Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 22 lipca 2023

Najlepiej przyswajalny kolagen na stawy potrafi skutecznie wesprzeć kondycję mazi i chrząstki stawowej, przyczyniając się do utrzymania odpowiedniej ruchomości struktur stawowych. To suplement diety polecany przez lekarzy i fizjoterapeutów, a korzystne efekty jego stosowania zauważają także konsumenci. Warto jednak wiedzieć, jak dokładnie działa kolagen, czym jest i jaki suplement diety wybrać.

Kolagen na stawy

Kolagen to białko fibrylarne, będące podstawowym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej. Głównym jego zadaniem jest utrzymywanie integralności strukturalnej oraz sprężystości tkanki łącznej, w efekcie czego stawy funkcjonują w prawidłowy sposób. Ponadto jego charakterystyczna budowa sprawia, że wiąże on spore ilości wody. Dzięki takim właściwościom wpływa na skórę. W przypadku stawów kolagen:

  • łagodzi obawy istniejących już schorzeń, np. zwyrodnień stawów;
  • przyspiesza tworzenie zrostu kostnego i gojenie się uszkodzeń ścięgien czy więzadeł stabilizujących stawy;
  • poprawia sprężystość i wytrzymałość chrząstki stawowej;
  • poprawia lepkość mazi stawowej i ułatwia jej rozprowadzanie po większej powierzchni stawowej;
  • zmniejsza ból stawów i sztywność stawów;
  • zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób stawów, również reumatoidalnych.

Za kondycję stawów odpowiada w szczególności kolagen typu II, który jest tuż obok glikozaminoglikanów podstawowym składnikiem budującym chrząstkę stawową. Stanowi nawet 50% białka chrząstki stawowej i w zależności od wieku – 80-90% kolagenu zawartego w chrząstce. Badania analizujące rolę kolagenu typu II w patogenezie chorób zapalnych stawów wskazują w wielu przypadkach na możliwość wywoływania przez to białko reakcji o charakterze autoagresji. Wykazano, że błędna glikozylacja kolagenu typu II może prowadzić do autoimmunizacji i rozwoju reakcji zapalnej skierowanej właśnie przeciwko niemu. Z kolei prawidłowa glikozylacja odpowiada za neutralność immunologiczną kolagenu typu II. Jej zaburzenia zidentyfikowano w chrząstce pacjentów chorujących na choroby zapalne stawów.

Wykazano, że niedobór kolagenu w organizmie w dużym stopniu przyczynia się do zaostrzenia chorób zapalnych stawów, np. reumatoidalnego zapalenia stawów, choroby zwyrodnieniowej czy łuszczycowego zapalenia stawów. Dodatkowo potęguje ból stawów i sztywność stawów, a także opóźnia procesy gojenia się tkanki kostnej, np. po złamaniach, skręceniach i zwichnięciach.

Najlepiej przyswajalny kolagen na stawy

Poniżej przedstawiamy parametry najlepiej przyswajalnego w układzie pokarmowym kolagenu na stawy.

Rodzaj kolagenu

Wyróżniamy wiele rodzajów kolagenu w zależności od ich źródła, jednak największą popularnością cieszą się: kolagen rybi i kolagen wołowy. Większą biodostępność wykazuje wprawdzie kolagen rybi, mimo tego wiele osób wciąż rekomenduje przyjmowanie kolagenu wołowego. Z czego to wynika?

Kolagen rybi jest w większym stopniu przyswajalny niż kolagen wołowy, dlatego po spożyciu znaczna jego większość zostanie wchłonięta. Wpływa na to jego drobna masa cząsteczkowa. Ilość ta nie będzie mogła być jednak w pełni wykorzystana przez organizm ze względu na różnice strukturalne między kolagenem rybim, a ludzkim. Z kolei kolagen wołowy po spożyciu wchłonie się w nieco mniejszej ilości niż rybi, jednak posiada on budowę zbliżoną do kolagenu człowieka, co wpływa na jego korzyść. Całość wchłoniętego związku zostanie szybko wykorzystana przez ustrój, dostarczając kolagen w miejsca największego zapotrzebowania. Ostateczny wybór jest więc indywidualną kwestią, jednak więcej przemawia za wyborem kolagenu wołowego.

Skład kolagenu

Najlepiej przyswajalny kolagen na stawy to taki, który jest dostarczany wspólnie z innymi składnikami, zwiększającymi tę biodostępność. Oczywiście podstawą każdego suplementu jest czysty kolagen, jednak może mieć w składzie naturalne dodatki. Kolagen zawsze należy łączyć z witaminą C. Jest ona kluczowa do właściwej syntezy kolagenu ustrojowego. Służy jako kofaktor hydroksylazy prolilu i lizylu, enzymów odpowiedzialnych za stabilizację i krzyżowanie włókien kolagenu. Witamina C może również bezpośrednio pobudza syntezę kolagenu przez aktywację jego transkrypcji i stabilizowanie mRNA prokolagenu. Przykładem zaburzenia przemian fizjologicznych zachodzących w ustroju, gdy brakuje w nim witaminy C i upośledzona jest synteza kolagenu, jest szkorbut.

W składzie suplementu kolagenowego nie mogą jednak znaleźć się sztuczne dodatki, np. konserwanty, uzupełniacze, syntetyczne związki, które pozornie mają uzupełniać niedobory.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję "smaru" przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Frankiewicz T., Niezdenaturowany kolagen typu II (UC-II) – nowe spojrzenie na patofizjologię oraz profilaktykę i leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów, Reumatologia, 2/2017.
  2. Zając M., Midura A., Palka K., Węsierska E., Krzysztoforski K., Skład chemiczny, rozpuszczalność kolagenu śródmięśniowego i tekstura wybranych mięśni wołowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4/2011.
  3. Górska M., Zawartość kolagenu a kruchość mięsa, Wszechświat, 116/2015.
  4. Czubak K., Żbikowska H., Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 4/2014.
  5. Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A., Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru, Lek w Polsce, 11/2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami