Koszt spożywania suplementów

/
Określenie „lek” oznacza związek chemiczny wykorzystywany do diagnozy, leczenia czy zapobiegania chorobom u ludzi i zwierząt. Ich sposób działania powoduje, że wirusy odpowiedzialne za różnego rodzaju stany zapalne są niszczone w połączeniu z pewnymi składnikami leków.
Jaką spirulinę kupić

Jaką spirulinę kupić?

/
Wybór odnośnie opakowania spiruliny, które najbardziej by nam odpowiadało zależy nie tylko od kwoty jaką jesteśmy w stanie zapłacić jednorazowo. Innymi czynnikami, które mogą wpłynąć na decyzję jest koszt jednostkowy na pojedynczą drażetkę, o czym zostanie dokładniej napisane w tym artykule.
Suplementy na zdrowie

Suplementy na zdrowie

/
Żyjemy w pośpiechu, mało śpimy, coraz więcej pracujemy. Błahe sprawy częściej wytrącają nas z równowagi. Do tego po raz kolejny dopadł nas katar. Dlaczego tak się dzieje i czy można temu zapobiec?
Chlorella i jej zalety

Chlorella i jej zalety

/
Chlorella to słodkowodna alga o działaniu oczyszczającym. Ponadto jest bogatym źródłem witamin i minerałów o szerokich właściwościach, mających wpływ na nasz organizm i zdrowie. Z tego powodu warto jest ją włączyć do codziennej diety. Przyjrzyjmy się tej cennej roślinie nieco bliżej.

Nie wpadnijcie w insulinową pułapkę

/
Natura stworzyła przed milionami lat instrukcję obsługi procesu naszej przemiany materii. Przed dwustoma laty zapoznaliśmy ten proces z cukrem, potem z białą mąką i polerowanym ryżem. Było to w tamtych czasach bardzo eleganckie. Dlatego też przestawiono produkcję naturalnych produktów na produkcję tych przetwarzanych. Trzustka boi się, gdy nadchodzą obce i szybkie cukry: wysyła wtedy zastrzyk insuliny do krwi. Jest to właśnie hormon, który powoduje, że tyjemy.

Kilka przydatnych wskazówek na temat zdrowego jedzenia

/
Aby wspomóc produkcję hormonów "pożeraczy" tłuszczy polecamy Wam śniadania bogate w białko: plaster zimnej pieczeni, chuda szynka, twaróg i/lub tofu. Do tego trochę kwaśnych owoców: kiwi, owoce cytrusowe, czarne porzeczki lub jabłka. Kawę lub herbatę możecie wypić z mlekiem, ale bez cukru (słodzik jest dozwolony).

Koncert hormonów

/
W ciągu 24 godzin, w dzień i noc, nasz mechanizm przemiany materii produkuje różne hormony w różnych ilościach. W uproszczony sposób można następująco przedstawić ten proces: wczesnym rankiem produkowane są duże ilości hormonu ACTH (adrenokortykotropina), w południe noradrenaliny, później więcej adrenaliny, a po obiedzie glukagon.

Naturalne hormony w służbie wymarzonej sylwetki

/
Pytanie, które nasuwa się teraz jest następujące: jak aktywować geny szczupłości? Odpowiedź brzmi: przy pomocy hormonów szczupłości, naturalnych dla naszego ciała. Tak - dobrze przeczytaliście. Magiczne słowo, które jest drogą do ładnego i atrakcyjnego wyglądu to hormony. Każdy je posiada. Tylko, że każdy posiada indywidualny klucz, potrzebny do uwolnienia komórek tłuszczowych.

Z natury szczupły

/
Przyjrzyjmy się jeszcze raz królestwu zwierząt. Czy zwierzęta żyjące dziko na łonie natury są otyłe? Nie. Matka Natura stworzyła przez 2-3 miliardy lat tysiące gatunków zwierząt, od małej mrówki do żyrafy. Żadne z nich nie jest otyłe. Powód: dzikie zwierzęta jedzą tylko naturalne pożywienie zawierające właściwe substancje, pozwalające utrzymać szczupłą sylwetkę. Nie mogłoby być inaczej, ponieważ żadne zwierzę z nadwagą nie miałoby szansy na przeżycie na wolności.
Spirulina - zalety i korzyści spiruliny

Zalety i korzyści spiruliny

/
Naukowcy na całym świecie prowadzą badania dotyczące właściwości algi Spirulina. W wyniku dotychczasowo przeprowadzonych udowodniono działanie Spiruliny i jej pozytywny wpływ w przypadku wielu schorzeń. Jest bardzo interesującą rośliną, ponieważ zawiera prawie 4000 różnych związków takich jak witaminy, minerały czy też inne substancje odżywcze. Należy jednak pamiętać, że zdarzały się przypadki, w których nie stwierdzono jednoznacznie, który jej składnik przyczynił się do ustąpienia objawów. Jest to główny powód, trwających w dalszym ciągu, wielu badań na całym świecie.

Czarny Kminek - Czarnuszka (Nigella Sativa)

/
Czarny kminek (czarnuszka siewna, łac. Nigella Sativa) jest znana od co najmniej pięciu tysięcy lat, szczególnie w Azji południowej i Afryce Północnej. To rośliną jednoroczną i często samorozsiewającą się wśród rosnących zbóż.