Poziomki
Poziomki to owoce rosnące dziko w lasach niemalże całej Europy. Mimo że posiadają niewielkie rozmiary moją nam naprawdę dużo do zaoferowania. Pozytywnie wpływają na samopoczucie, wygląd oraz zdrowie i są oczywiście bardzo smaczne.
Złe nawyki żywieniowe
Złe nawyki żywieniowe mogą dotyczyć każdego. Wszystko dlatego, że z każdej strony kuszą nas słabej jakości, wysokokaloryczne lub wysokoprzetworzone produkty. Długotrwałe jedzenie tego rodzaju żywności może w sposób negatywny odbić się na naszym ogólnym samopoczuciu oraz zdrowiu. Jakie mogą być konsekwencje złych nawyków żywieniowych oraz jakie błędy najczęściej popełniamy?
Biały ser – wartości odżywcze
Biały ser, nazywany również twarogiem, to produkt zarówno smaczny jak i wartościowy. Oprócz dużej ilości składników odżywczych ten rodzaj sera znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Nic dziwnego, bowiem można go przygotować na wiele sposobów, zarówno na słodko jak i na słono.
Durian – śmierdzący owoc tropikalny
Durian uznawany jest za najniebezpieczniejszy oraz za najbardziej śmierdzący owoc świata. Pochodzi z Indonezji, a jego uprawy znajdują się na terenach całej Azji południowo-wschodniej. Stanowi przysmak Malezji oraz Tajlandii.
Rodzaje mleka
Jakie wyróżniamy rodzaje mleka? Obecnie w niemalże w każdym sklepie pojawia się coraz większy wybór mleka. Należy do nich filtrowane, UHT, pasteryzowane, a nawet w proszku. Czym każde z nich się charakteryzuje oraz, który rodzaj będzie najlepszym wyborem?
Musztarda – właściwości i zastosowanie
Musztarda to jedna z najbardziej znanych przypraw kuchni polskiej. Mimo to, nie każdy wie jakie właściwości wykazuje. W czasach starożytnych wykorzystywana była jako naturalny lek na reumatyzm, dziś wiadomo również, że wzmacnia funkcje układu pokarmowego.
Agar-agar – właściwości i zastosowanie
Agar-agar to substancja, którą pozyskuje się z naturalnych produktów pochodzenia roślinnego, do których należą algi. Z tego względu nazywany jest również „morską żelatyną”. Dzięki swoim [...]
Majonez domowy – jak go wykonać?
Majonez domowy jak się okazuje nie jest taki trudny w wykonaniu jak się wielu osobom wydaje. Jego podstawę stanowią dobrej jakości produkty oraz sprawdzony przepis. Jak więc przygotować idealny majonez domowej roboty?
Zakażenie rany – objawy i leczenie
Zakażenie rany powoduje zapalenie, którego zaniedbanie może doprowadzić do niebezpiecznego stanu zagrażającego nawet życiu. Możliwość wystąpienia zakażenia może dotyczyć zarówno ran, które powstały na skutek wypadku jak i po interwencji chirurgicznej.
Pesto – właściwości zdrowotne
Pesto to włoski przysmak w postaci sosu, który szczyci się niepowtarzalnymi walorami smakowymi oraz licznymi właściwościami zdrowotnymi. Stanowi bardzo dobre źródło białka, kwasów tłuszczowych oraz związków mineralnych.
Choroba lokomocyjna – przyczyny, objawy, leczenie
Choroba lokomocyjna (kinetoza) występuje głównie u dzieci, jednak może dotyczyć również osób dorosłych. Schorzenie to aktywuje się w momencie gdy do mózgu docierają sprzeczne bodźce odnośnie ruchu ciała, które znajduje się w przestrzeni. Głównym objawem choroby lokomocyjnej są wymioty, zawroty głowy oraz nudności.
Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Jak naturalnie wzmocnić odporność? Wiele osób, chcąc uniknąć syntetycznych leków, szuka naturalnej alternatywy na wzmocnienie organizmu. Odporność organizmu to reakcja obronna ustroju, której zadaniem jest eliminacja groźnych chorób, wirusów, bakterii i grzybów. Za ten proces odpowiedzialny jest m.in. układ immunologiczny, który współpracuje z innymi tkankami oraz narządami jak np. śledziona, grasica, szpik kostny czy węzły chłonne.
Pestki arbuza – jakie mają zalety?
Pestki arbuza, mimo wielu różnych pogłosek, należą do części jadalnych tego owocu. Bardzo często lądują jednak w koszu, ponieważ mało kto zdaje sobie sprawę, że znajdują zastosowanie w kuchni. Co kryją w sobie pestki arbuza oraz jakie są zalety ich spożywania?
Siniak – przyczyny i leczenie
Siniak to nieestetyczna zmiana skórna, która stanowi efekt silnego stłuczenia. U niektórych szybko się wchłania, u innych nieco dłużej. Należy jednak pamiętać, że siniaki mogą [...]
Przepisy z pokrzywy
Przepisy z pokrzywy są różnorodne. Roślinę tę można wykorzystać zarówno jako naturalny kosmetyk oraz preparat o właściwościach prozdrowotnych. Warto wiedzieć, że cenne działanie wykazuje cała roślina (liście, korzeń oraz jej owoce, zwane orzeszkami).
Nalewka z zielonego orzecha włoskiego
Nalewka z zielonego orzecha włoskiego nie tylko słynie ze swoich niepowtarzalnych walorów smakowych, ale również z właściwości typowo zdrowotnych. Polecana jest w szczególności na dolegliwości żołądkowe oraz schorzenia ze strony układu nerwowego.
Kiszona kapusta – właściwości i zastosowanie
Kiszona kapusta posiada wiele wartości odżywczych, a także niską kaloryczność dzięki poddaniu jej procesom fermentacji. Bakterie kwasu mlekowego produkowane podczas kiszenia kapusty sprawiają, że produkt ten korzystnie wpływa na florę bakteryjną całego układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu, a także poprawia stan i wygląd skóry.
Wrotycz pospolity
Wrotycz pospolity skuteczny jest w walce z pasożytami, w związku z tym wykorzystuje się go w dolegliwościach tj. świerzb czy wszawica. Jego właściwości stosuje się również w zwalczaniu much, komarów i kleszczy. Należy jednak pamiętać, że wrotycz pospolity jest również rośliną trującą. Obecny w nim olejek eteryczny pod nazwą tujon jest toksyczny dla organizmu ludzkiego, dlatego też jego stosowanie wymaga dużej ostrożności.
Kiszonki
Kiszonki to naturalne probiotyki, czyli produkty spożywcze posiadające żywe i wyselekcjonowane kultury bakterii. Dzięki temu powodują odbudowę mikroflory bakteryjnej jelit, a przez to prawidłową pracę układu pokarmowego. Co jeszcze zawdzięczamy kiszonkom oraz dlaczego warto włączać je do codziennej diety?
Nalewka z wiśni
Nalewka z wiśni to zdecydowanie najsmaczniejszy, a zarazem najczęściej wykonywany trunek. Domowej roboty wiśniówka to nie tylko kwestia dobrego smaku, ale również korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Tego rodzaju produkty wykazują bowiem silne działanie lecznicze.