Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 2 sierpnia 2023

Pak choiPak choi (inne używane nazwy: pakczoj, pak-choy, bok choy) to chińska kapusta zdobywająca coraz większą popularność również w Europie. Zawdzięcza ją nie tylko wartościowemu składowi, ale i szerokiemu zastosowaniu w kuchni. Jest smaczna, prosta w obróbce i uniwersalna, dzięki czemu idealnie nadaje się do różnego rodzaju potraw. Jej zaletą jest także łatwa uprawa, przez co każdy może mieć ją w przydomowym ogródku.

Charakterystyka pak choi

Kapusta chińska pak choi nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o jej uprawę. Posiada krótki okres wegetacji, dlatego z powodzeniem można sadzić ją zarówno wiosną, jak i jesienią (w ogrodzie lub w doniczkach). Należy jedynie pilnować, aby gleba była żyzna, próchnicza i dobrze odchwaszczona. Pak choi jest rośliną dwuletnią, o jadalnych, mięsistych liściach i grubych ogonkach. Tuż obok niej można sadzić:

Rośliny te nie są względem siebie konkurencyjne.

W smaku pak choi przypomina klasyczną kapustę głowiastą połączoną ze szpinakiem. Jest on jednak delikatny, choć w zależności od wielu czynników związanych z uprawą, może wykazywać lekko gorzkawy posmak.

Pak choi – skład

Pak choi, podobnie jak inne rośliny rodziny kapustnych, posiada urozmaicony i cenny skład. Znajdziemy w nim między innymi:

To roślina nie tylko smaczna, ale i wartościowa. Powinna być stałym elementem zbilansowanej, urozmaiconej diety.

Pak choi – właściwości

Kapusta chińska wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, będzie więc idealna w diecie diabetyków. Dodatkowo ze względu na zawartość błonnika reguluje procesy trawienne. Jednak spożywana w nadmiernych ilościach zwiększa ryzyko niestrawności, gdyż gotowana należy do produktów ciężkostrawnych.

Pak choi jest bogata w antyoksydanty, przez co jest dobrym i wartościowym składnikiem diety wspierającej układ sercowo-naczyniowy i układ nerwowy. Chroni organizm przed nadmiarem wolnych rodników tlenowych oraz może regulować ciśnienie krwi. Jedno z niedawno przeprowadzonych badań wykazało ponadto, że kapusta ta działa przeciwzapalnie.

Pak choi – wykorzystanie w kuchni

Zastosowanie pak choi jest wyjątkowo rozległe. To ważny składnik dań kuchni azjatyckiej. Idealne komponuje się z marynowanym tofu, makaronem, ryżem, owocami morza i rybami. Jest też dodatkiem do różnego rodzaju mięs, zarówno drobiu, jak i cięższego. Z kapusty chińskiej można przyrządzać surówki, a nawet zupy i buliony. Aby przygotować marynowane tofu z pak choi należy mieć następujące składniki:

  • łyżka startego na tarce imbiru;
  • kilka plasterków świeżego imbiru;
  • łyżka brązowego cukru;
  • 3 łyżki sosu sojowego, najlepiej łącząc sos jasny z ciemnym;
  • opakowanie tofu;
  • pak choi.

Pokrojone w kostki tofu marynujemy w marynacie przygotowanej z cukru, imbiru i sosu sojowego, najlepiej przez około 20 minut. Następnie smażymy je około 5-10 minuty na patelni i dorzucamy plasterki świeżego imbiru wraz z liśćmi kapusty pak choi. Smażymy kolejne 2 minuty, dolewamy odrobinę wody, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i chili, po czym przekładamy do miski. Podczas smażenia można dodać do smaku wino ryżowe oraz ocet ryżowy (po 1 łyżce). Inną opcją jest dodanie tak przygotowanej mieszanki do chińskiego, smażonego makaronu.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Doeser L., Kuchnia azjatycka. Potrawy chińskie, wetnamskie, indonezyjskie, japońskie, Dom Wydawniczy Elipsa, Warszawa 2008.
  2. Balkaya A., Aydin O., Dogru S., The adaptation of pak choi, Acta Horticulturae, 2018.
  3. Get to know: Pak Choi, Oranjezicht city farm.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami