Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 9 lutego 2022

Odporność - naturalne sposoby na jej zwiększenieOdporność jest niezwykle ważna, aby uchronić organizm przed różnego rodzaju chorobami i infekcjami. Silny układ odpornościowy pozwala zachować zdrowie. Jednak niedobory żywieniowe, brak niezbędnych substancji odżywczych oraz niedostateczna aktywność fizyczna, a także duża ilość stresu mogą upośledzić jego funkcjonowanie, zwiększając ryzyko zachorowania i powodując osłabienie organizmu.

Jak poprawić odporność?

Jedzenie ma ogromny wpływ na układ odpornościowy, który składa się z sieci komórek i organów. Dlatego tak ważne jest dostarczanie pożywienia, które posiada w swoim składzie wartościowe składniki odżywcze wzmacniające organizm, a także zwalczające chorobę. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Wśród naturalnych produktów znajdziemy te, które poprzez swoje właściwości zasługują na szczególną uwagę jeżeli chodzi o odporność. Oto lista:

1. Spirulina na odporność

Spirulina to naturalna alga hodowana, w zależności od typu, w wodzie morskiej lub słodkiej. Jej skład jest bardzo bogaty. Znajdują się w niej witaminy, minerały i inne, niezbędne dla organizmu substancje odżywcze, w tym również wysokiej jakości białko. Skład chemiczny Spiruliny gwarantuje, że podczas jej spożywania dostarczone zostają składniki wysokiej jakości, mające znaczący wpływ na wzmocnienie organizmu. Liczne badania potwierdziły, że regularnie przyjmowana Spirulina wzmacnia układ odpornościowy w bardzo skuteczny sposób. Jedne z nich wykazały nawet, że łagodzi objawy niedokrwistości zwiększając liczbę białych krwinek we krwi, a także podnosi aktywność ważnego enzymu 2,3-dioksygenazy indoloaminy.

Zobacz również: Dawkowanie Spiruliny.

2. Czosnek

Czosnek jest jedną z najlepszych roślin wzmacniających odporność. To naturalny antybiotyk o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych, które pomagają zwalczyć infekcję. Regularne spożywanie czosnku pomaga pozbyć się zakażeń i chorób zapalnych takich jak przeziębienie, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), zapalenie jelita, a także stwardnienie rozsiane.

Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badania na 146 osobach. Przez 12 tygodni niektórym podawano placebo, a innym czosnek. Okazało się, że w grupie przyjmującej czosnek aż 2/3 osób było mniej podatnych na zachorowanie.
Inne badania sugerują, że osoby jedzące 6 ząbków czosnku dziennie miały o 30% mniejszą podatność wystąpienia raka jelita grubego i o 50% niższy wskaźnik wystąpienia raka żołądka. Wystarczy zjadać 2 ząbki dziennie oraz w ciągu tygodnia dodawać zmiażdżony czosnek podczas gotowania.

3. Chlorella na odporność

Chlorella jest słodkowodną algą, która wzmacnia i oczyszcza organizm. Substancje zawarte w tej aldze są niezbędne podczas reakcji na poziomie komórkowym we wczesnych stadiach, gdy przygotowywana jest odpowiedź organizmu podczas pojawiającego się zagrożenia w postaci np. bakterii. Skład Chlorelli to również enzymy chroniące przed wolnymi rodnikami, które osłabiają organizm podczas pojawiającej się choroby. Te i inne czynniki powodują, że codzienne przyjmowanie algi Chlorella pozwala na złagodzenie skutków wywołanych przez infekcję, ponieważ komórki nie muszą wykorzystywać zasobów własnych magazynów. Zaleca się przyjmowanie 1 tabletki Chlorelli na 10 kilogramów masy ciała każdego dnia.

4. Jogurt

Probiotyki, czyli żywe kultury bakterii znalezione w jogurcie, to zdrowe bakterie. Utrzymują jelita i przewód pokarmowy wolny od czynników chorobotwórczych takich jak np. drobnoustroje. Można je dostarczyć do organizmu w postaci naturalnych suplementów diety, ale również jedząc jogurt. Badania na Uniwersytecie w Wiedniu pokazały, że dzienna dawka jogurtu (200 ml) jest tak samo skuteczna przy zwiększaniu odporności jak przyjmowanie tabletek.

W Szwecji z kolei przeprowadzono 80-dniowe badanie na 181 pracownikach fabryki. Pili oni codziennie suplement z Lactobacillus reuteri – bakterii powodującej pobudzenie produkcji białych krwinek. Wystąpiło u nich o 33% mniej dni chorobowych niż po podaniu placebo. Wszystkie jogurty z napisem „Żywe kultury bakterii” nie zawsze zawierają ten ważny szczep (Lactobacillus reuteri) dlatego trzeba zwracać na to uwagę przy zakupie.

5. Herbata

W badaniu przeprowadzonym na Harvardzie ludzie, którzy pili 5 filiżanek czarnej herbaty codziennie przez 2 tygodnie, mieli 10 razy więcej interferonu (białka wytwarzanego i uwalnianego przez komórki, będącego odpowiedzią na różnego rodzaju wirusy i bakterie) we krwi niż te osoby, które piły gorący napój placebo. Aminokwas L-teanina odpowiedzialny za zwiększanie odporności, występuje w dużych ilościach zarówno w czarnej jaki i zielonej herbacie.

Wystarczy kilka filiżanek dziennie. Aby uzyskać do pięciu razy więcej antyoksydantów z jednej torebki herbaty, poruszaj nią w górę i w dól podczas zalewania wrzątkiem.

6. Słodkie ziemniaki (bataty)

Może to wydawać się dziwne myśląc, że skóra jest jedną z najważniejszych części systemu odpornościowego. Ale ten kluczowy narząd pokrywający praktycznie całe ciało ma jako pierwszy styczność z bakteriami, wirusami i innymi niepożądanymi szkodliwymi substancjami. Aby skóra była mocna i zdrowa, potrzebuje witaminy A. Witamina A odgrywa ważną rolę w produkcji tkanki łącznej, która jest z kolei kluczowym składnikiem skóry. Jednym z najlepszych sposobów, aby dostarczyć w diecie witaminę A to jedzenie produktów z dużą zawartością beta-karotenu, który organizm przemieni w witaminę A. Przykładem są słodkie ziemniaki (bataty) i Spirulina – naturalne produkty zawierające bardzo duże ilości tej witaminy.

Jedna porcja (około pół szklanki) słodkich ziemniaków dostarcza tylko 170 kalorii, zapewniając przy tym 40% dziennego zapotrzebowania (RDA) witaminy A jako beta-karoten. Z kolei 6 tabletek 500 miligramowych Spiruliny dostarcza aż 120% RDA. Warto również do swojej diety włączyć marchewkę, dynię i melona.

Polecane produkty

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, Nowiny Lekarskie, 3/2013.
  2. Jankowska K., Suszczewicz N., Naturalne metody wspomagania odporności w walce z koronawirusem, Wiedza Medyczna – Numer Specjalny, 2020.
  3. Tokarz-Deptuła B., Deptuła W., Probiotyki, a układ odpornościowy przewodu pokarmowego ssaków, Postępy Mikrobiologii, 2/2017.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami