Witamina B2 (ryboflawina) zalicza się do szerokiej grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Związek ten bierze udział w procesie prawidłowego widzenia, a także w czynności ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Powszechnie uważa się, że 0,6mg/1000 kcal jest wystarczającą dawką, pokrywającą dzienne potrzeby zdrowego organizmu.
Witamina B2 – funkcje
Jedną z najważniejszych funkcji witaminy B2 w naszym organizmie jest wspomaganie układu odpornościowego oraz nerwowego. Ponadto wykazuje silny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. To dzięki witaminie B2 transport tlenu do soczewki oka jest skuteczny. Dodatkowo uczestniczy w syntezie kortyzolu, który działa przeciwzapalnie, a także przyczynia się do uwalniania wapnia z kości, podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Oprócz tego kortyzol zatrzymuje sól w organizmie oraz odpowiada za szybką podaż glukozy w momentach stresujących.
Ryboflawina stanowi jeden ze składowych koenzymów, które katalizują reakcje oksydoredukcyjne. Ponadto warunkuje prawidłowe widzenie, a jej niedobór z kolei może powodować światłowstręt.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 zwykle występuje w czasie ciąży, laktacji, wyraźnego wzrostu, a także przy dużej aktywności fizycznej. Ponadto organizm potrzebuje jej w przypadku:
- chorób nowotworowych;
- chorób tarczycy;
- stanów gorączkowych;
- usunięcia żołądka;
- wysokiego stężenia bilirubiny u noworodków;
- biegunek;
- oparzeń.
Ryboflawina negatywnie reaguje na działanie promieni słonecznych, w związku z tych przechowywanie jej w miejscach nasłonecznionych jest niewskazane. Należy zaznaczyć, że witamina B2 nie ulega degradacji w wyniku działania wysokiej temperatury. Oznacza to, że można poddawać ją obróbce cieplnej.
Zobacz również: Witaminy z grupy B – charakterystyka.
Niedobór witaminy B2
Niedobory witaminy B2 mogą przyczynić się do powstania zaburzeń enzymatycznych, które z kolei będą negatywnie oddziaływać na przemiany metaboliczne. Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy B2 zaliczamy:
- trądzik pospolity;
- zawroty głowy;
- zmiany w obrębie jamy ustnej (zajady);
- zmiany zapalne na skórze (stany zapalne, łojotok);
- migrena;
- zaczerwienienie oczu;
- łamliwe paznokcie;
- słabe włosy;
- światłowstręt;
- sucha skóra.
Z kolei nadmiar witaminy B2 pojawia się bardzo rzadko. Gdy się już jednak pojawi, to jest wydalany wraz z moczem, choć niekiedy może pojawić się ciemniejsze zabarwienie oczu oraz wymioty.
Źródła witaminy B2
Najlepszym źródłem witaminy B2 są produkty odzwierzęce. Należą do nich:
Witaminę B2 znaleźć można również w:
- bananach;
- orzechach;
- truskawkach;
- fasoli;
- nasionach strączkowych.
Jej cennym źródłem są także algi morskie, takie jak Chlorella czy Spirulina. Można je przyjmować w formie suplementów diety.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii, 4/2009.
- Lizoń M., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Bodziarczyk I., Zawartość witamin z grupy B w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży gimnazjalnej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2007.
- Strunz U., Witaminy – czy i dlaczego pomagają, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.
Zostaw komentarz