Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 24 lipca 2025

Kolagen zwierzęcyKolagen zwierzęcy to naturalne białko występujące w organizmach wszystkich zwierząt, w tym również w organizmach ludzkich. Stanowi podstawowy materiał budulcowy większości tkanek, odpowiadając za ich integralność i wytrzymałość. Taki kolagen izolowany z organizmów zwierzęcych cieszy się ogromną popularnością jako wartościowy suplement diety. Oto podstawowe rodzaje kolagenów zwierzęcych.

Kolagen wołowy

Kolagen wołowy pozyskuje się drogą hydrolizy (zobacz: hydroliza kolagenu) żelatyny pochodzącej ze skór bydlęcych, choć można pobierać go również z innych tkanek. Zawartość tego białka w danej tkance zależy w największym stopniu od jej rodzaju i wieku, a również od gatunku, rasy i płci zwierzęcia. To czysty, naturalny związek składający się z ponad 94% białka w przeliczeniu na suchą masę. Zawiera w składzie 18 aminokwasów, w tym 7 aminokwasów niezbędnych. W porównaniu do kolagenów morskich, kolagen wołowy odznacza się wysokim progiem temperaturowym denaturacji. Zalety kolagenu wołowego w suplementacji można przedstawić następująco:

  • posiada budowę strukturalną zbliżoną do ludzkiego, naturalnego kolagenu;
  • charakteryzuje się bardzo dobrą biodostępnością – w układzie pokarmowym następuje wchłanianie dużych ilości przyjętego kolagenu wołowego;
  • nie posiada nieprzyjemnego zapachu, który często pojawia się w suplementach diety na bazie kolagenu rybiego, co nie jest tolerowane przez wielu konsumentów.

Wybierając suplementy diety, rekomenduje się zwrócenie uwagi dodatkowo na zawartość kolagenu. Nie powinna spadać poniżej 8 000 mg w 10 g produktu. Najlepiej też, aby w produkcie znajdowała się witamina C. Zwiększa ona wchłanianie kolagenu, ale dodatkowo stymuluje jego fizjologiczną, wewnątrzustrojową syntezę.

Kolagen na skórę i stawy bioalgi

Kolagen rybi

Kolagen morski jest to głównie kolagen typu I (zobacz: typy kolagenu). Stanowi on nawet do 90% wszystkich białek kolagenowych w organizmie. Składa się on z regularnych łańcuchów  aminokwasowych, charakteryzujących się gęstym upakowaniem włókien. Kolagen typu I można izolować ze skór, ości, płetw czy łusek ryb. Z reguły są to odpady produkcyjne, dzięki czemu można zoptymalizować proces produkcji i wykorzystać wszystkie części ryb, niczego nie marnując. Kolagen rybi izoluje się najczęściej poprzez demineralizację oraz rozpuszczenie w kwasie octowym. Największe zalety takiego produktu obejmują:

  • wysoką biodostępność dzięki niskiej masie cząsteczkowej – taki kolagen wchłania się szybciej niż kolagen wołowy ze względu na małą masę (jednak nie będzie w pełni wykorzystywany przez organizm człowieka tak jak ma to miejsce w przypadku kolagenu wołowego);
  • brak wywoływania reakcji alergicznych i reakcji nadwrażliwości u człowieka;
  • dobrą rozpuszczalność w wodzie i łatwy proces pozyskiwania;
  • dużą dostępność źródeł kolagenu.

Warto podkreślić, że choć kolagen rybi bardzo dobrze wchłania się z układu pokarmowego, nie ma aż tak podobnej budowy do kolagenu człowieka. W rezultacie nie będzie tak efektywnie wykorzystywany jak kolagen wołowy lub wieprzowy. Ma też charakterystyczny zapach, co może nie odpowiadać niektórym konsumentom.

Kolagen wieprzowy

Kolagen wieprzowy jest niezwykle podobny do kolagenu wołowego. Często wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. To białko pozyskiwane ze skóry, kości i chrząstek świń. Jest bogaty głównie w kolagen typu I i III, podobnie jak ma to miejsce przy opisanym wyżej kolagenie wołowym. Ma również zbliżone do niego zalety.

Wykazano jednak, że częściej może wywoływać u konsumentów reakcje alergiczne. Potencjalna alergenność może ograniczać jego większe zastosowanie. Z kolei podobnie do kolagenu rybiego, może mieć nietypowy, mocny smak i zapach. Porównując wady i zalety wszystkich rodzajów kolagenów uważa się, że prawdopodobnie najbardziej wartościowy i komfortowy w użytkowaniu jest kolagen wołowy. Ważne jednak, aby był to hydrolizowany kolagen oraz miał możliwie najwyższą jakość.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zając M., Midura A., Palka K., Węsierska E., Krzysztoforski K., Skład chemiczny, rozpuszczalność kolagenu śródmięśniowego i tekstura wybranych mięśni wołowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2011.
  2. Górska M., Zawartość kolagenu a kruchość mięsa, Wszechświat, 116/2015.
  3. Kozłowska J., Sionkowska A., Właściwości kolagenu wyizolowanego z łusek ryb z gatunku Esox Lucius, Inżynieria Biomateriałów, 109-111/2011.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami