Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1403, 2013

Właściwości kwasu hialuronowego

14 marca, 2013|Kwas hialuronowy|

Pamiętasz jak Twoja skóra wyglądała gdy miałaś 20 lat? Była gładka, elastyczna i potrafiła zgromadzić optymalną, potrzebną ilość wody. Odpowiada za to dość specyficzny system opracowany przez naturę, zapobiegający naturalnemu parowaniu. Nasz organizm sam produkuje kolagen i kwas hialuronowy.

503, 2013

Kolagen i jego znaczenie w organizmie człowieka

5 marca, 2013|Kolagen|

Skóra jest strukturą dynamiczną, a jej budowa i funkcjonowanie zależą od czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Skóra właściwa zbudowana jest z tkanki łącznej, zapewniającej jej wytrzymałość oraz elastyczność. Tkanka łączna to jedna z najpowszechniejszych tkanek budujących nasze ciało. W większości złożona jest z włókien kolagenowych, ponadto z włókien retikulinowych i sprężystych.

2802, 2013

Żeń-szeń syberyjski – tajna broń w walce z przeziębieniem

28 lutego, 2013|Żeń szeń syberyjski (Eleutherococcus senticosus)|

W Rosji, USA, Australii, Japonii i Korei miliony ludzi rok rocznie zażywa fitopreparaty z Eleutherococcus. W Niemczech ta roślina lecznicza jest praktycznie nieznana. Zasłużyła sobie jednak na dobrą sławę. Ponieważ Żeń-szeń syberyjski, o którym mowa, charakteryzuje się bardzo dużą różnorodnością zastosowań.

2802, 2013

Spirulina a Wołowina

28 lutego, 2013|Spirulina Platensis|

Spirulina a wołowina mogą być oceniane pod względem zawartości białka. Te dwa produkty były tematem zainteresowań niektórych badań wiążących przyszłość z naturalną suplementacją. Okazało się [...]

2901, 2013

Cynk – minerał o szerokim spektrum działania

29 stycznia, 2013|Cynk|

Cynk jest minerałem śladowym uczestniczącym w wielu ważnych procesach zachodzących w organizmie człowieka. Jest skutecznym antyoksydantem chroniącym nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Posiada również wyjątkowe właściwości, których brak innym antyutleniaczom. Otóż, wywiera szczególny wpływ na funkcjonowanie grasicy, jednego z najważniejszych organów układu odpornościowego. Jej funkcją jest wspomaganie dojrzewania limfocytów T odpowiedzialnych za odporność komórkową.

2711, 2012

Wpływ spiruliny na równowagę kwasowo-zasadową organizmu

27 listopada, 2012|Spirulina Platensis|

Na świecie jest wiele gatunków bakterii występujących w środowiskach o różnych parametrach fizyko-chemicznych. Bakterie chorobotwórcze mają swoje "ulubione" siedlisko, w którym czują się dobrze i rozmnażają. Jednym z tych środowisk warunkujących możliwość bytu i spełniania swych funkcji fizjologicznych jest kwaśne pH krwi człowieka.

2211, 2012

Algi i ich wykorzystanie w kosmetyce

22 listopada, 2012|Algi|

Maski algowe, stosowane już od czasów starożytnych dostarczają nam dużą porcję składników regenerujących i nawilżających, dzięki czemu skóra jest dogłębnie odżywiona. Zawierają niezwykłe bogactwo substancji organicznych doskonale przyswajalnych.

1111, 2012

Koenzym Q10 dodaje energii, usprawnia pracę serca i pomaga w utracie masy ciała

11 listopada, 2012|Koenzym Q10|

Koenzym Q10 jest niesamowitym związkiem, który przyspiesza reakcje biochemiczne. Jest on obecny w każdej komórce, gdzie istotną rolę odgrywa produkcja energii. Koenzym Q10 dostarcza energię niezbędną dla naszego układu odpornościowego i przyczynia się do atakowania patogenów. Ponadto poprawia wykorzystanie tlenu i pomaga w utracie zbędnego tłuszczu.

810, 2012

Biotyna i jej wpływ na funkcjonowanie organizmu

8 października, 2012|Biotyna|

Stan zdrowia można ocenić na podstawie wyglądu ciała. Skóra, włosy, paznokcie potrafią dużo powiedzieć o samopoczuciu naszych komórek. Jeśli paznokcie są łamliwe i rosną nieprawidłowo, a pozbawione blasku włosy wypadają, to najprawdopodobniej komórki naszego ciała są niedożywione. Witaminy z grupy B wpływają korzystnie na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Do witamin z grupy B należy też biotyna (B7), czyli witamina H. Nazwa witaminy „H" pochodzi od niemieckiego słowa Haut — skóra.

1309, 2012

Zalety Chlorelli jako dodatku do codziennej diety

13 września, 2012|Chlorella|

Z licznych badań wynika, że szczególne działanie mają cztery składniki Chlorelli: chlorofil, beta-karoten, czynnik wzrostu Chlorelli (CGF - Chlorella Growth Factor) oraz sama ściana komórkowa. Chlorella używana jest często jako dodatek do codziennej diety.

2708, 2012

Beta karoten – pogromca wolnych rodników

27 sierpnia, 2012|Beta-karoten|

Beta karoten jest naturalnym prekursorem witaminy A, a także znaczącym jej źródłem w naszej diecie. Spośród przeciwutleniaczy zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ nawet nieprzekształcony w witaminę A chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników. Beta karoten, szczególnie obficie występuje w korzeniu marchwi. Od marchwi pochodzi zresztą łacińska nazwa karotenu - „Daucus Carota”.

708, 2012

Algi Spirulina i Chlorella: podobieństwa i różnice

7 sierpnia, 2012|Chlorella, Spirulina Platensis|

W obecnych czasach natura oferuje nam wiele pokarmów, które dostarczają kilka, a nawet kilkadziesiąt razy więcej najważniejszych składników odżywczych - białek, minerałów, witamin - niż pożywienie, które stanowi podstawę typowej diety współczesnego człowieka. Zapewne wielu słyszało o niezwykłych właściwościach mikroalgi Spirulina i Chlorella. Przyjrzyjmy się jednak im nieco bliżej.

708, 2012

Trawa jęczmienna – zalety i właściwości zdrowotne

7 sierpnia, 2012|Trawa jęczmienna|

Niedobór składników mineralnych w naszym pożywieniu stanowi główną przyczynę złego stanu zdrowia, szczególnie wśród mieszkańców krajów rozwijających się. Zalety trawy jęczmienia jako odżywczego pokarmu są znane od lat. W USA już przed II wojną światową apteki sprzedawały tabletki i sproszkowaną trawę jęczmienną jako prymitywny suplement diety uzupełniający niedobory witamin. Dzisiaj doceniona przez wielu lekarzy i specjalistów do spraw żywienia uważana jest jako jeden z najzdrowszych zielonych „fast food’ów” świata.

1007, 2012

Olej z Czarnego Kminku

10 lipca, 2012|Czarny kminek (czarnuszka siewna)|

Czy spotkaliście się Państwo z określeniem niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)? Dlaczego NNKT są tak ważne dla każdego człowieka, bez wyjątku? Osoby, które wiedzą czym są, mogą pominąć ten fragment. Jednak zachęcam do zapoznania się z poniższym opisem. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w żywności, którą moglibyśmy wprowadzić do swojej codziennej diety! Tak, Olej z Czarnego Kminku będący cennym źródłem NNKT pod tym względem nie jest żadnym magicznym produktem, który spadł nam z nieba!

Przejdź do góry