Spirulina i czarnuszka – wzajemne uzupełnienie
Wiele suplementów diety ma bardzo kompleksowy skład – do nich należy między innymi Spirulina, rodzaj algi, którego właściwości odżywcze pozwalają na jej bardzo szerokie zastosowanie jako suplementu. Jednak wiąże się z tym również pewien problem – uwalnianie licznych substancji chemicznych wymaga najczęściej obecności odmiennych enzymów trawiennych, białek transportowych, przenośników, a nawet różnych warunków fizycznych środowiska – dostępności rozpuszczalników, odczynu roztworu itd. Dlatego przyjmowana samodzielnie Spirulina nie zawsze ma możliwość rozwinięcia w pełni swoich dobroczynnych działań. Aby to zmienić, można ją połączyć z czarnuszką (czarnym kminkiem).
Naturalna regeneracja wątroby
Regeneracja wątroby jest zagadnieniem, któremu poświęcono wiele prac naukowych. Duża ilość dostępnych w sprzedaży suplementów diety ma ten proces przyspieszać, ale w praktyce okazuje się, że nie jest to wcale takie proste. Co więc trzeba wiedzieć o zdolnościach regeneracyjnych wątroby?
Spirulina i Chlorella – najlepszy wybór wśród alg
Spośród wszystkich dostępnych alg, dwie takie jak Spirulina i Chlorella, zdominowały całkowicie rynek kosmetyków organicznych i naturalnych suplementów diety. Co odpowiada za ich sukces? A może to tylko sprawka specjalistów od marketingu?
Sposób na trądzik różowaty
Trądzik różowaty to choroba skóry objawiająca się lokalnymi stanami zapalnymi i skłonnością do wyprysków. W gruncie rzeczy obraz tej choroby bardzo często przypomina klasyczny trądzik młodzieńczy, podobne jest też pochodzenie zmian – wynikają one w większości ze zwiększonej produkcji łoju, a w mniejszej części z uwarunkowań genetycznych.
Jak zapobiegać zmarszczkom?
Zapobieganie zmarszczkom wymaga umiejętności przewidywania i znajomości fizjologii skóry. Tak naprawdę nie ma skutecznego sposobu na to, aby w 100% ustrzec się zmarszczek, jednak nauka pozwoliła wytypować dwa związki, których ograniczenia produkcji już w dość młodym wieku, bo 25-30 lat przyczyniają się do powstawania zmarszczek. Są to kolagen i kwas hialuronowy.
Leczenie witaminą C – jaką najlepiej wybrać?
Witamina C jest zdecydowanie najpowszechniej stosowanym suplementem diety w Polsce. Jest to jednak również ten suplement, który najczęściej jest stosowany zupełnie bez ładu i składu, czego efektem jest bardzo niska skuteczność większości terapii z użyciem tego związku.
Zmarszczki palacza – jak się ich pozbyć?
Zmarszczki palacza mają specyficzną budowę i najczęściej są następstwem wycofania wody ze skóry. To oznacza, że teoretycznie sposób na ich usunięcie powinien być prosty. Wystarczy zmusić wodę do zatrzymania się w obrębie skóry. Praktyka jednak pokazuje, że nie jest to sprawa łatwa.
Zielone koktajle – porcja dla zdrowia
Koktajle są jedną z najkorzystniejszych form przyjmowania naturalnych suplementów diety, w tym Chlorelli, Spiruliny i zielonego jęczmienia. Wynika to z kilku czynników, a skuteczność koktajlu w porównaniu z klasyczną formą pastylek jest zdecydowanie większa.
Niacyna
Niacyna, oznaczana jako witamina B3 lub PP, jest jednym z tych dobroczynnych związków, o których raczej się nie pamięta, bo jej zapotrzebowanie nie waha się sezonowo i w naszym klimacie jej niedobory są zdecydowanie rzadkie i niezbyt głębokie. To jednak nie powinno pozwalać na beztroskę.
Okłady algowe – naturalny sposób na cellulit
Algi takie jak Spirulina i Chlorella mają zdolność wpływania na metabolizm i zwiększania zużycia tłuszczów. Można to wykorzystać jak wspomaganie w dietach redukcyjnych, ale także jako sposób na zmniejszenie cellulitu.
Spirulina – dawkowanie
Spirulina jest przedstawiana jako suplement diety, który można na stałe włączyć do jadłospisu. Dla poszczególnych zastosowań można wskazać minimalne lub maksymalne okresy, po których efekty suplementacji będą widoczne.
Powiększanie ust kwasem hialuronowym
Zabiegi takie jak powiększanie ust kwasem hialuronowym cieszą się coraz większą popularnością. Użycie w miejsce botoksu substancji naturalnej jest krokiem mającym na celu zapewnić większe bezpieczeństwo – kwas hialuronowy można aplikować nawet bez testów skórnych, ponieważ przypadki alergii są sporadyczne.
Stłuszczenie wątroby
Stłuszczenie wątroby jest jednostką chorobową, w której w obrębie tego ważnego organu pojawia się nadmiar tkanki tłuszczowej. Etiologia może być różna. Najczęściej sporą rolę w powstawaniu stłuszczenia odgrywa zbyt duże spożycie alkoholu, ale również znaczenie ma niewłaściwa dieta.
Wzmocnienie odporności – czy, jak i czym?
Wzmocnienie odporności to podstawowe hasło reklamowe leków i suplementów w sezonie jesiennym. A co na to wszystko nauka? Jak wygląda owo zwiększanie zdolności obronnych organizmu z biologicznego punktu widzenia? Tu już tak idealnie nie jest, ale nie uprzedzajmy faktów.
Kolagen naturalny – wszechstronna substancja
Powszechne traktowanie kolagenu jako najbardziej wszechstronnej substancji jest trochę skrótem myślowym. Tak naprawdę kolagen naturalny to rodzina białek o podobnej budowie – co najmniej kilkanaście typów działających w różnych miejscach i postaciach.
Jak wzmocnić organizm przed zimą?
Jest wiele czynników, które wpływają na obniżenie odporności. Dość powszechna jest wiara w to, że obniżona odporność wiąże się z niższą temperaturą. To jednak nie jest prawda. Jak więc wytłumaczyć większą podatność na infekcje w okresie jesiennym?
Powiększanie biustu kwasem hialuronowym – czy warto?
Kwas hialuronowy uchodzi za alternatywę dla implantów piersi. Uznawany jest za bezpieczną metodę ich powiększania. Jednak na tym pięknym obrazie są niewielkie rysy. Czy po podsumowaniu wad i zalet kwasu hialuronowego w medycynie estetycznej obroni się teza o sensowności powiększania biustu kwasem hialuronowym?
Terapia kwasem hialuronowym
Zabiegi z kwasem hialuronowym to dziś najczęściej wykonywane zabiegi medycyny estetycznej. Część z nich może być wykonana nawet w dobrych gabinetach kosmetycznych (te najmniej inwazyjne), a niektóre są domeną jedynie wysokiej klasy klinik.
Jak obniżyć cholesterol?
Cholesterol, często krytykowany, jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cała sztuka polega na tym, aby utrzymać prawidłowy poziom obu jego frakcji, bo dopiero zachwianie tej równowagi może prowadzić do problemów zdrowotnych.
Kwas foliowy – jaka jest jego rola w organizmie?
Kwas foliowy, zwany też folacyną, jest witaminą z grupy B (według różnych opracowań oznacza się go numerem 9 lub 11, a niekiedy też witaminą M). Syntetyzowana jest przez bakterie jelitowe w postaci nieaktywnej i aktywowana w niezbyt skomplikowanej, ale energochłonnej kaskadzie reakcji chemicznych.