Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
905, 2016

Dzięgiel – lecznicza roślina z Azji

9 maja, 2016|Dzięgiel (Angelica)|

Dzięgiel to roślina rosnąca dziko w krajach Azji. Jest także uprawiany w Chinach i Japonii, ze względu na swoje właściwości lecznicze. Roślina ta ma pustą łodygę i sięga 2,5 metra wysokości, a zakończona jest białym kwiatostanem. Dzięgiel najczęściej jest stosowany w celach leczniczych, wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych.

505, 2016

Imbir – niezwykła roślina

5 maja, 2016|Imbir|

Imbir to ciepłolubna bylina, bardzo blisko spokrewniona z innymi ziołami, takimi jak kurkuma i kardamon. Pochodzi z Indii i Chin. Spotkać go można również na Jamajce i w innych rejonach podrównikowych. Korzeń tej rośliny jest stosowany jako przyprawa. Imbir dodaje ostrego i cytrynowego smaku każdej potrawie. Odgrywa ogromną rolę w tradycyjnym ziołolecznictwie i medycynie naturalnej.

405, 2016

Czosnek – naturalny lek na wiele dolegliwości

4 maja, 2016|Czosnek|

Czosnek był ceniony już przez starożytnych Egipcjan za swoje właściwości wzmacniające. Przez tysiąclecia stosowano go na wszystkie możliwe choroby począwszy od trądziku, a skończywszy na hemoroidach. Współczesne badania skupiają się na jego profilaktycznym działaniu w chorobach serca i nowotworach.

2904, 2016

Kwas hialuronowy – naturalny sposób na ból kolana?

29 kwietnia, 2016|Kwas hialuronowy|

Ból kolan może mieć wiele przyczyn, ale najczęściej jest to niedobór mazi stawowej. Jej ilość zmniejsza się wraz z wiekiem, ponieważ komórki odpowiedzialne za produkcję głównego składnika mazi stają się coraz mniej sprawne. Poważnym też problemem jest siedzący tryb życia. Bodźcem do zwiększenia ilości produkowanej mazi stawowej zawsze było poruszanie stawem, a podczas siedzenia ruchome stawy nie są wiele warte, więc organizm przeznacza energię z produkcji mazi na przykład na glikogenezę lub odbudowę komórek światłoczułych uszkadzanych przez długie wpatrywanie się w monitor. Czy kwas hialuronowy pomaga w zmniejszeniu bólu, który pojawi się w stawach? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

2804, 2016

Kwas hialuronowy – jakość idzie w parze z ceną

28 kwietnia, 2016|Kwas hialuronowy|

Podobnie jak w przypadku większości innych suplementów, także jeśli chodzi o kwas hialuronowy, cena będzie dobrym pierwszym wskaźnikiem jakości. Wprawdzie wyższa nie jest gwarancją najwyższej skuteczności, ale niska cena z pewnością powinna zapalić światełko ostrzegawcze. Dlaczego tak jest?

2504, 2016

Algi – czym są i jakie mają właściwości

25 kwietnia, 2016|Algi|

Algi, czyli glony (nazwy algi używa się w suplementacji gównie dla uniknięcia nieapetycznych skojarzeń) nie są grupą taksonomiczną. To pojęcie, do którego naukowcy wrzucili wiele niespokrewnionych ze sobą organizmów. Ich jedyną cechą wspólną jest brak wykształconych tkanek i (w większości przypadków) życie w środowisku wodnym oraz autotrofizm. Na poziomie praktycznych zastosowań algi są bogatym źródłem składników odżywczych, jednak nadal niewykorzystywanym na szerszą skalę. Choć wiele gatunków można oznaczyć jako spożywcze, cały czas dominują one nie w żywieniu, ale raczej w suplementacji, tak jak Spirulina i Chlorella.

2304, 2016

Chlorella a antykoncepcja

23 kwietnia, 2016|Chlorella|

Producenci suplementów na bazie alg Chlorella zachwalają je przede wszystkim za uniwersalność i możliwość przyjmowania łącznie z innymi lekami. Oczywiście nie można założyć, że nie dochodzi do żadnych interakcji z innymi substancjami, jednak z kilku powodów nie należy też obawiać się, że Chlorella mogłaby na przykład osłabić działanie antykoncepcji hormonalnej.

2204, 2016

Zielone koktajle – codzienna dawka energii

22 kwietnia, 2016|Koktajle|

Koktajle owocowe czy warzywne to znakomity pomysł na uzupełnienie diety, jednak prawda jest taka, że w większości nie spełnią one wszystkich pokładanych w nich nadziei z kilku powodów. Przede wszystkim nawet bardzo zróżnicowany koktajl zawsze będzie ubogi w jakiś związek chemiczny niezbędny organizmowi, a po drugie niewłaściwe przygotowanie może poważnie uszczuplić zapasy nawet tych substancji, które początkowo znajdowały się w koktajlu. Warto jest więc uzupełnić zielone koktajle algami takimi jak Spirulina i Chlorella albo młodym jęczmieniem.

2004, 2016

Spirulina – tabletki, kapsułki czy proszek?

20 kwietnia, 2016|Spirulina|

Spirulina tabletki, proszek, kapsułki - czy forma suplementu może mieć wpływ na jego skuteczność? A może nie ma żadnych różnic pomiędzy efektywnością alg Spirulina przyjmowanych w różnej postaci? Przyjrzyjmy się dostępnym możliwościom i postarajmy się je zrozumieć.

1804, 2016

Spirulina i jej zastosowanie przy tarczycy

18 kwietnia, 2016|Spirulina|

Jednym z powodów, dla których suplementacja diety może być niemożliwa są choroby układu endokrynologicznego. Gruczoły wydzielania wewnętrznego są bowiem bardzo czułe nawet na śladowe ilości wybranych pierwiastków lub minerałów. Jest to szczególnie widoczne w stanach chorobowych, gdzie równowaga ta jest naruszona i suplementacja zamiast pomóc, mogłaby zaszkodzić. Tak jest między innymi w przypadku chorób związanych z tarczycą, w tym w chorobie Hashimoto. Jest to dość częsta przypadłość, która zupełnie wyklucza stosowanie suplementów diety z nieoznaczonym ilościowo jodem. Spirulina może być rozwiązaniem tego problemu.

1404, 2016

Jod – bardzo ważny pierwiastek dla organizmu

14 kwietnia, 2016|Jod|

Jod jest pierwiastkiem, odgrywającym ważną rolę w produkcji tyroksyny, hormonu wytwarzanego w tarczycy, który pomaga regulować przemianę materii. Choć organizmowi potrzebne są jedynie śladowe ilości jodu, jest on tak ważny dla zdrowia, że już w latach dwudziestych uznano, że trzeba wzbogacać nim sól kuchenną. Spowodowało to niemal zupełne zniknięcie pewnej formy upośledzenia umysłowego nazywanej matołectwem lub kretynizmem.

804, 2016

Bromelaina – enzym z ananasa

8 kwietnia, 2016|Ananas|

Bromelaina jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który łagodzi bóle i opuchliznę oraz wspomaga gojenie tkanek. Jest to enzym rozkładający i ścinający białko, który naturalnie występuje w świeżych ananasach. Dostępny preparat w sklepach jest zazwyczaj uzyskiwany z łodygi ananasa i różni się od enzymu występującego w owocu. Preparaty zawierające bromelainę są wytwarzane głównie w Japonii oraz na Tajwanie i Himalajach.

604, 2016

Spirulina – wszystko co musisz wiedzieć o tym superfood

6 kwietnia, 2016|Spirulina|

Spirulina to jedna z najstarszych form życia na ziemi. Jest niebiesko-zieloną algą, która pomagała w produkcji tlenu w atmosferze od miliardów lat. Oryginalna Spirulina, nazywana nie bez powodu superfood ma tak dużą ilość składników odżywczych, że bez problemu można przeżyć jedząc tylko ją i pijąc samą wodę.

504, 2016

Chlorella Vulgaris: badania naukowe potwierdzające wspieranie układu krążenia

5 kwietnia, 2016|Chlorella|

Długie godziny pracy, zbyt wysokie ciśnienie krwi, brak wystarczającej ilość ćwiczeń to najczęstsze przyczyny poważnych zaburzeń metabolicznych. U wiele młodych osób stwierdzono ciśnienie na poziomie powyżej 140 mmHg. Wysoki poziom cholesterolu przekłada się na wyższy poziom kwasu moczowego i trójglicerydów. Obecny, intensywny tryb życia, a także alkohol i papierosy również sprawiają, że podwyższony zostaje poziom trójglicerydów. Ale jak temu zapobiegać? Jak uchronić się przed poważnymi powikłaniami? Odpowiedź jest prosta: Chlorella.

2903, 2016

Olej z czarnuszki – najlepszy na blizny potrądzikowe

29 marca, 2016|Czarny kminek (czarnuszka siewna)|

Trądzik w różnych odmianach jest jedną z najczęstszych chorób dermatologicznych. Nie niesie ze sobą zwykle żadnego poważniejszego zagrożenia, ale niewłaściwie leczony może powodować powstanie nieestetycznych blizn na twarzy, szyi czy dekolcie. Ich usunięcie jest problematyczne przede wszystkim ze względu na miejscowy charakter zmian i delikatność skóry twarzy. Z tego powodu często nie można stosować dość agresywnych kosmetyków leczących blizny. Na szczęście są jeszcze metody naturalne.

Przejdź do góry