Aktualizacja: 2 sierpnia 2023
Pak choi (inne używane nazwy: pakczoj, pak-choy, bok choy) to chińska kapusta zdobywająca coraz większą popularność również w Europie. Zawdzięcza ją nie tylko wartościowemu składowi, ale i szerokiemu zastosowaniu w kuchni. Jest smaczna, prosta w obróbce i uniwersalna, dzięki czemu idealnie nadaje się do różnego rodzaju potraw. Jej zaletą jest także łatwa uprawa, przez co każdy może mieć ją w przydomowym ogródku.
Spis treści
Charakterystyka pak choi
Kapusta chińska pak choi nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o jej uprawę. Posiada krótki okres wegetacji, dlatego z powodzeniem można sadzić ją zarówno wiosną, jak i jesienią (w ogrodzie lub w doniczkach). Należy jedynie pilnować, aby gleba była żyzna, próchnicza i dobrze odchwaszczona. Pak choi jest rośliną dwuletnią, o jadalnych, mięsistych liściach i grubych ogonkach. Tuż obok niej można sadzić:
Rośliny te nie są względem siebie konkurencyjne.
W smaku pak choi przypomina klasyczną kapustę głowiastą połączoną ze szpinakiem. Jest on jednak delikatny, choć w zależności od wielu czynników związanych z uprawą, może wykazywać lekko gorzkawy posmak.
Pak choi – skład
Pak choi, podobnie jak inne rośliny rodziny kapustnych, posiada urozmaicony i cenny skład. Znajdziemy w nim między innymi:
- składniki mineralne – głównie potas, żelazo, fosfor, miedź, mangan, wapń, magnez;
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę A, witaminę K i witaminę E;
- witaminę C o silnych właściwościach przeciwutleniających;
- witaminy z grupy B;
- kwasy tłuszczowe Omega 3 i kwasy tłuszczowe Omega 6;
- chlorofil;
- błonnik pokarmowy;
- antyoksydanty, w tym polifenole.
To roślina nie tylko smaczna, ale i wartościowa. Powinna być stałym elementem zbilansowanej, urozmaiconej diety.
Pak choi – właściwości
Kapusta chińska wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, będzie więc idealna w diecie diabetyków. Dodatkowo ze względu na zawartość błonnika reguluje procesy trawienne. Jednak spożywana w nadmiernych ilościach zwiększa ryzyko niestrawności, gdyż gotowana należy do produktów ciężkostrawnych.
Pak choi jest bogata w antyoksydanty, przez co jest dobrym i wartościowym składnikiem diety wspierającej układ sercowo-naczyniowy i układ nerwowy. Chroni organizm przed nadmiarem wolnych rodników tlenowych oraz może regulować ciśnienie krwi. Jedno z niedawno przeprowadzonych badań wykazało ponadto, że kapusta ta działa przeciwzapalnie.
Pak choi – wykorzystanie w kuchni
Zastosowanie pak choi jest wyjątkowo rozległe. To ważny składnik dań kuchni azjatyckiej. Idealne komponuje się z marynowanym tofu, makaronem, ryżem, owocami morza i rybami. Jest też dodatkiem do różnego rodzaju mięs, zarówno drobiu, jak i cięższego. Z kapusty chińskiej można przyrządzać surówki, a nawet zupy i buliony. Aby przygotować marynowane tofu z pak choi należy mieć następujące składniki:
- łyżka startego na tarce imbiru;
- kilka plasterków świeżego imbiru;
- łyżka brązowego cukru;
- 3 łyżki sosu sojowego, najlepiej łącząc sos jasny z ciemnym;
- opakowanie tofu;
- pak choi.
Pokrojone w kostki tofu marynujemy w marynacie przygotowanej z cukru, imbiru i sosu sojowego, najlepiej przez około 20 minut. Następnie smażymy je około 5-10 minuty na patelni i dorzucamy plasterki świeżego imbiru wraz z liśćmi kapusty pak choi. Smażymy kolejne 2 minuty, dolewamy odrobinę wody, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i chili, po czym przekładamy do miski. Podczas smażenia można dodać do smaku wino ryżowe oraz ocet ryżowy (po 1 łyżce). Inną opcją jest dodanie tak przygotowanej mieszanki do chińskiego, smażonego makaronu.


Wysokiej jakości oryginalna, egipska czarnuszka siewna (Nigella sativa) w kapsułkach to wygodny sposób na codzienne wsparcie odporności, układu pokarmowego i zdrowej skóry, z pełnią cennych składników aktywnych. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Doeser L., Kuchnia azjatycka. Potrawy chińskie, wetnamskie, indonezyjskie, japońskie, Dom Wydawniczy Elipsa, Warszawa 2008.
- Balkaya A., Aydin O., Dogru S., The adaptation of pak choi, Acta Horticulturae, 2018.
- Get to know: Pak Choi, Oranjezicht city farm.
Zostaw komentarz