Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 20 czerwca 2025

Tłuszcze nasyconeTłuszcze nasycone to rodzaj tłuszczów, które nie zawierają podwójnych wiązań między atomami węgla w łańcuchu kwasów tłuszczowych. W efekcie tego mają one stałą konsystencję w temperaturze pokojowej (np. masło, smalec) i są bardziej odporne na utlenianie. Właśnie z tego względu bardzo dobrze nadają się do smażenia i innych obróbek termicznych. Ich nadmiar w diecie człowieka nie jest jednak uznawany za korzystny.

Tłuszcze nasycone – charakterystyka

Tłuszcze nasycone to takie, które pochodzą od nasyconych wyższych kwasów karboksylowych, a pomiędzy ich atomami węgla występują jedynie wiązania pojedyncze (nie ma tam wiązań podwójnych charakterystycznych dla niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Takie tłuszcze mają zazwyczaj pochodzenie zwierzęce i występują głównie w stałym stanie skupienia. Płynne stają się dopiero przy zadziałaniu wysokich temperatur (np. masło, które topnieje na słońcu czy olej kokosowy, który jest ciałem stałym do momentu, w którym naniesiemy go na rozgrzaną patelnię).

Źródła tłuszczów nasyconych

Tłuszcze nasycone znaleźć można w największych ilościach w:

Nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie człowieka może mieć wiele (mniej lub bardziej) poważnych konsekwencji zdrowotnych. Do grona najpopularniejszych przykładów tłuszczów nasyconych zalicza się między innymi:

  • kwas masłowy;
  • kwas walerianowy;
  • kwas laurynowy;
  • kwas mirystynowy;
  • kwas palmitynowy;
  • kwas stearynowy;
  • kwas arachidowy.

Czy tłuszcze nasycone są zdrowe?

Jak pokazują badania, zastąpienie w diecie kwasów tłuszczowych nasyconych kwasami tłuszczowymi nienasyconymi oraz (w mniejszym stopniu) węglowodanami złożonymi obniża ryzyko powstawania i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Mówiąc w skrócie, takie tłuszcze same w sobie nie są złe, ponieważ organizm również ich potrzebuje. Jednak problem pojawia się wówczas, gdy są spożywane w nadmiernych ilościach.

Rada dla konsumentów: ważne jest ograniczanie spożycia zwłaszcza izomerów trans kwasów tłuszczowych. Dlatego rekomenduje się dokładne czytanie etykiet produktów. O zawartości tłuszczów trans w produkcie świadczy informacja o obecności „tłuszczów lub olejów roślinnych częściowo utwardzonych”.

Nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie

Nadmiar tłuszczów nasyconych w podstawowej diecie człowieka może mieć następujące konsekwencje zdrowotne:

Tłuszcze nasycone mogą być elementem diety, jednak sporadycznym i umiarkowanym. Źródłem tłuszczu w diecie człowieka powinny być przede wszystkim:

Niestety współcześnie ludzie wciąż spożywają zbyt mało tego typu produktów na rzecz smacznych, tanich i ogólnodostępnych potraw zawierających duże ilości tłuszczów nasyconych.

Polecane produkty

Omega 3 – czysty roślinny olej z Pachnotki zwyczajnej
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Bałasińska B., Jank M., Kulasek G. Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 9/2010.
  2. Kmiecik D., Szopa M., Kobus-Cisowska J., Przeor M., Jędrusek-Gorlińska A., Szymandera-Buszka K. Słodycze jako źródło tłuszczu i nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
  3. Dybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka, Warszawa 2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami