Chlorella
Chlorella to słodkowodna alga o działaniu oczyszczającym. Ponadto jest bogatym źródłem witamin i minerałów o szerokich właściwościach, mających wpływ na nasz organizm i zdrowie. Z tego powodu warto jest ją włączyć do codziennej diety. Przyjrzyjmy się tej cennej roślinie nieco bliżej.
Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę
Natura stworzyła przed milionami lat instrukcję obsługi procesu naszej przemiany materii. Przed dwustoma laty zapoznaliśmy ten proces z cukrem, potem z białą mąką i polerowanym ryżem. Było to w tamtych czasach bardzo eleganckie. Dlatego też przestawiono produkcję naturalnych produktów na produkcję tych przetwarzanych. Trzustka boi się, gdy nadchodzą obce i szybkie cukry: wysyła wtedy zastrzyk insuliny do krwi. Jest to właśnie hormon, który powoduje, że tyjemy.
Zdrowe jedzenie
Aby wspomóc produkcję hormonów "pożeraczy" tłuszczy polecamy Wam śniadania bogate w białko: plaster zimnej pieczeni, chuda szynka, twaróg i/lub tofu. Do tego trochę kwaśnych owoców: kiwi, owoce cytrusowe, czarne porzeczki lub jabłka. Kawę lub herbatę możecie wypić z mlekiem, ale bez cukru (słodzik jest dozwolony).
Koncert hormonów
W ciągu 24 godzin, w dzień i noc, nasz mechanizm przemiany materii produkuje różne hormony w różnych ilościach. W uproszczony sposób można następująco przedstawić ten proces: wczesnym rankiem produkowane są duże ilości hormonu ACTH (adrenokortykotropina), w południe noradrenaliny, później więcej adrenaliny, a po obiedzie glukagon.
Naturalne hormony w służbie wymarzonej sylwetki
Pytanie, które nasuwa się teraz jest następujące: jak aktywować geny szczupłości? Odpowiedź brzmi: przy pomocy hormonów szczupłości, naturalnych dla naszego ciała. Tak - dobrze przeczytaliście. Magiczne słowo, które jest drogą do ładnego i atrakcyjnego wyglądu to hormony. Każdy je posiada. Tylko, że każdy posiada indywidualny klucz, potrzebny do uwolnienia komórek tłuszczowych.
Z natury szczupły
Przyjrzyjmy się jeszcze raz królestwu zwierząt. Czy zwierzęta żyjące dziko na łonie natury są otyłe? Nie. Matka Natura stworzyła przez 2-3 miliardy lat tysiące gatunków zwierząt, od małej mrówki do żyrafy. Żadne z nich nie jest otyłe. Powód: dzikie zwierzęta jedzą tylko naturalne pożywienie zawierające właściwe substancje, pozwalające utrzymać szczupłą sylwetkę. Nie mogłoby być inaczej, ponieważ żadne zwierzę z nadwagą nie miałoby szansy na przeżycie na wolności.
Zalety spiruliny
Naukowcy na całym świecie prowadzą badania dotyczące właściwości algi Spirulina. W wyniku dotychczasowo przeprowadzonych udowodniono działanie Spiruliny i jej pozytywny wpływ w przypadku wielu schorzeń. Jest bardzo interesującą rośliną, ponieważ zawiera prawie 4000 różnych związków takich jak witaminy, minerały czy też inne substancje odżywcze. Należy jednak pamiętać, że zdarzały się przypadki, w których nie stwierdzono jednoznacznie, który jej składnik przyczynił się do ustąpienia objawów. Jest to główny powód, trwających w dalszym ciągu, wielu badań na całym świecie.
Czarny Kminek
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella Sativa) jest znana od co najmniej pięciu tysięcy lat, szczególnie w Azji południowej i Afryce Północnej. To rośliną jednoroczną i często samorozsiewającą się wśród rosnących zbóż.
Sklep.spirulina.pl – sklep partnerski Spirulina.pl
Sklep Spirulina.pl to internetowy sklep z naturalnymi suplementami diety. Dzięki produktom znajdującym się w naszej ofercie, utrzymanie zdrowia to czysta formalność. Jak to jest możliwe?
Dlaczego Spirulina jest nazywana super pożywieniem?
Spirulina charakteryzuje się dużo większą koncentracją substancji odżywczych niż jakiekolwiek pożywienie, rośliny, zboża czy zioła.
Czy Spirulina zawiera minerały jonowe i koloidalne?
Normalne jedzenie może być ubogie (lub nie zawierać w ogóle) w najpotrzebniejsze minerały z powodu hodowli na wyjałowionej glebie. Wiele poszczególnie odizolowanych suplementów mineralnych nie jest dobrze przyswajalnych i wykorzystywanych przez organizm.
Spirulina jako najbardziej wydajne pożywienie na świecie?
Spirulina zawiera więcej pożywienia na akr niż jakakolwiek inna żywność. Dostarcza 20 razy więcej białka na akr niż ziarna soi, 200 razy więcej niż wołowina. Poprzez wprowadzenie jej do naszej diety, stajemy się częścią sposobu na usprawnienie zdrowia naszej planety.
Jedz wolniej i nie w fast foodach
Kolejny argument aby nie jeść w fast foodach. Naukowcy z Japonii przebadali ok. 3 tys. osób i stwierdzili , że ludzie jedzący w pośpiechu, są bardziej narażeni na wystąpienie insulinooporności, która prowadzi do cukrzycy typu 2.
Suplementy w ciąży – jakie przyjmować?
Kobiety w ciąży myślące o suplementacji diety powinny przemyśleć zarówno wymagania swoje jak i dziecka. Witaminy i minerały są konieczne w trakcie ciąży do utrzymania zdrowia matki oraz do wspierania prawidłowego rozwoju dziecka.
Suplementy dla seniora
Suplementy dla seniora często brane są pod uwagę, ponieważ ludzie starsi są w grupie podwyższonego ryzyka, jeżeli chodzi o nieprawidłowe odżywianie. Składa się na to wiele czynników.
Bezpieczne suplementy
Lista produktów, których powinniśmy się wystrzegać:
Podstawowe pytania
Przed rozpoczęciem suplementacji bardzo istotnym jest zadanie sobie następujących pytań:
Suplementacja
Naturalna suplementacja to nierzadko część naszej diety, ale powinna być spożywana z rozwagą. Pomimo iż środki naturalne, suplementy diety oraz zioła zostały wielokrotnie przebadane. Oczywistym jest, że potrafią znacznie poprawić zdrowie, jednak powinniśmy uważać przy ich stosowaniu, a także szczególną uwagę zwracać jakie jest ich źródło pochodzenia.
Przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze to związki chemiczne, które zapobiegają niepożądanym procesom utleniania. Dlaczego stanowią istotny element diety? To proste: podstawowym powodem starzenia się oraz uszkodzeń komórek jest właśnie proces utleniania. Wszystko co może spowolnić ten proces, zmniejszając efektywnie ilość obumierających komórek sprawia, że jesteśmy zdrowsi oraz spowalnia to proces starzenia.
Suplementy diety
Według prawa amerykańskiego suplementem diety jest każdy środek doustny, którego zadaniem jest uzupełnianie diety. Środek, który może być zarówno spożywany oddzielnie jak i jako dodatek do codziennej diety, ale nie może zastępować całych posiłków.