Aktualizacja: 20 czerwca 2025
Tłuszcze nasycone to rodzaj tłuszczów, które nie zawierają podwójnych wiązań między atomami węgla w łańcuchu kwasów tłuszczowych. W efekcie tego mają one stałą konsystencję w temperaturze pokojowej (np. masło, smalec) i są bardziej odporne na utlenianie. Właśnie z tego względu bardzo dobrze nadają się do smażenia i innych obróbek termicznych. Ich nadmiar w diecie człowieka nie jest jednak uznawany za korzystny.
Spis treści
Tłuszcze nasycone – charakterystyka
Tłuszcze nasycone to takie, które pochodzą od nasyconych wyższych kwasów karboksylowych, a pomiędzy ich atomami węgla występują jedynie wiązania pojedyncze (nie ma tam wiązań podwójnych charakterystycznych dla niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Takie tłuszcze mają zazwyczaj pochodzenie zwierzęce i występują głównie w stałym stanie skupienia. Płynne stają się dopiero przy zadziałaniu wysokich temperatur (np. masło, które topnieje na słońcu czy olej kokosowy, który jest ciałem stałym do momentu, w którym naniesiemy go na rozgrzaną patelnię).
Źródła tłuszczów nasyconych
Tłuszcze nasycone znaleźć można w największych ilościach w:
- produktach pochodzenia zwierzęcego: masło, śmietana, sery, mięso, smalec, podroby;
- produktach pochodzenia roślinnego: olej kokosowy, olej palmowy;
- żywności wysokoprzetworzonej: fast foody, chipsy, ciastka, słodycze.
Nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie człowieka może mieć wiele (mniej lub bardziej) poważnych konsekwencji zdrowotnych. Do grona najpopularniejszych przykładów tłuszczów nasyconych zalicza się między innymi:
- kwas masłowy;
- kwas walerianowy;
- kwas laurynowy;
- kwas mirystynowy;
- kwas palmitynowy;
- kwas stearynowy;
- kwas arachidowy.
Czy tłuszcze nasycone są zdrowe?
Jak pokazują badania, zastąpienie w diecie kwasów tłuszczowych nasyconych kwasami tłuszczowymi nienasyconymi oraz (w mniejszym stopniu) węglowodanami złożonymi obniża ryzyko powstawania i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Mówiąc w skrócie, takie tłuszcze same w sobie nie są złe, ponieważ organizm również ich potrzebuje. Jednak problem pojawia się wówczas, gdy są spożywane w nadmiernych ilościach.
Rada dla konsumentów: ważne jest ograniczanie spożycia zwłaszcza izomerów trans kwasów tłuszczowych. Dlatego rekomenduje się dokładne czytanie etykiet produktów. O zawartości tłuszczów trans w produkcie świadczy informacja o obecności „tłuszczów lub olejów roślinnych częściowo utwardzonych”.
Nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie
Nadmiar tłuszczów nasyconych w podstawowej diecie człowieka może mieć następujące konsekwencje zdrowotne:
- wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych poprzez zwiększanie ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). Mowa głównie o chorobach takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zawał serca, udar mózgu;
- nadwaga i otyłość, czyli gromadzenie się tkanki tłuszczowej powyżej normy, co jest niebezpieczne zwłaszcza w przypadku okolic brzucha, gdzie znajdują się ważne narządy wewnętrzne (jest to tzw. otyłość brzuszna);
- wzrost ryzyka insulinooporności i cukrzycy typu II;
- zwiększanie i nasilanie stanów zapalnych w organizmie, np. w przebiegu chorób przewlekłych;
- zwiększone ryzyko powstawania zakrzepów i skrzepów;
- zaburzenia trawienia, zwłaszcza w obrębie jelit, a także rozregulowanie składu i czynności cennej mikroflory jelitowej.
Tłuszcze nasycone mogą być elementem diety, jednak sporadycznym i umiarkowanym. Źródłem tłuszczu w diecie człowieka powinny być przede wszystkim:
- roślinne oleje zimnotłoczone;
- orzechy i nasiona;
- tłuste ryby morskie;
- owoce morza.
Niestety współcześnie ludzie wciąż spożywają zbyt mało tego typu produktów na rzecz smacznych, tanich i ogólnodostępnych potraw zawierających duże ilości tłuszczów nasyconych.


Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bałasińska B., Jank M., Kulasek G. Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 9/2010.
- Kmiecik D., Szopa M., Kobus-Cisowska J., Przeor M., Jędrusek-Gorlińska A., Szymandera-Buszka K. Słodycze jako źródło tłuszczu i nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
- Dybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka, Warszawa 2015.
Zostaw komentarz