Domowe sposoby na ból
Stosowanie leków przeciwbólowych zwykle niesie za sobą szereg skutków ubocznych. Mogą one m.in. uszkodzić śluzówkę żołądka. W takiej sytuacji, gdy odczuwamy ból, warto wdrożyć w życie takie substancje, które nie wpłyną negatywnie na nasz organizm. Przyjrzyjmy się jakie są naturalne, domowe sposoby na ból.
Konwalia majowa – właściwości lecznicze
Konwalia majowa kojarzona jest głównie rośliną ozdobną. Mimo to wykazuje właściwości lecznicze dla naszego organizmu. Warto jednak zaznaczyć, że niewłaściwie jej stosowanie może zadziałać wręcz przeciwnie, czyli toksycznie. Sprawdźmy jakie działanie wykazuje konwalia majowa oraz jak w prawidłowy sposób z niej korzystać.
Źródło żelaza, nadmiar i niedobór
Żelazo stanowi bardzo ważny element naszej diety. Spełnia on bowiem ważną funkcję w organizmie m.in. stanowi składnik hemoglobiny, która transportuje tlen, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami oraz zwiększa odporność. Jakie inne funkcje pełni w naszym organizmie? Jakie jest najlepsze źródło żelaza oraz jakie są jego skutki niedoboru i nadmiaru w diecie? Sprawdźmy.
Domowe sposoby na alergię
Aktualizacja: 4 listopada 2020
Alergia najczęściej dokucza porą wiosenną. To właśnie wtedy rośliny i drzewa budzą się do życia, a ich pyłki często stanowią [...]
Jakie produkty zakwaszają organizm?
Jakie produkty zakwaszają organizm? To pytanie pojawia się coraz częściej. Produkty spożywcze obecne w naszej codziennej diecie dzielą się na te o działaniu kwasowym oraz zasadowym. Dlatego też menu powinno być zróżnicowane, tak aby stanowiło źródło zarówno produktów z jednej grupy jak i tej drugiej. Wówczas będzie możliwe zachowanie całkowitej równowagi kwasowo - zasadowej naszego organizmu. Jednak jakie produkty zakwaszają organizm? Przekonajmy się temu nieco dokładniej.
Gorzka czekolada – dlaczego warto ją jeść?
Gorzka czekolada to doskonale znany smakołyk. Wywiera korzystny wpływ na nasze zdrowie, bowiem poprawia humor gdy mamy chandrę lub gorsze samopoczucie, zwalcza również kaszel, czy nadciśnienie. Ponadto poprawia pamięć i koncentrację. Jakie inne zdrowotne właściwości wykazuje gorzka czekolada oraz dlaczego warto ją jeść? Oto wskazówki.
Suche dłonie – przyczyny i domowe sposoby
Suche dłonie to bardzo powszechny problem, który może pojawić się niezależnie od pory roku oraz wieku. Często sucha oraz popękana skóra to efekt jej wysuszenia poprzez działanie detergentów, gorącej wody czy niskiej temperatury. Mocno wysuszona skóra może również zwiastować pewne choroby takie jak np. łuszczyca. Jakie są przyczyny występowania suchych dłoni oraz jak zwalczyć ten problem domowymi sposobami? Sprawdźmy.
Zaparcia
Zaparcia to dość powszechny problem. Mogą one występować u wielu osób, zarówno u dzieci, młodzieży jak i osób starszych. Przyczyn ich powstawania jest wiele. Jednak na częstotliwość wypróżniania się wpływają w dużym stopniu nasze nawyki np. siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej czy niezdrowe jedzenie. Jakie są przyczyny zaparć oraz jak sobie z nimi radzić?
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny jest produktem, który powstaje w wyniku naturalnej fermentacji mleka. Nie jest on nowością na rynku spożywczym, bowiem znany był już w czasach starożytnych. Kiedy dotarł do Europy, uważano go nawet za lekarstwo. A w XX wieku można go było dostać jeszcze w aptece. Jakie właściwości wykazuje jogurt naturalny oraz jak wpływa na nasz organizm? Sprawdźmy.
Bruksizm
Bruksizm to tak zwane mimowolne, mocne ściskanie i zgrzytanie zębami. Choć przyczyny nie są do końca znane, to uznaje się, że niektóre czynniki mogą mieć [...]
Nietolerancja glutenu – objawy i dieta
Nietolerancja glutenu to klasyczna postać choroby trzewnej zwanej celiakią. Głównymi jej objawami jest zgaga, wzdęcia, ból brzucha, problemy z wypróżnieniem, apatia czy złe samopoczucie. Jak [...]
Ekstrakt z granatu
Ekstrakt z granatu, jak i sam owoc, znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dzięki swoim właściwościom doskonale wpływa na zdrowie naszego organizmu m.in. łagodzi problemy trawienne, zmniejsza objawy menopauzy oraz zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Ekstrakt z granatu nie jest obojętny również wobec skóry, na którą działa odmładzająco.
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli często zwany jest również pyłkiem kwiatowym. Stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Dzięki bogatemu składowi jaki posiada znalazł szerokie zastosowanie m.in. w lecznictwie. Jak się okazuje pyłek pszczeli stał się przedmiotem zainteresowania nie tylko medycyny naturalnej, ale także kosmetologii.
Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości zdrowotne
Topinambur, czyli tzw. słonecznik bulwiasty jest produktem łatwym w uprawie, a jego bulwy bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe. Stanowi on doskonałą alternatywę dla ziemniaków. Jednak mogą być również spożywany na surowo. Co takiego kryje w sobie topinambur oraz jakie właściwości zdrowotne wykazuje dla naszego organizmu?
Szafran – dlaczego jest tak ceniony?
Szafran to obecnie jedna z najdroższych przypraw świata. Za jeden kilogram można zapłacić aż kilka tysięcy złotych. Co więc powoduje, że szafran jest tak cenną przyprawą? Jakie właściwości wykazuje oraz do czego można go wykorzystać?
Wanilia
Wanilia to bardzo popularna roślina, zarówno w Polsce jak i na całym świecie. Jest produktem wysoce cenionym, a to ze względu na przyjemny smak i aromat. Jak się okazuje stanowi jedną z najdroższych przypraw na świecie. Jakie właściwości wykazuje wanilia oraz gdzie znalazła zastosowanie? Sprawdźmy.
Mleko migdałowe – właściwości zdrowotne
Mleko migdałowe jest jednym z głównych produktów w diecie wegetarian oraz osób nietolerujących laktozę. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do owsianek, kawy czy deserów. Jakie właściwości wykazuje to mleko oraz do czego jeszcze można je wykorzystać?
Ocet lawendowy – przepis i zastosowanie
Ocet lawendowy choć brzmi dziwnie, znalazł równie szerokie zastosowanie co olejek lawendowy czy inne produkty pozyskiwane z lawendy. Do czego jest wykorzystywany oraz jak samodzielnie go wykonać? Oto odpowiedź.
Pistacje
Pistacje to bardzo zdrowy produkt, a przy tym niskokaloryczny. Zaleca się je jako przekąska, która stanowi źródło wielu witamin i minerałów. Co kryją w sobie pistacje oraz jaki wpływ wywierają na zdrowie człowieka?
Suplementacja letnia
Wiosna i lato za pasem, zmieniają się więc potrzeby Twojego organizmu. Na pewno sam zresztą doskonale wiesz, że zimą i latem działasz zupełnie inaczej. Odpowiada za to chemia organizmu. Homeostaza, czyli naturalny stan równowagi organizmu, jest wprawdzie stabilna, ale i dynamiczna. Oznacza to, że ten stan równowagi może się przesuwać. W związku z tym zmienia się także zapotrzebowanie na różne substancje odżywcze, więc powinny się często zmienić także Twoje zasady suplementacji diety.