Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1003, 2014

Działanie kolagenu – czy jest skuteczne?

10 marca, 2014|Kolagen|

Jednym z budzących największe obecnie emocje suplementów diety jest kolagen. Działanie kolagenu często poddaje się w wątpliwość. Zbudowano je najpierw wokół kolagenu kosmetycznego, czyli podawanego w formie kremów lub żelu na skórę, a stąd już tylko krok brakowało do zakwestionowania skuteczności kolagenu w kapsułkach. Przyjrzyjmy się więc temu problemowi z bliska.

2802, 2014

Oleje tłoczone na zimno – zalety

28 lutego, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Różnego rodzaju oleje to jedne z najczęściej stosowanych typów suplementów diety, jeśli nie liczyć witamin w pastylkach. Jednak nie każdy jest jednakowo skuteczny. Z tego artykułu dowiesz się kilku ważnych rzeczy o olejach, a w szczególności tego, dlaczego warto wybierać te, które wytłaczane są na zimno.

1402, 2014

Co wiemy o przeciwutleniaczach?

14 lutego, 2014|Antyoksydanty|

Życie na ziemi jest skonstruowane dziwnie: żyjemy dzięki tlenowi, pierwiastkowi, który powoduje korozję nawet najtwardszej stali i kruszenie największych gór, bez którego nie dochodziłoby do pożarów, a który sam w sobie może wybuchnąć.

3101, 2014

Wszystko, co musisz wiedzieć o suplementach diety

31 stycznia, 2014|Wskazówki zdrowotne|

Suplementy diety dziś wydają się nam czymś niezbędnym. Czymś bez czego nowoczesny człowiek nie może sobie poradzić, ponieważ żyje w biegu, intensywnie pracuje i nie ma czasu ani ochoty na wprowadzanie sobie pełnowartościowej diety. Są też i tacy, którzy mimo wzorowego odżywiania mają zwiększone zapotrzebowanie na pewne substancje mineralne. Wtedy z pomocą przychodzi suplementacja diety. Jednak czy zawsze można nazwać to pomocą?

2101, 2014

Wolne rodniki – czym są i jak się przed nimi obronić?

21 stycznia, 2014|Antyoksydanty|

Wolne rodniki to bardzo popularny temat, szczególnie w kontekście starzenia się czy złego samopoczucia. Te substancje mogą bardzo wyraźnie przyspieszać procesy starzenia u wszystkich organizmów, więc u ludzi również. Czy możemy się przed tym chronić? Jeśli tak, to w jaki sposób? A może ludzki organizm jest już wyposażony w jakieś skuteczne mechanizmy obronne i wszystko, co mówi się o suplementach diety zawierających przeciwutleniacze to tylko chwyt marketingowy? Przyjrzyjmy się temu z bliska.

301, 2014

Kolagen kontra kwas hialuronowy

3 stycznia, 2014|Kolagen, Kwas hialuronowy|

Kolagen i kwas hialuronowy to dwie chętnie wykorzystywane substancje suplementujące, które mają poprawić wygląd skóry, a szczególnie skórę twarzy. Niestety, żeby kuracja pomogła, zwykle potrzeba sporo czasu (przecież po pierwszej tabletce czy ampułce cudów nie należy się spodziewać), a na samym końcu okazuje się, że efektów i tak, i tak nie ma. Przyjrzyjmy się problemowi bliżej.

2412, 2013

Entry with Post Format „Video”

24 grudnia, 2013|Personal|

Aktualizacja: 24 grudnia 2013

http://vimeo.com/groups/stockfootage/videos/41629603 Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus [...]

312, 2013

Witamina A – niezbędna na co dzień

3 grudnia, 2013|Witamina A|

W suplementacji diet często podkreśla się ważność odpowiedniej podaży witaminy A. Choć jest to jedna z najdawniej odkrytych witamin, której skutki niedoboru znane są już od starożytnego Egiptu, w diecie wielu Polaków cały czas nie ma jej wystarczająco dużo, aby zaspokoić w pełni zapotrzebowanie.

1311, 2013

Spirulina – bogactwo witamin i minerałów w naturalnej postaci

13 listopada, 2013|Spirulina Platensis|

Spirulina jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi. Spirulina jest naturalną, niebiesko-zieloną mikro algą, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu jaki przyjmuje. Alga ta pojawiła się już 3 miliardy lat temu rosnąc naturalnie, bez potrzeby nawozów organicznych pochodzących z innych roślin czy zwierząt. Wielu ekspertów twierdzi, że Spirulina odegrała ogromną rolę w produkcji tlenu w atmosferze. Aktualnie jest uznawana za pełnowartościowe i najbardziej bogate w składniki odżywcze pożywienie na Ziemi.

1410, 2013

Witamina B12 (kobalamina)

14 października, 2013|Witamina B12 (Kobalamina)|

Witamina B12, zwana inaczej Kobalaminą lub Cyjanokobalaminą współpracując z innymi witaminami z grupy B odgrywa podstawową rolę w metabolizmie, czyli przetwarzaniu energii chemicznej pożywienia na energię przydatną w organizmie. Jest niezwykle pomocna w leczeniu chorób serca, zaburzeń psychicznych, anemii, wzmacnia odporność i utrzymuje nasz organizm w dobrej kondycji.

2509, 2013

Olej arganowy z owoców Arganu (Argania Spinosa)

25 września, 2013|Argan (Argania Spinosa)|

Argan jest ciernistym drzewem, które rośnie prawie wyłącznie na zachodzie Maroka. Drzewo arganowe jest w swojej rodzinie roślin wyjątkowym egzemplarzem. Pośród około 1000 gatunków należących do rodziny Sapotaceae, Argan jest rośliną żyjącą w suchym klimacie. W przeciwieństwie do innych tego rodzaju, które są drzewami i krzewami tropikalnymi, jest także jedyną roślina spośród nich, która rośnie na północy pustyni Sahara.

2409, 2013

Fitosterole

24 września, 2013|Biologia|

Główne efekty wywoływane przez fitosterole, zaobserwowane podczas badań, to działanie anty-kancerogenne i obniżające poziom cholesterolu. Fitosterole wpływają na absorpcję w jelitach cholesterolu, który jest naturalnym składnikiem pożywienia, a także cholesterolu wydalanego z żółcią, co z kolei prowadzi do obniżenia się jego poziomu w osoczu.

1709, 2013

Źródła i suplementacja witaminy E

17 września, 2013|Witamina E|

Do najlepszych źródeł Witamy E, inaczej zwanej tokoferolem, należą oleje roślinne tłoczone na zimno, jak również orzechy, otręby owsiane, mąka pełnoziarnista, sałata, cebula, czarne porzeczki, jabłka i gruszki.

1309, 2013

Spirulina, chlorella … paliwo, pokarm i leki z wodorostów

13 września, 2013|Chlorella, Spirulina Platensis|

Niektóre mikroorganizmy, w szczególności mikro wodorosty, są w stanie dokonywać przemiany energii słonecznej na energię organicznej materii, z której z kolei można otrzymywać palne gazy jak np. metan i wodór. Rosnące zainteresowanie biotechnologiami opartymi na glonach wynika z możliwości wykorzystania ich biomasy nie tylko do przetwarzania energii promienistej, lecz także do uzyskiwania biologicznie aktywnych substancji pokarmowych, preparatów medycznych itp.

Przejdź do góry