Dlaczego Chlorella z Tajwanu jest jedną z najlepszych na świecie?
Każda uprawa – niezależnie od tego, czy dotyczy żyta, arbuzów czy alg z gatunku Spirulina i Chlorella, wymaga odpowiednich warunków. I właśnie środowisko oraz klimat Tajwanu stanowią odpowiedź na pytanie o powód wysokiej jakości tych alg – jednych z najskuteczniejszych naturalnych suplementów diety na świecie.
Spirulina – najlepsza maseczka na twarz
Są tylko dwie substancje, które w ogóle można uznać za naprawdę skuteczne w formie maseczki na twarz. Pierwszą jest zielona glinka kosmetyczna, a drugą Spirulina. Wydaje się jednak, że z tych dwóch to algi mają korzystniejsze i pełniejsze działanie.
Chrom – właściwości, niedobór i występowanie
Chrom jest pierwiastkiem. Występuje w kilku postaciach chemicznych. Preparaty zawierają zazwyczaj pikolinian chromu lub polinikotynian chromu. Inny związek chromu znajduje się w drożdżach piwnych. Ponieważ pożywienie przeciętnego człowieka zawiera mało tego minerału, warto pomyśleć o uzupełnieniu jego niedoboru preparatami.
Kiedy najlepiej przyjmować suplementy ze Spiruliną?
Właściwa suplementacja to nie tylko kwestia wyboru właściwego preparatu, ale także odpowiednie jego przyjmowanie. W przypadku alg Spirulina pytania są dwa: czy suplement należy przyjmować na czczo, w trakcie posiłku, czy po, a także czy najlepsze efekty osiąga się przy podaniu rano, w południe czy wieczorem.
Co spożywać, aby wzmocnić wątrobę?
Wątroba jest największym gruczołem w organizmie człowieka. Zalicza się do układu trawienia i położona jest w prawym podżebrzu pod przeponą. Jest bardzo istotnym organem pełniącym szereg funkcji.
Algi czerwone czy zielone?
Różne gatunki alg rosną na różnej głębokości, a to zmienia widmo światła, które do nich dociera – najgłębiej przenika światło niebieskie, najpłycej zatrzymywane jest czerwone i zielone. Przystosowały się do tego algi, które wykształciły różne zestawy barwników pozwalających im na wykorzystanie światła w fotosyntezie. Algi czerwone (brunatnice) żyją głębiej, a zielone (zielenice i sinice) płycej.
Spirulina Febico – czystość i brak jodu potwierdzona certyfikatem
W branży suplementów diety niewielu producentów prowadzi we własnym zakresie badania jakości produktów. Nie są one wymagane prawnie, klienci o nie nie pytają, a nawet jeśli, to łatwiej jest wymyślić jakieś dane, niż przeprowadzić rzetelne badania. Jednym z chlubnych wyjątków jest firma Febico, która prowadzi drobiazgowe kontrole na każdym etapie produkcji i często wpuszcza audytorów zewnętrznych. Robi się to po to, aby mieć pewność, że wypuszczona na rynek Spirulina jest absolutnie czystym produktem.
Spirulina i Spirulina: co je różni?
Spirulina to rodzaj alg. Kto uważał na biologii, ten wie, że rodzaj jest jednostką taksonomiczną wyższego rzędu niż gatunek, a więc i w rodzaju Spirulina gatunków prawdopodobnie jest kilka. Tak faktycznie jest – nie wchodząc w szczegóły, do produkcji kosmetyków i suplementów używa się trzech różnych gatunków Spiruliny, które dodatkowo występują w postaci różnych szczepów. Choć oczywiście na pierwszy rzut oka wszystkie próbki wyglądałyby tak samo, Spirulina różnych gatunków ma inny skład chemiczny i w związku z tym również inny poziom aktywności biologicznej.
Spirulina – jak, jeśli nie w tabletkach (przepisy)?
Tabletki z algami Spirulina są podstawową formą suplementu i, co tu wiele ukrywać, najłatwiejszą do przyjmowania. Zawiesina proszku w wodzie nie należy do najsmaczniejszych. Na sucho też się proszku nie je, a zmieszany po prostu z jogurtem raczej nie ma szans na tytuł dania dnia. Na szczęście jest kilka ciekawszych sposobów, aby wykorzystać Spirulinę w inny niż tradycyjny sposób podawania.
Spirulina – podstawowe właściwości, o których warto wiedzieć
Spirulina jest algą klimatu tropikalnego o bardzo specyficznym składzie. Jako składnik diety w pewnych rejonach świata używana była od wieluset lat. Jest organizmem bardzo wrażliwym na zanieczyszczenia. Obecnie jest to jeden z najpopularniejszych suplementów, przy czym poszczególne gatunki i szczepy różnią się od siebie właściwościami.
Jak zaspokoić zapotrzebowanie na białko bez spożywania mięsa?
Białko jest niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania składnikiem odżywczym. Stanowi podstawowy element budulcowy naszego organizmu oraz determinuje i reguluje procesy metaboliczne, a także energetyczne. Proteiny (białka) są bardzo ważnym składnikiem codziennej i dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. Istnieje możliwość zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na białka bez spożywania mięsa.
Zawsze wydaje się, że coś jest niemożliwe
Wszystko jest możliwe!
Chlorella – najlepsze naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella jest dziś bardzo często zalecanym suplementem w czasie diet oczyszczających i innych kuracji, które mają pomóc w usunięciu toksyn z organizmu. Czy jednak rzeczywiście działa? A jeśli tak, to jaki jest mechanizm tego działania?
Zdrowie i wesołość
"Zdrowie i radość są wynikiem wzajemnego oddziaływania na siebie". - Joseph Addison
Osoba nieszczęśliwa
"Osoba nieszczęśliwa to cel dla wszelkiego rodzaju chorób".
Spirulina – naturalne źródło białka dla sportowców
Białka to związki chemiczne, które w ludzkim organizmie odgrywają przede wszystkim rolę budulcową. Choć poza nią ważne są również np. w układzie nerwowym i przekaźnictwie sygnałów, a także jako enzymy i hormony, które regulują praktycznie wszystkie funkcje organizmu.
Cynk – niezbędny pierwiastek dla organizmu
Każda komórka naszego ciała potrzebuje cynk, a większość z nas nie otrzymuje odpowiednich ilości tego pierwiastka. Jest on składnikiem wielu enzymów oraz jest niezbędny żeby układ odpornościowy mógł skutecznie zwalczać infekcje, nawet zwykłe przeziębienie.
Dlaczego Spirulina z Tajwanu jest jedną z najlepszych na świecie?
Spirulina jest uprawiana w wielu miejscach na świecie: w USA, Meksyku, Australii, Nowej Zelandii, Chinach, Tajwanie i nie tylko. Mogłoby się wydawać, że przecież skoro jest to ten sam glon, to nie będzie miało znaczenia, skąd on pochodzi. W praktyce jednak różnice są dość znaczne. W ścisłej czołówce producentów znajdują się Stany Zjednoczone, Australia i Tajwan, jednak wiele wskazuje na to, że właśnie w tym ostatnim miejscu powstają suplementy o najwyższej jakości. Dlaczego?