1 jest wirusem wywołującym AIDS.
Inne korzyści Spiruliny

Inne korzyści Spiruliny

/
Spirulina jest naturalnym produktem o największym potencjale. Zawiera wszystkie ważne aminokwasy, chlorofil, beta karoten i inne fotosyntezatory. Jest ona jedynym zielonym produktem naturalnym zawierającym kwas GLA, który stymuluje wzrost. Dodatkowo odpowiedzialny jest za dobrą kondycję włosów i skóry. Łagodzi także niektóre objawy artretyzmu.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 18. Cukrzyca i niedobory cukru (hipoglikemia).

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 18. Cukrzyca i niedobory cukru (hipoglikemia).

/
Dla diabetyków i osób z niedoborami cukru, zarówno Spirulina jak i Chlorella wykazują fenomenalne korzyści podczas kontroli ciśnienia krwi. To jednak nie wszystko.
Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 17. Równowaga kwasowo-zasadowa.

Algi Chlorella i Spirulina. Rozdział 17. Równowaga kwasowo-zasadowa.

/
Dieta większości ludzi jest dietą kwasową. Prawie każda żywność oczyszczona, zrobiona z cukru, białej mąki i innych, szkodliwych składników jest kwasowa w swojej naturze. Napoje oraz większość sztucznie przetworzonych soków mają również odczyn kwaśny. To kwasowe pożywienie przyjmowane przez nas regularnie powoduje utratę równowagi pH organizmu.