Aktualizacja: 10 lipca 2025
Mintaj to jedna z najpopularniejszych ryb chudych, należąca do rodziny dorszowatych. W warunkach naturalnych znaleźć ją można w północnych morzach Pacyfiku. Jest polecana przez dietetyków i lekarzy, głównie ze względu na wysoką zawartość związków mineralnych oraz niską kaloryczność. Uważa się, że współczesny człowiek powinien spożywać 2-3 porcje ryb tygodniowo, przy czym warto, aby jedną z nich stanowił właśnie mintaj.
Mintaj – charakterystyka
Mintaj jest północno-pacyficznym ekologicznym odpowiednikiem atlantyckiego dorsza. Żyje w zimnych wodach wzdłuż zachodniego wybrzeża Ameryki i wschodniego wybrzeża Azji. Jego zasoby są uznawane za stosunkowo stabilne, co oznacza, że nawet znaczne połowy nie wpłyną na wyginięcie czy zagrożenie wyginięciem tego gatunku. Mintaje mają dość charakterystyczny wygląd zewnętrzny, więc każdy znawca tych zwierząt z pewnością łatwo je rozpozna. Typowe są zwłaszcza:
- ciało pokryte drobnymi łuskami kolistymi;
- ubarwienie ciała oliwkowoszare w ciemniejsze plamy.
Ryby te dorastają do około 40–45 cm długości ciała (największe rozmiary osiąga w Morzu Beringa – nawet do 75 cm) i docelowo mają masę ciała nawet do 1,5 kg. Dojrzałość rozrodczą uzyskuje w wieku 3–4 lat. Mintaje żywią się głównie planktonem.
Ciekawostką jest, że mintaj jest jedną z najważniejszych ryb dla światowego rybołówstwa. Należy do rodziny dorszowatych i podobnie jak dorsz posiada trzy płetwy grzbietowe i wąsy. Zamieszkuje płytkie wody oraz głębiny do 200 m. W ciągu dnia przemieszcza się pomiędzy dnem morza a powierzchnią wody. Jest to ryba stosunkowo szybko rosnąca, która dożywa nawet 17 lat. Żywi się głównie krylem, skorupiakami i innymi rybami.
Czy mintaj jest zdrowy?
Mintaj uznawany jest za jedną z najzdrowszych ryb dostępnych na sklepowych półkach. Można go kupować bez większych obaw, co ma w dzisiejszych czasach ogromne znaczenie, jako że wiele gatunków ryb wiąże się z ryzykiem spożycia śladowych ilości metali ciężkich, które z kolei mają tendencję do kumulowania się w organizmie. Warto wybierać jedynie przede wszystkim mintaje pochodzące z Zatoki Alaski, Morza Beringa i Wysp Aleuckich, które posiadają certyfikat MSC.
Mintaj – właściwości prozdrowotne
W składzie mięsa z mintaja znaleźć można przede wszystkim:
- białko pełnowartościowe, a więc to bardzo dobrze przyswajalne (nawet do 19 g czystego białka w 100 g suchej masy tej ryby);
- minerały – w tym selen, wapń, fosfor, potas, magnez czy mangan;
- niektóre witaminy – głównie witaminy z grupy B.
Mintaje nie zawierają jednak zbyt dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym tych z rodziny Omega 3, dlatego nie warto spożywać wyłącznie ryb chudych. W zróżnoważonej, zbilansowanej diecie powinny znajdować się też tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź czy makrela. W kontekście kwasów tłuszczowych Omega 3 warto też wspierać się dodatkową suplementacją. Ryba ta uznawana jest jednak za bardzo zdrową, ma niski poziom rtęci i dioksyn w przeciwieństwie do wielu innych gatunków ryb. Z tego względu spożywać ją mogą kobiety w ciąży czy małe dzieci.
Systematyczna podaż ryb, w tym mintaja, wspiera zdrowie konsumenta. Zawiera on bowiem witaminy z grupy B (m.in. witaminę B12, niacynę, ryboflawinę), które wspomagają funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Pomaga w redukcji zmęczenia i poprawia koncentrację. Jako że zawiera bardzo duże ilości pełnowartościowego białka, jest bardzo dobrym źródłem tego składnika u sportowców, osób aktywnych fizycznie, wegetarian spożywających ryby. Niski poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu sprawia, że wspiera serce.


Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Jaka ryba na obiad?, WWF.
- Łuszczek-Trojnar E., Błoniarz P., Winiarski B., Drąg-Kozak E., Popek W., Porównanie koncentracji kadmu, cynku, manganu i niklu w filetach wybranych gatunków ryb konsumpcyjnych, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 11 (2015), nr 1, 75-84.
- Januszko O., Kałuża J., Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2019.
Zostaw komentarz