Aktualności

Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
710, 2019

Skrobia – co warto o niej wiedzieć?

7 października, 2019|Zdrowie|

Skrobia stanowi doskonałe źródło energii i błonnika, który wspomaga regulację procesu trawiennego. Znaleźć ją można wyłącznie w produktach roślinnych, gdzie pełni funkcję magazynującą. Jakie właściwości wykazuje skrobia, co stanowi jej największe źródło oraz jakie występują jej rodzaje?

210, 2019

Cukrzyca

2 października, 2019|Choroby|

Cukrzyca (łac. diabetes mellitus) to nie jedna jednostka chorobowa, lecz grupa chorób metabolicznych cechujących się hiperglikemią, czego przyczyną jest defekt wydzielania lub działania insuliny. Przewlekła [...]

110, 2019

Śmietana – jak wpływa na nasze zdrowie

1 października, 2019|Zdrowie|

Śmietana to produkt pochodzenia mlecznego, który powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu od mleka krowiego. Występują różne rodzaje śmietany, które w dużej mierze zależne są od zawartości tłuszczu. Powszechnie uważa się, że śmietana jest niezdrowa i negatywnie odbija się na funkcjonowaniu organizmu. Ale czy faktycznie należy jej unikać?

3009, 2019

Patulina – objawy zatrucia

30 września, 2019|Zdrowie|

Patulina to rodzaj mytotoksyny, czyli toksyny, wytwarzanej przez grzyby. Na organizm człowieka związek ten ma bardzo negatywny wpływ bowiem wykazuje działanie teratogenne, mutagenne oraz rakotwórcze. Czym dokładnie jest patulina oraz czym grozi zatrucie się nią? Podpowiadamy.

2709, 2019

Mentol – czym jest i jak działa?

27 września, 2019|Zdrowie|

Mentol jest alkoholem należącym do grupy terpenów, który charakteryzuje się mocnym miętowym smakiem i zapachem. Wykazuje działanie chłodzące, odświeżające, a niekiedy nawet i przeciwbólowe. W związku z tym często występuje nawet w niektórych produktach farmaceutycznych.

2509, 2019

Borelioza – co warto o niej wiedzieć

25 września, 2019|Zdrowie|

Borelioza to jedna z najbardziej znanych chorób odkleszczowych. Wywołuje ona objawy bardzo zbliżone do grypy włączając w to drętwienie kończyn i języka, ból stawów, wysypkę skórną oraz stany depresyjne. Po czym jeszcze można rozpoznać boreliozę oraz jak przebiega jej leczenie? Oto wskazówki.

2409, 2019

Melanina – czym jest i jaką funkcję spełnia?

24 września, 2019|Zdrowie|

Melanina to pigment znajdujący się w naszej skórze, włosach, a nawet tęczówce oka. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego od słowa "melas" co w wolnym znaczeniu oznacza "ciemny" lub "brązowy". Produkcję melaniny warunkuje enzym - tyrozynaza, który wchodząc w reakcję ze światłem (promieniowaniem UV) zapoczątkowuje proces melanogenezy (powstawanie melanin).

2309, 2019

Powody, dla których warto jeść zupy

23 września, 2019|Zdrowie|

Zupy to jeden z najbardziej niedocenianych posiłków w ciągu dnia i wbrew wszelkim opiniom nie są one tak trudne w wykonaniu jakby mogło się to wydawać. Rzadkie spożywanie zup to częsty błąd żywieniowy, ponieważ stanowią one źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo są sycące oraz niskokaloryczne.

2109, 2019

Syrop z sosny – właściwości zdrowotne

21 września, 2019|Zdrowie|

Syrop z sosny to naturalny produkt, który wykazuje silne właściwości lecznicze. W związku z tym zaleca się jego stosowanie nie tylko w momencie pojawienia się choroby, ale również profilaktycznie przez cały rok. Do sporządzania syropu stosuje się młode pędy oraz pączki sosny zwyczajnej.

1909, 2019

Łojotok – przyczyny i leczenie

19 września, 2019|Zdrowie|

Łojotok to dolegliwość stanowiąca nieprzyjemny defekt kosmetyczny, choć może zataczać szerszy krąg, wywołując łojotokowe zapalenie skóry lub trudny w leczeniu trądzik. W związku z tym bardzo ważne jest jak najszybsze rozpoznanie objawów oraz niezwłoczna interwencja lekarska.

1809, 2019

Kawa na czczo – czy warto tak pić?

18 września, 2019|Zdrowie|

Kawa na czczo to jedno z najczęściej występujących rutynowych zachowań ludzi zaraz po przebudzeniu. Dzieje się tak, ponieważ wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrze zaparzonej kawy, szczególnie jeśli sen nie był najwyższej jakości. Mimo to istnieje wiele powodów, dla których warto zrezygnować z tego nawyku.

1709, 2019

Próchnica – objawy i leczenie

17 września, 2019|Zdrowie|

Próchnica to choroba zębów o podłożu bakteryjnym. Jej zaniedbanie może nie tylko negatywnie wpłynąć na pozostałe zęby, ale również być przyczyną chorób ogólnoustrojowych. Co przyczynia się do rozwoju próchnicy oraz jak skutecznie ją leczyć? Podpowiadamy.

1009, 2019

Syrop z cebuli – właściwości i dawkowanie

10 września, 2019|Zdrowie|

Syrop z cebuli to jeden z najbardziej popularnych i naturalnych preparatów stosowanych w przypadku przeziębienia. Oprócz tego zmniejsza objawy kataru, a także kaszlu, ponieważ usuwa bakterie z górnych dróg oddechowych. Co jeszcze zawdzięczamy syropowi z cebuli oraz jak należy go dawkować?

2908, 2019

Mleko owsiane – jak je zrobić?

29 sierpnia, 2019|Zdrowie|

Mleko owsiane to doskonała alternatywa dla mleka zwierzęcego. Nie zawiera laktozy, stanowi doskonałe źródło błonnika, witamin oraz soli mineralnych. Dużą zaletą tego produktu jest fakt, że może występować w diecie alergików, ponieważ nie uczula. Szczególnie zaleca się je osobom z anemią, chorobami układu krążenia oraz z zaburzeniami procesów trawiennych.

2808, 2019

Wasabi – właściwości i zastosowanie

28 sierpnia, 2019|Zdrowie|

Wasabi (chrzan japoński) należy do najmocniejszych przypraw na świecie. Swoją intensywność zawdzięcza izotiocyjanianom, czyli naturalnym substancjom, które powstają na skutek ucierania świeżego kłącza rośliny. Jakie [...]

Przejdź do góry