Aktualizacja: 20 czerwca 2025
Tłuszcze nasycone to rodzaj tłuszczów, które nie zawierają podwójnych wiązań między atomami węgla w łańcuchu kwasów tłuszczowych. W efekcie tego mają one stałą konsystencję w temperaturze pokojowej (np. masło, smalec) i są bardziej odporne na utlenianie. Właśnie z tego względu bardzo dobrze nadają się do smażenia i innych obróbek termicznych. Ich nadmiar w diecie człowieka nie jest jednak uznawany za korzystny.
Spis treści
Tłuszcze nasycone – charakterystyka
Tłuszcze nasycone to takie, które pochodzą od nasyconych wyższych kwasów karboksylowych, a pomiędzy ich atomami węgla występują jedynie wiązania pojedyncze (nie ma tam wiązań podwójnych charakterystycznych dla niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Takie tłuszcze mają zazwyczaj pochodzenie zwierzęce i występują głównie w stałym stanie skupienia. Płynne stają się dopiero przy zadziałaniu wysokich temperatur (np. masło, które topnieje na słońcu czy olej kokosowy, który jest ciałem stałym do momentu, w którym naniesiemy go na rozgrzaną patelnię).
Źródła tłuszczów nasyconych
Tłuszcze nasycone znaleźć można w największych ilościach w:
- produktach pochodzenia zwierzęcego: masło, śmietana, sery, mięso, smalec, podroby;
- produktach pochodzenia roślinnego: olej kokosowy, olej palmowy;
- żywności wysokoprzetworzonej: fast foody, chipsy, ciastka, słodycze.
Nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie człowieka może mieć wiele (mniej lub bardziej) poważnych konsekwencji zdrowotnych. Do grona najpopularniejszych przykładów tłuszczów nasyconych zalicza się między innymi:
- kwas masłowy;
- kwas walerianowy;
- kwas laurynowy;
- kwas mirystynowy;
- kwas palmitynowy;
- kwas stearynowy;
- kwas arachidowy.
Czy tłuszcze nasycone są zdrowe?
Jak pokazują badania, zastąpienie w diecie kwasów tłuszczowych nasyconych kwasami tłuszczowymi nienasyconymi oraz (w mniejszym stopniu) węglowodanami złożonymi obniża ryzyko powstawania i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Mówiąc w skrócie, takie tłuszcze same w sobie nie są złe, ponieważ organizm również ich potrzebuje. Jednak problem pojawia się wówczas, gdy są spożywane w nadmiernych ilościach.
Rada dla konsumentów: ważne jest ograniczanie spożycia zwłaszcza izomerów trans kwasów tłuszczowych. Dlatego rekomenduje się dokładne czytanie etykiet produktów. O zawartości tłuszczów trans w produkcie świadczy informacja o obecności „tłuszczów lub olejów roślinnych częściowo utwardzonych”.
Nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie
Nadmiar tłuszczów nasyconych w podstawowej diecie człowieka może mieć następujące konsekwencje zdrowotne:
- wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych poprzez zwiększanie ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu). Mowa głównie o chorobach takich jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zawał serca, udar mózgu;
- nadwaga i otyłość, czyli gromadzenie się tkanki tłuszczowej powyżej normy, co jest niebezpieczne zwłaszcza w przypadku okolic brzucha, gdzie znajdują się ważne narządy wewnętrzne (jest to tzw. otyłość brzuszna);
- wzrost ryzyka insulinooporności i cukrzycy typu II;
- zwiększanie i nasilanie stanów zapalnych w organizmie, np. w przebiegu chorób przewlekłych;
- zwiększone ryzyko powstawania zakrzepów i skrzepów;
- zaburzenia trawienia, zwłaszcza w obrębie jelit, a także rozregulowanie składu i czynności cennej mikroflory jelitowej.
Tłuszcze nasycone mogą być elementem diety, jednak sporadycznym i umiarkowanym. Źródłem tłuszczu w diecie człowieka powinny być przede wszystkim:
- roślinne oleje zimnotłoczone;
- orzechy i nasiona;
- tłuste ryby morskie;
- owoce morza.
Niestety współcześnie ludzie wciąż spożywają zbyt mało tego typu produktów na rzecz smacznych, tanich i ogólnodostępnych potraw zawierających duże ilości tłuszczów nasyconych.


Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...

Wysokiej jakości oryginalna, egipska czarnuszka siewna (Nigella sativa) w kapsułkach to wygodny sposób na codzienne wsparcie odporności, układu pokarmowego i zdrowej skóry, z pełnią cennych składników aktywnych. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bałasińska B., Jank M., Kulasek G. Właściwości i rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia ludzi i zwierząt, Życie Weterynaryjne, 9/2010.
- Kmiecik D., Szopa M., Kobus-Cisowska J., Przeor M., Jędrusek-Gorlińska A., Szymandera-Buszka K. Słodycze jako źródło tłuszczu i nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
- Dybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka, Warszawa 2015.
Zostaw komentarz