Aktualności

Strona główna/Aktualności
Aktualności2020-07-09T18:23:37+02:00
203, 2016

Dlaczego Spirulina z Tajwanu jest jedną z najlepszych na świecie?

2 marca, 2016|Spirulina|

Spirulina jest uprawiana w wielu miejscach na świecie: w USA, Meksyku, Australii, Nowej Zelandii, Chinach, Tajwanie i nie tylko. Mogłoby się wydawać, że przecież skoro jest to ten sam glon, to nie będzie miało znaczenia, skąd on pochodzi. W praktyce jednak różnice są dość znaczne. W ścisłej czołówce producentów znajdują się Stany Zjednoczone, Australia i Tajwan, jednak wiele wskazuje na to, że właśnie w tym ostatnim miejscu powstają suplementy o najwyższej jakości. Dlaczego?

203, 2016

Trzeba nam

2 marca, 2016|Galeria|

"By przeżyć, trzeba nam czterech uścisków dziennie. By zachować zdrowie, trzeba nam ośmiu uścisków dziennie. By się rozwijać, trzeba nam dwunastu uścisków dziennie". Virginia Satir [...]

203, 2016

Chlorella na zespół napięcia przedmiesiączkowego

2 marca, 2016|Chlorella|

Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS - premenstrual syndrome) jest zespołem różnych, nieprzyjemnych objawów. Pojawia się nawet u 90% kobiet w wieku rozrodczym. Przyczyną PMS są szybkie oraz znaczne zmiany w gospodarce hormonalnej. Choć na to raczej nie ma się wpływu, stosując odpowiednia dietę, można łagodzić sporą część objawów.

103, 2016

Dlaczego tak głośno jest o suplementach ze Spiruliną?

1 marca, 2016|Spirulina|

Głośne jest to, co jest modne i trendy. Czy sama Spirulina jest modna? Cóż – mimo wszystko raczej nie. Ale jest to rodzaj algi na tyle wszechstronny, że pojawia się często przy omawianiu bardzo popularnych tematów: odchudzania, redukcji zakwaszenia, diecie wegetariańskiej czy diecie sportowej. I słusznie, bo jest ona bardzo skuteczna.

2902, 2016

Spirulina – wszechstronna alga

29 lutego, 2016|Spirulina|

Spirulina jest obecnie najpopularniejszym i najczęściej polecanym suplementem pochodzenia naturalnego. Nie dzieje się tak oczywiście bez przyczyny. Aktualnie hodowane linie tego glonu wyróżniają się bardzo wszechstronnych działaniem, które zawdzięczają złożonemu składowi, jakiego nie mają prawie żadne inne suplementy.

2602, 2016

Dziurawiec zwyczajny – działanie, zastosowanie i skutki uboczne

26 lutego, 2016|Dziurawiec|

Dziurawiec to uprawiana na całym świecie bylina (roślina zielna) o jaskrawożółtych kwiatach. Nazwa poprzednia tej rośliny to ziele świętego Jana. Zaczyna ona kwitnąć około 24 czerwca, czyli dnia świętego Jana Chrzciciela. Nazwa dziurawiec pochodzi od małych wypustek, które znajdują się na liściach tej rośliny,wyglądem przypominające otworki. Wypustki te najlepiej widać gdy patrzy się na liście pod światło. Dziurawiec stosuje się jako środek uspokajający, leczący rany i oparzenia. Zioła robi się z wysuszonych kwiatów dziurawca, które zawierają liczne substancje lecznicze, między innymi barwnik hiperycynę oraz hiperforynę.

2402, 2016

Spirulina na trądzik

24 lutego, 2016|Spirulina|

Trądzik, czyli różnego rodzaju krosty i wypryski to wypełnione ropą zmiany, które mogą powodować stan zapalny, ból, a nawet obrzęk w miejscu zakażenia. Istnieje wiele metod leczenia trądziku, przy użyciu leków bez i na receptę. Istnieją również sposoby na trądzik przy pomocy naturalnych środków. Jeden z nich to alga Spirulina. Jest ona znana jako super żywności (superfood), która może znacznie przyczynić się do poprawy jakości skóry.

2302, 2016

Zanim kupisz produkt

23 lutego, 2016|Galeria|

E to oznaczenie kodów substancji dodawanych do żywności. Są to głównie konserwanty, barwniki i środki zagęszczające. Nie wszystkie E są szkodliwe, nie wszystkie trzeba omijać, ale są takie, które szkodzą naszemu zdrowiu.

2202, 2016

Zielone koktajle dla małych dzieci

22 lutego, 2016|Koktajle|

Zielone koktajle są doskonałym sposobem, aby dostarczyć dziecku łatwo przyswajalne i strawne, a także bardzo pożywne porcje owoców i warzyw każdego dnia. Warto wykorzystać ten rodzaj posiłków, ponieważ pozwolą one na prawidłowy rozwój naszej pociechy.

1902, 2016

Błonnik i jego zadania

19 lutego, 2016|Wskazówki zdrowotne|

Błonnik nie ma prawie żadnej wartości odżywczej. Jednak jego rozpuszczalna jak i nierozpuszczalna postać ma bardzo ważne znaczenie dla organizmu. Przede wszystkim utrzymuje człowieka w zdrowiu. Błonnik rozpuszczalny występuje w owocach, jarzynach, mące owsianej, orzechach i warzywach strączkowych. Jest on materiałem budulcowym roślinnych błon komórkowych. W jelicie grubym jest on rozkładany przez bakterie na prostsze substancję substancje.

1802, 2016

Aloes – działanie, dawkowanie i skutki uboczne

18 lutego, 2016|Aloes|

Aloes jest sukulentem liściowym. Z jego mięsistych liści uzyskuje się miąższ, który jest stosowany miejscowo na skórę już od bardzo dawnych czasów. Aloes odkryli starożytni Egipcjanie. Zbadali jego lecznicze właściwości. Chłodzący, łagodzący miąższ jego liści jest używany od tamtych czasów do opatrywania oparzeń i niewielkich ran. Ze skórki liści otrzymuje się mleczny sok, który zwalcza zaparcia.

1202, 2016

Spirulina dla psów – korzyści zdrowotne

12 lutego, 2016|Spirulina|

Spirulina to alga, która pod mikroskopem przypomina kształtem idealny, spiralny zwój. Zawiera ona najbardziej niezwykłą koncentrację składników odżywczych z jakiejkolwiek żywności, roślin, ziaren czy ziół. Jej najwyższy atut to wysoka zawartość, bo aż od 60-70%, bardzo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Spirulina posiada również najwyższe stężenie beta-karotenu, żelaza i pierwiastków śladowych oraz niezbędne kwas tłuszczowy GLA (kwas gamma-linolenowy). Ze względu na swoje właściwości jest najlepszym naturalnym wsparciem organizmu człowieka, ale czy można ją również podawać psu?

Przejdź do góry