Jakie produkty zawierają błonnik?

Jakie produkty zawierają błonnikBłonnik (ang. fiber) – wiemy, że go potrzebujemy. Jednak nawet gdy zsumujemy jego ilość w codziennej diecie to wychodzi, że u większości osób występuje niedobór błonnika. Nowa moda na szybkie jedzenie (fast food) spowodowała poważne braki składników odżywczych w organizmie. Zalicza się również do nich błonnik.

Co to jest błonnik?

Błonnik to część ściany komórkowej, która występuje tylko w owocach, warzywach i zbożu. Wraz z odpowiednią ilością przyjmowania płynów, błonnik odpowiada za szybki transport żywności przez przewód pokarmowy oraz wspomaga jego optymalną pracę. Błonnik działa na zasadzie pobierania płynów z organizmu co powoduje, że zwiększa się objętość stolca, dzięki czemu jest on bardziej mokry i nie ma zaparć. Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, a także choroby serca. Ważne jest, aby zwiększać jego ilość stopniowo, gdy mamy niedobory błonnika i zaczynamy go suplementować.

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik:

  • kobiety: 25 gram
  • mężczyźni: 35-40 gram

Bez odpowiedniej ilości błonnika nasz system trawienny nie funkcjonuje prawidłowo, zwiększa się również poziom cholesterolu co może prowadzić do chorób serca oraz zwiększać stany zapalne w organizmie.

Korzyści z przyjmowania produktów zawierających wysoką zawartość błonnika

Dieta bogata w błonnik pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, a także otyłości, chorób serca, zespołu jelita drażliwego oraz kamieni nerkowych. Niektóre badania wykazują, że błonnik może wpłynąć na złagodzenie objawów u kobiet z PSM oraz tych, które są w okresie menopauzy.

U osób z chorobami przewodu pokarmowego, błonnik może przyczynić się do złagodzenia objawów, ponieważ wpływa on na wzrost dobrych bakterii, podczas gdy szkodliwe, mogące być źródłem problemów trawiennych, są szybciej wydalane z organizmu.

Produkty bogate w błonnik

W obecnych czasach do dużej ilości przetworzonej żywności, w tym pieczywa i zbóż, dodaje się błonnik. Niestety błonnik stosowany w tego rodzaju produktach nie jest zdrowy. W rzeczywistości, podobnie może być w przypadku popularnych suplementów z błonnikiem. Dlatego należy zwracać uwagę na to, jakie produkty przyjmujemy, oraz żeby były one nie tylko pełne błonnika, ale również zawierały dużą ilością niezbędnych składników odżywczych.

Istnieje wiele list z żywnością bogatą w błonnik. Poniższa, skupia się na błonniku, jak również niezbędnych składnikach odżywczych, które pomagają rozwijać się organizmowi w prawidłowy sposób.

Owoce bogate w błonnik:

1. Kokos

2. Awokado

3. Jagody

4. Figi

5. Gruszka azjatycka

Warzywa bogate w błonnik

1. Groszek

2. Brukselka

3. Karczochy

4. Piżmian jadalny

5. Dynia żołędziowa

6. Rzepa

Fasola i rośliny strączkowe bogate w błonnik

1. Ciecierzyca

2. Czarna fasola

3. Fasola limeńska

4. Soczewica

5. Groch łuskany

Orzechy, ziarna i nasiona bogate w błonnik

1. Orzechy

2. Nasiona lnu

3. Komosa ryżowa

4. Nasiona Chia

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Chlorella w proszku
Chlorella w bardzo dokładny sposób usuwa toksyny z organizmu. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Jest ona również zdolna do pozbywania się z organizmu metali ciężkich.
Zobacz tutaj ...
5 komentarzy:
  1. Radek Salak
    Radek Salak says:

    Bardzo się cieszę, że orzech jest na 1 miejscu a dopiero później nasiona lnu. Jak ktoś próbował nasiona to wie o czym piszę tutaj 🙂

    Odpowiedz
  2. LIFESTYLERKA
    LIFESTYLERKA says:

    Staram się zawsze w każdym posiłku zawrzeć produkty posiadające błonnik. Wtedy dłużej czuje się najedzona i ogólnie mam lepsze samopoczucie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *