Hiperglikemia
Zgodnie z definicją, hiperglikemia jest wartością stężenia glukozy przekraczającą 140 mg/dl, przy czym stale utrzymujące się stężenia powyżej 140 do 180 mg/dl stanowią wskazanie do [...]
Różeniec górski
Różeniec górski (łac. Rhodiola rosea) znany jest również jako złoty korzeń. To roślina niezwykle bogata w substancje poprawiające wydolność organizmu jeszcze na poziomie komórkowym. Jego [...]
Niedokrwistość
Niedokrwistość to patologiczny stan, w którym liczba krwinek czerwonych (erytrocytów) oraz ilość krążącej hemoglobiny nie wystarczają do prawidłowego utlenowania tkanek obwodowych. Innymi słowy, jest to [...]
Uczulenie na kota
Uczulenie na kota to nadmierna reakcja organizmu na kontakt z sierścią kota, a dokładniej mówiąc na wydzielinę znajdującą się w sierści oraz w ślinie tych [...]
Zawał serca
Zawał serca to inaczej uszkodzenie mięśnia sercowego spowodowane ostrym niedokrwieniem. Dowodem tego jest wzrost markerów sercowych (zwłaszcza sercowych troponin), jednak ponadto muszą występować objawy kliniczne [...]
Oparzenia słoneczne
Oparzenia słoneczne są konsekwencją ekspozycji na słońce bez adekwatnej ochrony ciała. Zdarzają się szczególnie latem, przy czym w grupie osób wyjątkowo narażonych znajdują się posiadacze [...]
Serotonina
Serotonina to inaczej 5-hydroksytryptamina (5-HT), będąca biologicznie czynną aminą. Jest hormonem tkankowym wytwarzanym w ośrodkowym układzie nerwowym, jelitach i elementach morfotycznych. Działa jako neuroprzekaźnik, a [...]
Enzymy
Enzymy (biokatalizatory) to białkowe katalizatory reakcji chemicznych w układach biologicznych. To grupa białek bardzo silnie zróżnicowana pod względem budowy przestrzennej. Warunkują zachodzenie niemal wszystkich ważniejszych [...]
Hipotensja
Hipotensja to inaczej niedociśnienie, czyli zbyt niskie ciśnienie krwi. Jednak nie każda wartość niskiego ciśnienia wskazuje na hipotensję. Aby o niej mówić, ciśnienie skurczowe musi [...]
Poliuria
Poliuria to inaczej wielomocz, czyli stan, w którym dochodzi do wydalania nadmiernej ilości moczu. Źródła podają różne dane, jednak ilość ta przekracza zwykle 2,5 l [...]
Niedobór kolagenu
Niedobór kolagenu jest powszechnym zjawiskiem, obserwowanym szczególnie u osób w wieku dojrzałym i starszym. Jego niewystarczająca ilość w organizmie sprawia, że zanikają włókna kolagenowe budujące [...]
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka (łac. Lonicera caerulea) jest suchodrzewem należącym do rodziny Przewiertniowatych, szeroko rozpowszechnionym na półkuli północnej, głównie w strefie klimatu umiarkowanie chłodnego. Uprawia się ją [...]
Nowotwory
Nowotwory to inaczej patologiczne zmiany będące efektem niekontrolowanego podziału komórek własnego organizmu. Dzielimy je na złośliwe i łagodne, przy czym rokowania w przypadku tych pierwszych [...]
Turgor
Turgor to inaczej stan napięcia ściany komórkowej wskutek działania ciśnienia hydrostatycznego wewnątrz danej komórki. Zapewnia jędrność tkanek roślinnych, a więc zdolność do zachowania przez nie [...]
Rdest ptasi
Rdest ptasi (łac. Polygonum aviculare) to jednoroczna, rzadziej dwuletnia roślina kosmopolityczna strefy klimatu umiarkowanego. Chociaż powszechnie uważa się go za chwast, to w medycynie ludowej [...]
Reumatoidalne zapalenie stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów (łac. polyarthritis reumatoidea) jest to przewlekła choroba autoimmunologiczna dotycząca tkanki łącznej. Proces chorobowy rozpoczyna się w błonie maziowej stawów, prowadząc do zniszczenia [...]
BCAA
BCAA to skrót używany do opisywania trzech aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach takich jak leucyna, izoleucyna i walina. Należą one do aminokwasów egzogennych, co oznacza, że [...]
Sarkoidoza
Sarkoidoza to poważna i przewlekła choroba o nieznanej dotychczas etiologii. Przebiega z zajęciem różnych narządów, jest więc chorobą wieloukładową (ogólnoustrojową). Występuje rzadko, rozwijając się zwykle [...]
Estrogeny
Estrogeny to grupa żeńskich hormonów płciowych produkowanych przez jajniki, choć w niewielkich ilościach występują również u mężczyzn. W ich skład wchodzą: estron, estriol oraz estradiol. [...]
Bakalie
Bakalie to suszone owoce południowe oraz różnego rodzaju orzechy, które po połączeniu ze sobą stosuje się głównie w cukiernictwie. Są podstawą wielu znanych wypieków, np. [...]