Wirus EBV
Wirus EBV to inaczej wirus Ebsteina-Barr, odkryty został w 1964 roku. Infekuje on ludzkie limfocyty i posiada materiał genetyczny w postaci dwuniciowego DNA. Stanowi główną [...]
Drugorzędowe cechy płciowe
Drugorzędowe cechy płciowe pojawiają się zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Rozwijają się pod wpływem działania hormonów płciowych, jeszcze na etapie rozwoju zarodkowego. Ich [...]
DNA
DNA (kwas deoksyrybonukleinowy) to cząsteczki znajdujące się w każdym organizmie żywym, będące jego podstawowym materiałem genetycznym. Stanowią tym samym nośnik informacji genetycznej i warunkują dziedziczenie [...]
Spirulina – na co pomaga?
Spirulina, na co pomaga nie każdy jeszcze wie. Alga ta uznawana jest współcześnie za jeden z najkorzystniej działających naturalnych suplementów diety. Kompleksowo wpływa na organizm, [...]
Zapalenie mięśnia sercowego
Obraz histopatologiczny zapalenia mięśnia sercowego Zapalenie mięśnia sercowego to poważna choroba, która może posiadać rozmaitą etiologię. Proces zapalny obejmuje kardiomiocyty, tkankę śródmiąższową, naczynia [...]
Trzeciorzędowe cechy płciowe
Trzeciorzędowe cechy płciowe warunkowane są przede wszystkim hormonami płciowymi. Występują zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Charakteryzując je można odróżnić osobników obu płci od [...]
Zastrzyk z kwasu hialuronowego w kolano
Zastrzyk z kwasu hialuronowego w kolano pozwala złagodzić dolegliwości bólowe i działa przeciwobrzękowo. Ponadto wspiera kondycję chrząstki stawowej pokrywającej powierzchnie stawu, dzięki czemu wykonywanie aktywności [...]
Drgawki podczas snu
Drgawki podczas snu mogą pojawić się bez względu na stan zdrowia czy wiek. Równie często wskazują na patologiczne zmiany toczące się w organizmie, co na [...]
Nukleotyd
Struktura RNA Nukleotyd to organiczny związek chemiczny, będący estrem nukleozydu i kwasu fosforowego. Jest podstawowym i niezwykle ważnym elementem kwasów nukleinowych (DNA i [...]
Drgawki
Drgawki to inaczej skurcze mięśni wywołane patologicznymi wyładowaniami neuronów (komórek układu nerwowego). Mogą pochodzić z kory mózgowej, ośrodków podkorowych lub rdzenia kręgowego. Zwykle są konsekwencją [...]
Kwas acetylosalicylowy
Kwas acetylosalicylowy (popularna nazwa to aspiryna) to organiczny związek chemiczny, będący acetylową pochodną kwasu salicylowego. Jest popularnym środkiem o działaniu przeciwbólowym, przeciwgorączkowym oraz przeciwzapalnym, natomiast [...]
Tryptofan
Tryptofan (skrót: Trp, W) to jeden z 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich, które należy dostarczyć do organizmu wraz z dietą. Bierze udział nie tylko w [...]
Wodogłowie
Wodogłowie (łac. hydrocephalus) to stan nadmiernego nagromadzenia się płynu mózgowo-rdzeniowego w układzie komorowym mózgu, który z tego względu uległ rozszerzeniu. Bezpośrednią przyczyną wodogłowia jest trudność [...]
Śledziona
Śledziona (łac. lien) to narząd ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i układu krwionośnego, jednak nie jest on niezbędny do życia. Lokalizuje się między żołądkiem [...]
Kardiomegalia
Kardiomegalia to przejaw choroby kardiologicznej, obejmujący powiększenie mięśnia sercowego. Sama w sobie nie jest jednostką chorobową, lecz jedynie jej objawem klinicznym. Może dotyczyć osób w [...]
Wysypka
Wysypka pojawiająca się na ciele to objaw licznych chorób dermatologicznych, ale nie tylko. Może występować w przebiegu reakcji alergicznych, nieprawidłowej pielęgnacji skóry czy chorób układu [...]
Łupież
Łupież to schorzenie skóry głowy o przewlekłym charakterze, zaliczany zwykle do grupy chorób łojotokowych. Jest sprawcą wielu problemów terapeutycznych, ponieważ nie ma jednego, skutecznego leczenia. [...]
Jakie ryby jeść?
Popularnym i bardzo lubianym produktem spożywczym dzisiejszych czasów są ryby. Warto wiedzieć, jakie ryby jeść i dlaczego są tak zdrowe. Przede wszystkim zawierają niezbędne nienasycone [...]
Ubichinol a ubichinon
Wiele osób zastanawia się, czym jest ubichinol a ubichinon. Otóż różnice między tymi dwoma cząsteczkami wynikają zarówno z ich budowy strukturalnej, jak również z pełnionych [...]
Konserwanty
Konserwanty (substancje konserwujące) to związki chemiczne dodawane do produktów spożywczych, kosmetyków, leków, pasz dla zwierząt i wielu innych produktów. Ich celem jest zahamowanie rozwoju drobnoustrojów [...]