Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
1102, 2010

Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę

11 lutego, 2010|Dieta|

Natura stworzyła przed milionami lat instrukcję obsługi procesu naszej przemiany materii. Przed dwustoma laty zapoznaliśmy ten proces z cukrem, potem z białą mąką i polerowanym ryżem. Było to w tamtych czasach bardzo eleganckie. Dlatego też przestawiono produkcję naturalnych produktów na produkcję tych przetwarzanych. Trzustka boi się, gdy nadchodzą obce i szybkie cukry: wysyła wtedy zastrzyk insuliny do krwi. Jest to właśnie hormon, który powoduje, że tyjemy.

1102, 2010

Zdrowe jedzenie

11 lutego, 2010|Dieta|

Aby wspomóc produkcję hormonów "pożeraczy" tłuszczy polecamy Wam śniadania bogate w białko: plaster zimnej pieczeni, chuda szynka, twaróg i/lub tofu. Do tego trochę kwaśnych owoców: kiwi, owoce cytrusowe, czarne porzeczki lub jabłka. Kawę lub herbatę możecie wypić z mlekiem, ale bez cukru (słodzik jest dozwolony).

1102, 2010

Koncert hormonów

11 lutego, 2010|Dieta|

W ciągu 24 godzin, w dzień i noc, nasz mechanizm przemiany materii produkuje różne hormony w różnych ilościach. W uproszczony sposób można następująco przedstawić ten proces: wczesnym rankiem produkowane są duże ilości hormonu ACTH (adrenokortykotropina), w południe noradrenaliny, później więcej adrenaliny, a po obiedzie glukagon.

1002, 2010

Naturalne hormony w służbie wymarzonej sylwetki

10 lutego, 2010|Dieta|

Pytanie, które nasuwa się teraz jest następujące: jak aktywować geny szczupłości? Odpowiedź brzmi: przy pomocy hormonów szczupłości, naturalnych dla naszego ciała. Tak - dobrze przeczytaliście. Magiczne słowo, które jest drogą do ładnego i atrakcyjnego wyglądu to hormony. Każdy je posiada. Tylko, że każdy posiada indywidualny klucz, potrzebny do uwolnienia komórek tłuszczowych.

1002, 2010

Z natury szczupły

10 lutego, 2010|Dieta|

Przyjrzyjmy się jeszcze raz królestwu zwierząt. Czy zwierzęta żyjące dziko na łonie natury są otyłe? Nie. Matka Natura stworzyła przez 2-3 miliardy lat tysiące gatunków zwierząt, od małej mrówki do żyrafy. Żadne z nich nie jest otyłe. Powód: dzikie zwierzęta jedzą tylko naturalne pożywienie zawierające właściwe substancje, pozwalające utrzymać szczupłą sylwetkę. Nie mogłoby być inaczej, ponieważ żadne zwierzę z nadwagą nie miałoby szansy na przeżycie na wolności.

1002, 2010

Zalety spiruliny

10 lutego, 2010|Spirulina Platensis|

Naukowcy na całym świecie prowadzą badania dotyczące właściwości algi Spirulina. W wyniku dotychczasowo przeprowadzonych udowodniono działanie Spiruliny i jej pozytywny wpływ w przypadku wielu schorzeń. Jest bardzo interesującą rośliną, ponieważ zawiera prawie 4000 różnych związków takich jak witaminy, minerały czy też inne substancje odżywcze. Należy jednak pamiętać, że zdarzały się przypadki, w których nie stwierdzono jednoznacznie, który jej składnik przyczynił się do ustąpienia objawów. Jest to główny powód, trwających w dalszym ciągu, wielu badań na całym świecie.

1002, 2010

Czarny Kminek

10 lutego, 2010|Czarny kminek (czarnuszka siewna)|

Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella Sativa) jest znana od co najmniej pięciu tysięcy lat, szczególnie w Azji południowej i Afryce Północnej. To rośliną jednoroczną i często samorozsiewającą się wśród rosnących zbóż.

1211, 2009

Jedz wolniej i nie w fast foodach

12 listopada, 2009|Czy wiesz, że ...|

Kolejny argument aby nie jeść w fast foodach. Naukowcy z Japonii przebadali ok. 3 tys. osób i stwierdzili , że ludzie jedzący w pośpiechu, są bardziej narażeni na wystąpienie insulinooporności, która prowadzi do cukrzycy typu 2.

1110, 2009

Suplementy w ciąży – jakie przyjmować?

11 października, 2009|Suplementy|

Kobiety w ciąży myślące o suplementacji diety powinny przemyśleć zarówno wymagania swoje jak i dziecka. Witaminy i minerały są konieczne w trakcie ciąży do utrzymania zdrowia matki oraz do wspierania prawidłowego rozwoju dziecka.

1708, 2009

Suplementy dla seniora

17 sierpnia, 2009|Suplementy|

Suplementy dla seniora często brane są pod uwagę, ponieważ ludzie starsi są w grupie podwyższonego ryzyka, jeżeli chodzi o nieprawidłowe odżywianie. Składa się na to wiele czynników.

1404, 2009

Suplementacja

14 kwietnia, 2009|Suplementy|

Naturalna suplementacja to nierzadko część naszej diety, ale powinna być spożywana z rozwagą. Pomimo iż środki naturalne, suplementy diety oraz zioła zostały wielokrotnie przebadane. Oczywistym jest, że potrafią znacznie poprawić zdrowie, jednak powinniśmy uważać przy ich stosowaniu, a także szczególną uwagę zwracać jakie jest ich źródło pochodzenia.

504, 2009

Przeciwutleniacze

5 kwietnia, 2009|Antyoksydanty|

Przeciwutleniacze to związki chemiczne, które zapobiegają niepożądanym procesom utleniania. Dlaczego stanowią istotny element diety? To proste: podstawowym powodem starzenia się oraz uszkodzeń komórek jest właśnie proces utleniania. Wszystko co może spowolnić ten proces, zmniejszając efektywnie ilość obumierających komórek sprawia, że jesteśmy zdrowsi oraz spowalnia to proces starzenia.

1002, 2009

Suplementy diety

10 lutego, 2009|Suplementy|

Według prawa amerykańskiego suplementem diety jest każdy środek doustny, którego zadaniem jest uzupełnianie diety. Środek, który może być zarówno spożywany oddzielnie jak i jako dodatek do codziennej diety, ale nie może zastępować całych posiłków.

2801, 2009

Spirulina buduje krew

28 stycznia, 2009|Artykuły|

Spirulina posiada ciemno, niebiesko-zielony kolor, ponieważ jest bogata w niebieski polipeptyd fikocyjanina. Badania pokazują, że związek ten działa na szpik kostny, który z kolei umożliwia produkcje białych krwinek i dotlenia czerwone krwinki.

Przejdź do góry