Banan – właściwości zdrowotne

Banan - właściwości zdrowotneBanan to owoc, który prawdopodobnie uprawiano już 7000 lat temu. Od wieków ceniony jest za swój przyjemnie słodki smak oraz szereg właściwości zdrowotnych. Banany stanowią źródło skrobi, która dostarcza organizmowi energię, a obecny w nich potas zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową. Co jeszcze kryje w sobie banan oraz jak wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.

Banan to owoc rośliny, która należy do bananowatych obejmujących ponad 80 gatunków. Banany rosną w ciepłym, wilgotnym klimacie strefy międzyzwrotnikowej. Ich głównymi producentami są: Indie, Brazylia, Ekwador, Chiny, Kostaryka oraz Izrael. Banan może osiągać 30 cm długości i zawiera około 20% cukrów. Przykryty jest z zewnątrz dość grubą skórką, pod którą kryje się mączysty, ale słodki miąższ.

Co kryje w sobie banan?

W bananach występuje spora ilość błonnika, beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy D, witaminy E i witaminy K. Ponadto banan zawiera związki mineralne. Należy do nich: potas, magnez, fosfor, wapń, sód, miedź, cynk, selen, fluor, żelazo, mangan i jod. Owoc ten stanowi również źródło probiotyków, które podlegają procesom fermentacji w przewodzie pokarmowym. Pobudzają w ten sposób przyrost korzystnych dla organizmu bakterii probiotycznych. Banany to także źródło fitozwiązków. Należą do nich: enzymy, kwasy owocowe, flawonoidy czy olejki eteryczne.

Jakie właściwości zdrowotne wykazuje banan?

Ze względu na szeroki wachlarz składników odżywczych, banany wykazują szeroki wpływ na zdrowie człowieka. Warto wiedzieć, że jeden banan zawiera około 500 mg potasu, który odpowiedzialny jest za równowagę płynów w ustroju, a także wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Z kolei obecny w bananach magnez często nazywany również “minerałem antystresowym” warunkuje pracę mózgu, a także budowę mięśni oraz kości.

Banany to także źródło kwasu foliowego, który spełnia bardzo ważną rolę w życiu przyszłej matki. Chroni bowiem płód przed wadami rozwojowymi oraz uszkodzeniami jego systemu nerwowego. Kwas foliowy spełnia jeszcze inne ważne funkcje w organizmie ludzkim. Chroni bowiem przed rozwojem chorób nowotworowych oraz wspomaga działanie układu pokarmowego.

Obecność probiotyków w bananach obniża poziom pH w jelitach oraz skraca czas przebywania treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym, hamuje procesy gnilne, a co za tym idzie zapobiega rozwojowi raka jelita grubego.

Regularne włączanie bananów do codziennej diety może także zapobiec zachorowaniu na nowotwory nerek. Owoce te stanowią źródło antyoksydantów fenolowych, których działanie dotyczy głównie nerek. Ponadto banany wykazują właściwości regenerujące w stosunku do błony śluzowej żołądka. W swym składzie posiadają serotoninę, która aktywuje syntezę śluzu w żołądku, a także jest jednym z przekaźników układu nerwowego wpływając na korzystne samopoczucie.

Jak wiadomo banany bogate są również w cukry proste, które zapewniają organizmowi szybki zastrzyk energetyczny. W związku z tym stanowią idealną przekąskę dla osób wykazujących większe zapotrzebowanie energetyczne np. po wykonaniu intensywnego treningu.

Spożywanie bananów korzystnie wpływa także na naszą urodę. Obecna w nich witamina C, witamina A i witamina E to grupa silnych przeciwutleniaczy, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników jednocześnie spowalniając procesy starzenia. Dodatkowo witamina C bierze udział w syntezie oraz odnowie kolagenu, który warunkuje elastyczność skóry. W związku z tym witamina C nie tylko zapobiega powstawaniu nowych zmarszczek, ale spłyca te istniejące.

Banany w kuchni

Banany w dużej mierze spożywamy na surowo traktując je jako zdrową przekąskę. Świeże lub suszone owoce dodawać można także do sałatek owocowych, naleśników, koktajli mlecznych, ciast i deserów.

Uwaga!

Banany są owocami mało trwałymi. Świadczy o tym fakt, że od chwili ścięcia ich z drzewa do dnia sprzedaży nie może upłynąć więcej niż 24 dni. W związku z tym transportuje się owoce niedojrzałe w specjalnych chłodniach o temperaturze -14 stopni Celsjusza, a dojrzewają dopiero w miejscu ich sprzedaży. W celu przyspieszenia ich procesu dojrzewania wykorzystywany jest etylen.

Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
1 komentuj
  1. Idealna
    Idealna says:

    Ciekawe informację 🙂 A podpowiedz mi czy mogę podać banana niemowlakowi? Czy te w Polsce nie są nafaszerowane opryskami by przetrwały długą podróż?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *