Jakie produkty zawierają błonnik?

Jakie produkty zawierają błonnikBłonnik (ang. fiber) – wiemy, że go potrzebujemy. Jednak nawet gdy zsumujemy jego ilość w codziennej diecie to wychodzi, że u większości osób występuje niedobór błonnika. Nowa moda na szybkie jedzenie (fast food) spowodowała poważne braki składników odżywczych w organizmie. Zalicza się również do nich błonnik.

Co to jest błonnik?

Błonnik to część ściany komórkowej, która występuje tylko w owocach, warzywach i zbożu. Wraz z odpowiednią ilością przyjmowania płynów, błonnik odpowiada za szybki transport żywności przez przewód pokarmowy oraz wspomaga jego optymalną pracę. Błonnik działa na zasadzie pobierania płynów z organizmu co powoduje, że zwiększa się objętość stolca, dzięki czemu jest on bardziej mokry i nie ma zaparć. Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, a także choroby serca. Ważne jest, aby zwiększać jego ilość stopniowo, gdy mamy niedobory błonnika i zaczynamy go suplementować.

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik:

  • kobiety: 25 gram
  • mężczyźni: 35-40 gram

Bez odpowiedniej ilości błonnika nasz system trawienny nie funkcjonuje prawidłowo, zwiększa się również poziom cholesterolu co może prowadzić do chorób serca oraz zwiększać stany zapalne w organizmie.

Korzyści z przyjmowania produktów zawierających wysoką zawartość błonnika

Dieta bogata w błonnik pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, a także otyłości, chorób serca, zespołu jelita drażliwego oraz kamieni nerkowych. Niektóre badania wykazują, że błonnik może wpłynąć na złagodzenie objawów u kobiet z PSM oraz tych, które są w okresie menopauzy.

U osób z chorobami przewodu pokarmowego, błonnik może przyczynić się do złagodzenia objawów, ponieważ wpływa on na wzrost dobrych bakterii, podczas gdy szkodliwe, mogące być źródłem problemów trawiennych, są szybciej wydalane z organizmu.

Produkty bogate w błonnik

W obecnych czasach do dużej ilości przetworzonej żywności, w tym pieczywa i zbóż, dodaje się błonnik. Niestety błonnik stosowany w tego rodzaju produktach nie jest zdrowy. W rzeczywistości, podobnie może być w przypadku popularnych suplementów z błonnikiem. Dlatego należy zwracać uwagę na to, jakie produkty przyjmujemy, oraz żeby były one nie tylko pełne błonnika, ale również zawierały dużą ilością niezbędnych składników odżywczych.

Istnieje wiele list z żywnością bogatą w błonnik. Poniższa, skupia się na błonniku, jak również niezbędnych składnikach odżywczych, które pomagają rozwijać się organizmowi w prawidłowy sposób.

Owoce bogate w błonnik:

1. Kokos

2. Awokado

3. Jagody

4. Figi

5. Gruszka azjatycka

Warzywa bogate w błonnik

1. Groszek

2. Brukselka

3. Karczochy

4. Piżmian jadalny

5. Dynia żołędziowa

6. Rzepa

Fasola i rośliny strączkowe bogate w błonnik

1. Ciecierzyca

2. Czarna fasola

3. Fasola limeńska

4. Soczewica

5. Groch łuskany

Orzechy, ziarna i nasiona bogate w błonnik

1. Orzechy

2. Nasiona lnu

3. Komosa ryżowa

4. Nasiona Chia

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
5 komentarzy
  1. Radek Salak
    Radek Salak says:

    Bardzo się cieszę, że orzech jest na 1 miejscu a dopiero później nasiona lnu. Jak ktoś próbował nasiona to wie o czym piszę tutaj 🙂

    Odpowiedz
  2. LIFESTYLERKA
    LIFESTYLERKA says:

    Staram się zawsze w każdym posiłku zawrzeć produkty posiadające błonnik. Wtedy dłużej czuje się najedzona i ogólnie mam lepsze samopoczucie.

    Odpowiedz

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *