Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2112, 2015

Choroba zwyrodnieniowa stawów

21 grudnia, 2015|Choroby|

Choroba zwyrodnieniowa stawów (osteoarthritis) jest to skojarzenie procesu niszczenia chrząstek stawowych i wtórnych zmian w nasadach kostnych, które prowadzi do uszkodzenia anatomicznego stawu, upośledzenia jego czynności ruchowej i objawów bólowych. Inaczej mówiąc, choroba ta polega na zużyciu i zwyrodnieniu chrząstek stawowych z występującym zniekształceniem końców kości, które wytwarzają stawy. Zmianom w tej chorobie mogą towarzyszyć procesy zapalne w błonie maziowej.

1812, 2015

Witamina B6

18 grudnia, 2015|Witamina B6|

Witamina B6 inaczej zwana pirydoksyna. To bardzo ważna witamina, ponieważ jest zaangażowana w większą liczbę procesów życiowych organizmu niż inne. Z najnowszych badań wynika że co piąta kobieta lub osoba w podeszłym wieku nie otrzymuje z pożywieniem wystarczającej ilości tej substancji. Witamina B6 pełni w naszym organizmie ponad sto różnych funkcji. Jest to witamina z grupy B, która rozpuszcza się w wodzie i jest prekursorem kilku ważnych koenzymów kontrolujących przebieg wielu kluczowych reakcji biochemicznych.

1512, 2015

Witamina E – działanie i występowanie

15 grudnia, 2015|Witamina E|

Nazwą witaminy E określa się grupę substancji, które są odmianami tokoferolu. Najważniejsze spośród nich to: alfa-, beta-, gamma- i delta – tokoferol, z których najsilniej działa alfa. Dzięki temu, że witamina ta rozpuszcza się w tłuszczach, może być dość długo magazynowana w organizmie, głównie w wątrobie i tkance tłuszczowej. Występuje ona w niewielu pokarmach, przede wszystkim wysokotłuszczowych, co sprawia, że trudno zachować dietę niskotłuszczową i jednocześnie czerpać witaminę E z pożywienia. Dlatego dobrze jest przyjmować ją dodatkowo w postaci preparatów.

1012, 2015

Dieta rozdzielna – czym jest i jak działa

10 grudnia, 2015|Dieta|

Główną cechą diety rozdzielnej jest niełączenie żywności o przeważającej zawartości białka z pokarmem zawierającym głównie węglowodany. Celem takiego rozdzielenia jest odciążenie układu pokarmowego, który inaczej trawi jedne, inaczej drugie produkty, a ich połączenie powoduje trudności z przemianą materii. Oprócz produktów białkowych i węglowodanowych wyróżnia się jeszcze trzecią grupę – produkty neutralne.

1012, 2015

Cera wrażliwa – charakterystyka i pielęgnacja

10 grudnia, 2015|Skóra|

Cera wrażliwa jest pojęciem ogólnym, które określa zmiany będące sumą działań wielu czynników subiektywnych i obiektywnych. Skórę wrażliwą można mieć nabytą lub uwarunkowaną genetycznie. Najczęściej występuje ona u kobiet, których reakcje skórne zależą od cyklu miesiączkowego oraz stanu emocjonalnego. Skóra wrażliwa jest bardzo trudna w pielęgnacji, występuje często w powiązaniu z cerą suchą, alergiczną i płytko unaczynioną.

912, 2015

Cera naczynkowa

9 grudnia, 2015|Skóra|

W dzisiejszych czasach rzadkością jest żeby ktoś miał cerę całkiem gładką o jednolitej cielistoróżowej karnacji. Coraz więcej kobiet w różnym wieku skarży się na kłopoty związane z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi. Przyczyną nasilania się tego zjawiska jest szkodliwy wpływ zanieczyszczeń środowiska, w którym żyjemy. Kruchość naczynek jest związana z ich podwyższoną przepuszczalnością, która powoduje przenikanie do skóry wielu czynników zapalnych co w konsekwencji prowadzi do pojawiania się na skórze rozlanego rumienia, uczucia pieczenia i rozgrzania.

812, 2015

Witaminy

8 grudnia, 2015|Witaminy|

Witaminy są substancjami organicznymi. Biorą one udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu, umożliwiając właściwe jego funkcjonowanie, odpowiedni wzrost, rozwój i dobre samopoczucie. Człowiek wykorzystuje witaminy występujące w naturalnych produktach żywnościowych (roślinnych i zwierzęcych) lub w postaci gotowych produktów farmaceutycznych czy suplementach. Nie są to pigułki pobudzające, ani nie mają wartości energetycznych. Są one składnikiem całego skomplikowanego systemu, który pobudza energię, reguluje metabolizm i koordynuje w sposób doskonale harmonijny przebieg czynności organizmu.

812, 2015

Cera zniszczona i starcza

8 grudnia, 2015|Skóra|

Cera zniszczona jest trudna do pielęgnacji. Leczenie powinno zacząć się od wywiadu z pacjentem w celu rozpoznania przyczyn. Na stan skóry ma wpływ wiele czynników między innymi: sposób odżywiania, przebyte choroby, leki zażywane przez daną osobę, tryb życia, częstotliwość korzystania z promieni ultrafioletowych (takich jak łóżko opalające, kąpiele słoneczne). Na zniszczenie cery wpływa również zanieczyszczenie środowiska, smog, stres i wiele innych czynników, które powodują, że skóra staje się bezbronna, a wolne rodniki atakują komórki naskórka, co prowadzi do uszkodzeń skóry, czyli przyśpiesza proces starzenia.

812, 2015

Cera tłusta – charakterystyka i pielęgnacja

8 grudnia, 2015|Skóra|

Cera tłusta ma kolor szarożółty. Zazwyczaj jest dość gruba, a jej powierzchnia często się błyszczy. Na tej cerze widoczne są ujścia gruczołów łojowych w postaci rozszerzonych porów z zaskórniakami. Cera ta jest słabo ukrwiona, a łój skórny (czyli wydzielina gruczołów łojowych) jest wydzielany w nadmiernej ilości. Cera tłusta dobrze reaguje na czynniki atmosferyczne takie jak wiatr, zimno, słońce oraz na wodę i mydło. Jednak cery tłustej nie wolno za bardzo wysuszać, ponieważ można zniszczyć jej barierę lipidową. Na ogół bardzo słaby wpływ na cerę tłustą mają bodźce zewnętrzne, dużo silniejszy zaś wewnętrzne, takie jak stres, zaburzenia hormonalne, napięcie nerwowe i zaburzenia układu trawiennego.

812, 2015

Witamina A i jej wpływ na organizm

8 grudnia, 2015|Witamina A|

Witamina A jest niezbędnym składnikiem w diecie człowieka. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, odporności organizmu, funkcji rozrodczych, a także ochronie skóry i wielu innych narządów. Witaminę A stosunkowo łatwo pozyskać z pożywienia, choć w krajach rozwijających się jej niedobór nie jest rzadkością.

712, 2015

Cera sucha

7 grudnia, 2015|Skóra|

Cera sucha ma jasny kolor, jest cienka, mało elastyczna, mogą na niej występować przebarwienia, pojawiać się sieć rozszerzonych naczyń krwionośnych (potocznie określane jako popękane naczynia krwionośne, niestety to określenie jest nieprawidłowe, ponieważ pęknięte naczynie to takie, które krwawi i po pewnym czasie ulega wchłonięciu). Cera sucha może się łuszczyć, często reaguje zaczerwienieniem na zbyt wysuszające preparaty, wodę i warunki atmosferyczne takie jak mróz, wiatr, śnieg oraz słońce.

712, 2015

Cera mieszana, cera normalna, skóra mężczyzny

7 grudnia, 2015|Skóra|

Cera mieszana jest najtrudniejsza w pielęgnacji. Ma ona cechy dwóch rodzajów skóry: jedne partie są suche natomiast inne tłuste. Najczęściej partią tłustą jest środkowy pas, w którego skład wchodzi: czoło, nos, broda czyli tak zwana strefa T. Natomiast partie boczne twarzy są suche. Czasem zdarza się odwrotnie. Strefa T jest sucha, a boczne partie są tłuste, jednak takie przypadki są bardzo rzadkie. Pielęgnacja tego rodzaju cery jest bardzo trudna i pracochłonna, ponieważ należy postępować tak, jak z dwoma rodzajami cery.

3011, 2015

Rodzaje kolagenu – jakie mają znaczenie?

30 listopada, 2015|Kolagen|

Kolagen to podstawowe białko (proteina) tkanki łącznej, występuje w połączeniu z innymi białkami strukturalnymi (elastyną) i mukopolisacharadymi (kwasem hialuronowym , siarczanem chondroityny). Struktura ta jest znana jako proteoglikan (jest odpowiedzialny za utrzymanie na właściwym poziomie nawilżenia skóry, wykazuje doskonałe właściwości higroskopijne) i stanowi szkielet tkanki łącznej, który nadaje skórze odpowiednią elastyczność jak również odpowiednie napięcie, a także podtrzymuje wyższe warstwy skóry. Spełnia rolę łącznika naskórka ze skórą właściwą.

2511, 2015

Spirulina i Chlorella – skuteczny detoks organizmu

25 listopada, 2015|Algi|

Coraz głośniej, i słusznie, mówi się w końcu o toksynach znajdujących się w naszym środowisku. Są one m.in. w żywności, wodzie, powietrzu, odzieży, kosmetykach i wielu innych. Warto jest więc zacząć z tym walczyć. Algi takie jak Spirulina i Chlorella mogą być bardzo dobrym, naturalnym dodatkiem do codziennej diety, który może skutecznie poradzić sobie z toksynami.

2311, 2015

Chlorella ratunkiem na niepłodność?

23 listopada, 2015|Chlorella|

Niepłodność dotyczy wielu par w dzisiejszych czasach. Dlatego też coraz więcej kobiet decyduje się na skomplikowane zabiegi polegające na sztucznym zapłodnieniu. Jednak przed podjęciem takiej ostateczności, powinno się przede wszystkim znaleźć najbardziej możliwą przyczynę, a następnie usunąć ją. Najczęściej okazuje się, że nadmierne zanieczyszczenie organizmu może być jedną z głównych przyczyną niepłodności, zarówno u kobiet jak również u mężczyzn. Metale ciężkie, pestycydy, plastyfikatory i podobne związki mogą wpływać na system hormonalny obu płci, a tym samym mogą one zmniejszać możliwość zajścia w ciążę. Najnowsze badania pokazują, że Chlorella skutecznie może przeciwdziałać takiemu rozwojowi wydarzeń. A wszystko dlatego, że usuwa ona toksyny z organizmu, a przy tym działa regulacyjnie na układu hormonalny i co najważniejsze bez skutków ubocznych.

1811, 2015

Detoks – co się za tym kryje?

18 listopada, 2015|Detoks|

Detoks to dziś bardzo modne pojęcie, ale w wielu przypadkach używane zdecydowanie na wyrost. Na czym polega i przede wszystkim do czego tak naprawdę ma prowadzić? Oto kompleksowe opracowanie problemu.

1611, 2015

Zmarszczki na czole? To już nie problem!

16 listopada, 2015|Zdrowie|

Zmarszczki na czole od lat są jednymi z najczęściej usuwanych defektów kosmetycznych. W zależności od ich wielkości metody spłycania zmarszczek są różne, natomiast prawda jest taka, że większość zabiegów medycyny estetycznej pozwala jedynie na wygładzenie głębokich zmarszczek, a efekt jest dość krótkotrwały. Na szczęście dziś możliwości są coraz większe.

1311, 2015

Oczyszczanie twarzy – naturalne sposoby

13 listopada, 2015|Zdrowie|

Oczyszczanie twarzy powinno być podstawowym zabiegiem kosmetycznym, ale często jest przeprowadzane źle. Skóra pokrywająca twarz jest bardzo delikatna, wrażliwa na liczne związki chemiczne, a przy tym stanowi środowisko życia wielu pożytecznych mikroorganizmów – ich wyeliminowanie uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie cery.

1011, 2015

Spirulina i czarnuszka – wzajemne uzupełnienie

10 listopada, 2015|Spirulina|

Wiele suplementów diety ma bardzo kompleksowy skład – do nich należy między innymi Spirulina, rodzaj algi, którego właściwości odżywcze pozwalają na jej bardzo szerokie zastosowanie jako suplementu. Jednak wiąże się z tym również pewien problem – uwalnianie licznych substancji chemicznych wymaga najczęściej obecności odmiennych enzymów trawiennych, białek transportowych, przenośników, a nawet różnych warunków fizycznych środowiska – dostępności rozpuszczalników, odczynu roztworu itd. Dlatego przyjmowana samodzielnie Spirulina nie zawsze ma możliwość rozwinięcia w pełni swoich dobroczynnych działań. Aby to zmienić, można ją połączyć z czarnuszką (czarnym kminkiem).

Przejdź do góry