Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 31 marca 2023

Kolagen rybiKolagen rybi cieszy się w ostatnich latach ogromną popularnością. Jego zwolennicy wskazują na niezwykle wysoką przyswajalność w układzie pokarmowym, dzięki czemu organizm może szybko wykorzystać jego duże ilości. Czy rzeczywiście ryby są najlepszym źródłem kolagenu wykorzystywanego w suplementach diety? Na ten temat pojawia się wiele badań.

Kolagen rybi – charakterystyka

Kolagen typu I można izolować ze skór, ości, płetw czy łusek ryb. Często są to odpady produkcyjne, dzięki czemu można zoptymalizować proces produkcji i wykorzystać wszystkie części ryb, niczego nie marnując. Kolagen rybi izoluje się najczęściej poprzez demineralizację oraz rozpuszczenie w kwasie octowym, metod jest jednak wiele.

Kolagen rybi jest wprawdzie w większym stopniu przyswajalny niż kolagen wołowy, jednak kolagen wołowy posiada budowę zbliżoną do kolagenu człowieka, co wpływa na jego korzyść. Warto wiedzieć, że wyróżniamy 2 rodzaje produkcji kolagenu – liofilizację oraz hydrolizację. Jeśli chodzi o kolagen typu rybiego, najlepiej sprawdza się hydrolizat. Jest to białko poddane procesowi hydrolizy, wskutek którego nastąpiło rozbicie cząsteczek na mniejsze. Ten sposób produkcji zapewnia lepsze wchłanianie kolagenu w układzie pokarmowym człowieka.

Zalety kolagenu rybiego

Najważniejsze zalety kolagenu rybiego:

  • bardzo wysoka biodostępność dzięki niskiej masie cząsteczkowej;
  • brak wywoływania reakcji alergicznych i reakcji nadwrażliwości u człowieka;
  • dobra rozpuszczalność w wodzie i łatwy proces pozyskiwania;
  • duża dostępność źródeł kolagenu.

Kolagen wołowy lub wieprzowy jest zazwyczaj bardziej usieciowany i posiada wyższą temperaturę denaturacji. Dodatkowo podczas starzenia się zwierząt, następuje tworzenie wewnątrz- i międzycząsteczkowych poprzecznych kowalencyjnych wiązań sieciujących, które zwiększają stabilność włókien kolagenowych. W konsekwencji wzrasta gęstość kolagenu oraz jego wytrzymałość, a zmniejsza się rozpuszczalność. Dla porównania, kolagen pochodzący ze skór rybich jest znacznie mniej usieciowany niż kolagen skór bydlęcych czy wieprzowych, dlatego jego rozpuszczalność jest wyższa.

Wady kolagenu rybiego

Choć kolagen rybi bardzo dobrze wchłania się z układu pokarmowego, nie ma aż tak podobnej budowy do kolagenu człowieka. W efekcie nie będzie tak efektywnie wykorzystywany jak kolagen wołowy lub wieprzowy. Mimo tego, jego wysoka biodostępność, wyższa niż kolagenu wołowego, sprawia, że ostatecznie efekty suplementacji preparatów z obu tych źródeł będą podobne. Największą wskazywaną przez konsumentów wadą kolagenu rybiego jest jego charakterystyczny, nieprzyjemny zapach, który pozostaje jeszcze jakiś czas po wypiciu go.

Kolagen rybi – dlaczego warto?

Suplementy kolagenowe są wskazane szczególnie po ukończeniu 30. roku życia, ponieważ w tym wieku jest naturalna produkcja znacznie maleje. Pierwszymi objawami niedoboru kolagenu są zmarszczki mimiczne, utrata jędrności i wytrzymałości skóry, spowolnienie gojenia się ran oraz sztywność stawów i ból stawów. Suplementacja kolagenu:

  • zwiększa gęstość kości i odporność na złamania;
  • poprawia elastyczność, jędrność i wytrzymałość skóry;
  • opóźnia tworzenie się zmarszczek mimicznych;
  • zwiększa wchłanianie składników mineralnych w układzie pokarmowym;
  • zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych;
  • wzmacnia stawy i przeciwdziała ich dolegliwościom bólowym czy sztywności;
  • łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej i chorób reumatycznych;
  • wzmacnia paznokcie, włosy i zęby.

Istnieją badania udowadniające, że długotrwała i regularna suplementacja kolagenu wzmacnia odporność. Wszystko przez to, że kolagen zapobiega przedostawaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych i toksyn do wnętrza ustroju.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gauza M., Kubisz L., Przybylski J., Właściwości preparatów kolagenowych ze skór ryb pozyskiwanych metodą kwaśnej hydratacji, Nowiny Lekarskie, 3/2010.
  2. Kozłowska J., Sionkowska A., Właściwości kolagenu wyizolowanego z łusek ryb z gatunku Esox Lucius, Inżynieria Biomateriałów, 109-111/2011.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami