Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
2302, 2016

Zanim kupisz produkt

23 lutego, 2016|Galeria|

E to oznaczenie kodów substancji dodawanych do żywności. Są to głównie konserwanty, barwniki i środki zagęszczające. Nie wszystkie E są szkodliwe, nie wszystkie trzeba omijać, ale są takie, które szkodzą naszemu zdrowiu.

2202, 2016

Zielone koktajle dla małych dzieci

22 lutego, 2016|Koktajle|

Zielone koktajle są doskonałym sposobem, aby dostarczyć dziecku łatwo przyswajalne i strawne, a także bardzo pożywne porcje owoców i warzyw każdego dnia. Warto wykorzystać ten rodzaj posiłków, ponieważ pozwolą one na prawidłowy rozwój naszej pociechy.

1902, 2016

Błonnik i jego zadania

19 lutego, 2016|Wskazówki zdrowotne|

Błonnik nie ma prawie żadnej wartości odżywczej. Jednak jego rozpuszczalna jak i nierozpuszczalna postać ma bardzo ważne znaczenie dla organizmu. Przede wszystkim utrzymuje człowieka w zdrowiu. Błonnik rozpuszczalny występuje w owocach, jarzynach, mące owsianej, orzechach i warzywach strączkowych. Jest on materiałem budulcowym roślinnych błon komórkowych. W jelicie grubym jest on rozkładany przez bakterie na prostsze substancję substancje.

1802, 2016

Aloes – działanie, dawkowanie i skutki uboczne

18 lutego, 2016|Aloes|

Aloes jest sukulentem liściowym. Z jego mięsistych liści uzyskuje się miąższ, który jest stosowany miejscowo na skórę już od bardzo dawnych czasów. Aloes odkryli starożytni Egipcjanie. Zbadali jego lecznicze właściwości. Chłodzący, łagodzący miąższ jego liści jest używany od tamtych czasów do opatrywania oparzeń i niewielkich ran. Ze skórki liści otrzymuje się mleczny sok, który zwalcza zaparcia.

1202, 2016

Spirulina dla psów – korzyści zdrowotne

12 lutego, 2016|Spirulina|

Spirulina to alga, która pod mikroskopem przypomina kształtem idealny, spiralny zwój. Zawiera ona najbardziej niezwykłą koncentrację składników odżywczych z jakiejkolwiek żywności, roślin, ziaren czy ziół. Jej najwyższy atut to wysoka zawartość, bo aż od 60-70%, bardzo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Spirulina posiada również najwyższe stężenie beta-karotenu, żelaza i pierwiastków śladowych oraz niezbędne kwas tłuszczowy GLA (kwas gamma-linolenowy). Ze względu na swoje właściwości jest najlepszym naturalnym wsparciem organizmu człowieka, ale czy można ją również podawać psu?

902, 2016

5 dowodów pokazujących, że Spirulina jest jednym z najlepszych Superfood

9 lutego, 2016|Spirulina|

Superfood to naturalny pakiet potężnych, gęsto upakowanych składników odżywczych, które poprawiają zdrowie i chronią przed chorobami. Na ogół pochodzą z roślin. Tak, słowo "superfood" jest wszędzie. Zdarza się, że jest ono czasami mocno nadużywane. Ale jak każdy termin istnieje z jakiegoś powodu. Wyróżniamy pewne owoce i warzywa, które wykazują ogromne korzyści dla naszego zdrowia. Myślisz, że znasz je wszystkie? Poznaj bliżej algę Spirulina.

802, 2016

Choroby wirusowe skóry

8 lutego, 2016|Choroby|

Choroby wirusowe skóry: opryszczka, ospa wietrzna, półpasiec, brodawki. Opryszczka - choroba ta jest wywołana przez wirus herpes simplex 1 (opryszczka wargowa), herpes simplex 2 (opryszczka narządów płciowych). Opryszczka zwykła (wargowa) – są to zmiany drobno pęcherzykowe, umiejscowione głównie na granicy błon śluzowych. Czynnikiem wywołującym chorobę jest wirus herpes simplex, można wyróżnić kilka rodzajów tego wirusa:

502, 2016

Gruźlica skóry – czym jest i jakie są rodzaje

5 lutego, 2016|Choroby|

Gruźlica skóry to jedna z postaci gruźlicy pozapłucnej. Posiada przewlekły charakter i występuje u osób ze stosunkowo dobrą odpornością swoistą. Gruźlica skóry może występować jako jedyna, ale też może ona towarzyszyć gruźlicy płuc lub innych narządów wewnętrznych.

402, 2016

Czarnuszka (Nigella sativa)

4 lutego, 2016|Czarny kminek (czarnuszka siewna)|

Czarnuszka, czyli Nigella sativa była już znana w starożytnych kulturach Europy, Azji i Afryki Północnej. Wspomina o niej Biblia, Koran, Hipokrates i Karol Wielki. Czarne nasiona kminku stosuje się jako lek w chorobach dróg oddechowych, skóry, zwalczaniu stanu zapalnego oraz ogólnego osłabienia organizmu. W kulturze wschodu, w medycynie azjatyckiej od przeszło 2000 lat Czarnuszka pozostaje nadal podstawowym lekiem na wszelkie dolegliwości.

302, 2016

Trądzik – rodzaje i jak sobie z nim radzić

3 lutego, 2016|Choroby|

Trądzik jest chorobą skóry, której często towarzyszy stan zapalny. Dotyczy prawie wszystkich począwszy od 12-13, aż do 20-25 roku życia. Powstają wtedy zmiany zapalne - "pryszcze" (zaczerwienione i bolesne przy dotyku) oraz niezapalne (zaskórniki) - "wągry" (niebolesne, jasne bądź ciemne punkty). Trądzik może występować nie tylko na twarzy, ale też na ramionach, klatce piersiowej i plecach.

302, 2016

Właściwości spiruliny

3 lutego, 2016|Galeria|

Właściwości Spiruliny były znane od setek lat - obecnie alga wróciła do łask i jest jednym z częściej wybieranych naturalnych suplementów diety. Spirulina to niebiesko-zielona [...]

2701, 2016

Spirulina chroni nerki i odwraca toksyczny wpływ rtęci

27 stycznia, 2016|Spirulina|

Rtęć jest to bardzo wysoce toksyczna, jednak używana jest wszędzie wokół nas. Może ona znacznie uszkodzić układ odpornościowy, a także układ moczowy w tym nerki. W zeszłym roku Anthony Gucciardi poinformował, że podczas gdy inne kraje robią wszystko, aby wyeliminować stosowanie rtęci, FDA (Food and Drug Administration ) zezwala na zastosowanie jej w żywności. Na szczęście ostatnie badania wykazały, że superfood takie jak Spirulina jest skutecznym sposobem leczenia zatrucia rtęcią.

2201, 2016

Superfood – lista 10 najlepszych

22 stycznia, 2016|Ciekawostki|

Superfood to naturalne produkty, które pomagają zoptymalizować zdolność organizmu do prawidłowego funkcjonowania za pomocą wysokiej ilości składników odżywczych. W ich składzie znajdziemy m.in. witaminy, minerały, a także ważne dla zdrowia przeciwutleniacze.

1901, 2016

Witamina B12 – jak działa na nasz ogranizm

19 stycznia, 2016|Witamina B12 (Kobalamina)|

Witamina B12 inaczej zwana jest kobalaminą. Nasze pożywienie zawiera spore ilości witaminy B12, jednak osoby po pięćdziesiątym roku życia powinny ją suplementować, ponieważ mają kłopoty z jej przyswajaniem. Nawet niewielki niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, depresji, a prawdopodobnie również choroby Alzheimera.

Przejdź do góry