Kolagen do picia
Kolagen do picia

Kolagen wołowyKolagen wołowy to składnik wielu suplementów diety, które cieszą się w dzisiejszych czasach tak dużą popularnością. Przyjmowanie kolagenu wpływa pozytywnie na kondycję skóry, naczyń krwionośnych, kości oraz stawów. Jego korzystne właściwości niejednokrotnie udowodniono badaniami klinicznymi, co potwierdzają również własne obserwacje pacjentów. Wiele suplementów bazuje właśnie na kolagenie wołowym.

Kolagen wołowy – charakterystyka

Kolagen stanowi 20–30% wszystkich białek w organizmie ssaków i ptaków. W przypadku człowieka, w okolicach 25.-30. roku życia jego naturalna synteza zaczyna spadać, ulegając całkowitemu zahamowaniu około 60. roku życia. Dlatego od pewnego wieku warto rozważyć suplementację kolagenu. Najlepszą biodostępnością i jakością cieszy się naturalny kolagen do picia. Na rynku jest dziś ogromny wybór różnych preparatów, a najważniejsza różnica wynika ze źródła, z którego pozyskano kolagen. Najczęściej w suplementach diety występuje kolagen rybi lub kolagen wołowy.

Kolagen wołowy pozyskuje się drogą hydrolizy żelatyny pochodzącej ze skór bydlęcych, choć można pobierać go również z innych tkanek. Zawartość kolagenu w danej tkance zależy głównie od jej rodzaju i wieku, a także od gatunku, rasy i płci zwierzęcia. To czysty, naturalny związek składający się z ponad 94% białka w przeliczeniu na suchą masę. Zawiera w składzie 18 aminokwasów, w tym 7 aminokwasów egzogennych. W porównaniu do kolagenów morskich kolagen wołowy odznacza się wysokim progiem temperaturowym denaturacji.

Wyekstrahowany i oczyszczony kolagen wołowy jest wykorzystywany na szeroką skalę do produkcji kosmetyków i detergentów, a także suplementów diety. Białko to wykazuje działanie nawilżające, ochronne, budulcowe. Jest podstawowym składnikiem kości, stawów, ścięgien, skóry, narządów wewnętrznych i tkanki łącznej. Jego niedobory w organizmie człowieka manifestują się w pierwszej kolejności jako bóle i sztywność stawów oraz utrata jędrności skóry.

Zalety kolagenu wołowego

Najważniejsze zalety kolagenu wołowego:

  • posiada budowę zbliżoną do fizjologicznego, ludzkiego kolagenu;
  • wyróżnia się bardzo dobrą dostępnością – w układzie pokarmowym następuje wchłanianie dużych ilości przyjętego kolagenu wołowego;
  • nie posiada nieprzyjemnego, charakterystycznego zapachu, który pojawia się w suplementach diety na bazie kolagenu rybiego.

Wybierając suplementy diety, warto zwracać uwagę na zawartość kolagenu, która nie powinna spadać poniżej 8 000 mg w 10 g produktu. Dodatkowo świetnie sprawdzi się uzupełnienie preparatu o witaminę C, która zwiększa wchłanianie kolagenu i jego naturalną produkcję.

Wady kolagenu wołowego

Kolagen wołowy pozyskiwany jest z kości i skór zwierząt, dlatego nie sprawdzi się w przypadku osób przebywających na dietach roślinnych, np. diecie wegańskiej czy diecie wegetariańskiej. Dla takich konsumentów alternatywą będzie kolagen wegański, jednak o znacznie niższej jakości niż zwykły, zwierzęcy kolagen.

Kolagen wołowy – dla kogo?

Naturalny kolagen wołowy do picia to suplement diety idealny dla:

  • każdej osoby po 30. roku życia, która chce zadbać o zdrowie i urodę;
  • sportowców i osób aktywnych fizycznie, którym zależy na profilaktyce kontuzji ortopedycznych;
  • kobiet ciężarnych i po porodzie, aby przyspieszyć regenerację tkanek, uniknąć cellulitu i rozstępów oraz wpłynąć na gojenie się blizn (np. po epizjotomii czy cięciu cesarskim) – po konsultacji z lekarzem;
  • osób starszych celem profilaktyki bólu stawów;
  • pacjentów zmagających się z chorobą zwyrodnieniową stawów lub chorobami reumatycznymi, np. reumatoidalnym zapaleniem stawów;
  • osób po urazach, np. złamaniach, zwichnięciach i skręceniach, ale także po oparzeniach, operacjach czy przerwaniu ciągłości skóry.

Suplementy z kolagenem należy spożywać codziennie. Są one bezpieczne nawet przy długotrwałym stosowaniu.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zając M., Midura A., Palka K., Węsierska E., Krzysztoforski K., Skład chemiczny, rozpuszczalność kolagenu śródmięśniowego i tekstura wybranych mięśni wołowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2011.
  2. Górska M., Zawartość kolagenu a kruchość mięsa, Wszechświat, 116/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami