Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 3 lipca 2025

Brązowe algiBrązowe algi (algi brunatne, łac. Ascophyllum nodosum) znane są również jako brunatnice ze względu na ich charakterystyczny kolor. To wielokomórkowe glony morskie występujące głównie w chłodnych wodach oceanicznych. Są istotnym elementem ekosystemów morskich – mogą tworzyć podwodne lasy. Znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach życia, w tym także w kuchni, kosmetyce czy suplementacji.

Brązowe algi – charakterystyka

Brązowe algi mają charakterystyczne zabarwienie, które może przyjmować różne odcienie brązu (stąd nazwa). Do najpopularniejszych należą:

  • kombu (Laminaria japonica) – znajduje zastosowanie w kuchni japońskiej, na przykład do przygotowania bulionu dashi. Wyróżnia się wysoką zawartością jodu i kwasu glutaminowego (odpowiadającego za smak umami w potrawach);
  • wakame (Undaria pinnatifida) – delikatna w smaku, często dodawana do zup azjatyckich (np. miso) i sałatek;
  • hijiki (Sargassum fusiforme) – ciemne, nitkowate algi o intensywnym smaku, popularne w daniach warzywnych;
  • arame (Eisenia bicyclis) – łagodna w smaku, nadaje się zwłaszcza do przyrządzania sałatek i dań z ryżem;
  • morszczyn pęcherzykowaty – często stosowany w suplementach diety i kosmetykach. Jego działanie prozdrowotne opiera się przede wszystkim na wspieraniu czynności tarczycy;
  • kelp olbrzymi – tworzy podwodne lasy, stanowi bogate źródło alginianów i jodu.

Każda z tych alg ma swoje właściwości, wykazuje też inne potrzeby środowiskowe. Jeśli chodzi o gastronomię, brązowe algi cieszą się zdecydowanie największą popularnością w szczególności w kuchni azjatyckiej.

Brązowe algi – działanie prozdrowotne

Algi brązowe mają bardzo dobrą opinią, także wśród specjalistów, ponieważ ze względu na bogaty skład (zwłaszcza pod kątem związków mineralnych, błonnika, antyoksydantów) wywierają na organizm konsumenta działanie biologicznie aktywne. Wspierają funkcje tarczycy, głównie dzięki wysokiej zawartości jodu. Regulują produkcję hormonów tarczycowych, które z kolei są ważne dla funkcjonowania całego ludzkiego ustroju. Działają również przeciwzapalnie i immunomodulująco – zawarte w nich polisacharydy (np. fukoidan) wspomagają odporność i łagodzą stany zapalne. Ma to też miejsce w przebiegu chorób przewlekłych, w tym chorób autoimmunologicznych.

Brązowe algi wspomagają metabolizm i odchudzanie. Są więc ważnym elementem osób z nadwagą i otyłością. Wszystko z tego względu, że błonnik i alginiany potęgują uczucie sytości i regulują poziom cukru we krwi. Algi brązowe (choć w mniejszym stopniu niż zielone algi) wpływają na detoksykację organizmu, a więc na jego oczyszczenie z toksyn, w tym metali ciężkich. Znajdują coraz szersze zastosowanie w kosmetologii, ponieważ wykazano, że poprawiają stan skóry. Działają nawilżająco, regenerująco i przeciwstarzeniowo, w efekcie czego są składnikiem wielu preparatów do pielęgnacji każdego typu cery.

Spirulina bioalgi

Spirulina z certyfikatem – badanie zlecone przez BIOALGI Sp. z o.o. niezależnemu, akredytowanemu laboratorium badawczemu i przeprowadzone przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Certyfikat Spiruliny bioalgi do wglądu tutaj: Spirulina – badanie (certyfikat).

Brązowe algi – przeciwwskazania

Podstawowymi przeciwwskazaniami do spożywania i stosowania alg brązowych są:

  • nadczynność tarczycy – głównie ze względu na wysoką zawartość jodu (dlatego bezpiecznym wyborem jest Spirulina bez jodu);
  • alergia na algi lub owoce morza;
  • choroby autoimmunologiczne tarczycy – np. choroba Gravesa-Basedowa;
  • przyjmowanie leków na tarczycę lub leków przeciwzakrzepowych, ponieważ składniki alg mogą wchodzić w interakcje z nimi.

W razie jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym lub ze swoim lekarzem prowadzącym (w przypadku osób z chorobami przewlekłymi).

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień – oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  2. Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1/2018.
  3. Jękot B., Rzewińska A., Hałaszuk P., Rojowski J., Muszyńska B., Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami