Karp w galarecie to jedno z najpopularniejszych dań na wigilijnym stole u większości Polaków. Tradycja potrawy sięga dawien dawna, a jej smak jest ceniony w każdym regionie kraju. Istnieje mnóstwo urozmaiceń klasycznego przepisu na karpia w galarecie, warto znać jednak ten podstawowy przepis, aby później móc samodzielnie modyfikować go zgodnie z własnymi preferencjami.
Spis treści
Karp w galarecie – jak smakuje?
Karp w galarecie smakuje jak klasyczna, świeża ryba, choć niektóre karpie mogą dawać mułowaty posmak. Jest on intensywniejszy w przypadku bardzo dużych okazów. Przyjmuje konsystencję zimnej, gotowanej i miękkiej ryby, przy czym galareta jest zimna i sprężysta. Jak można więc się domyśleć, danie to spożywamy właśnie na zimno. Karp w galarecie wygląda dość wykwintnie i oryginalnie. Podawany jest na dużym półmisku, gdzie zostaje pokrojony w dzwonki i otoczony galaretą, wokół której znajdują się warzywa pokrojone w plastry. Najczęściej są nimi: marchew, pietruszka, seler i cebula. Idealnie pasują do ryby i galarety, przełamując delikatny ich smak.
Sprawdzony przepis na karpia w galarecie
Istnieje wiele różnych przepisów na karpia w galarecie, a jednym z podstawowych jest ten wykorzystujący następujące składniki:
- 2 filety z karpia;
- sok z połowy cytryny;
- 1 litr wody;
- 2 średnie marchwie;
- 1 średni korzeń pietruszki;
- kawałek korzenia selera;
- pół średniego pora lub cebula;
- garść groszku zielonego np. mrożonego;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- przyprawy i zioła: garść natki pietruszki, 1,5 płaskiej łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu, 1 listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego.
Odpowiednio przygotowanego i oczyszczonego karpia oprószamy solą i polewamy sokiem z cytryny, po czym umieszczamy je w naczyniu pod przykryciem i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie rybę kroimy w plasterki (dzwonki) o podobnej szerokości. Po włożeniu karpia do lodówki przyrządzamy wywar na bulion. W garnku umieszczamy obrane warzywa (bez groszku) wraz z przyprawami i ziołami, po czym gotujemy przez około godzinę. Jeśli wcześniej odcinaliśmy płetwy i głowę karpia, dodajemy je do gotującego się bulionu. Po upływie godziny bulion odcedzamy. Z warzyw jedynie marchew wyjmujemy i kroimy – pozostałe warzywa nie nadadzą się do tego dania, lecz można wykorzystać je np. jako farsz do pierogów z mięsem lub do domowego pasztetu.
Teraz czas na właściwą część przepisu. W bulionie gotujemy przez około 15 minut kawałki karpia, pilnując, aby płomień palnika był niewielki. Po wyjęciu ryby układamy ją na docelowym półmisku, a w bulionie gotujemy zielony groszek przez około 3 minuty. Wyławiamy go za pomocą cedzaka i dodajemy do galarety razem z marchewką. Ostatecznie do bulionu dodajemy żelatynę. Gdy mamy wszystkie składniki, na półmisku wokół ryby układamy groszek i marchewkę, następnie zalewając wszystko bulionem z żelatyną. Odstawiamy danie do lodówki na kilka godzin.
Karp na Boże Narodzenie
Karp w galarecie jest jedną z 12 tradycyjnych potraw na wigilijnym stole w okresie świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej podaje się go w całości, włącznie z głową, gdzie przyjmuje kształt owalnego naczynia, na którym jest podawany. To świąteczna potrawa serwowana popularna w szczególności na Lubelszczyźnie, gdzie mieszkańcy nie wyobrażają sobie wieczerzy wigilijnej bez karpia w galarecie.
Ciekawostką jest, że karp stanowi symbol spokoju i cierpliwości, zaś jego obecność na wigilijnym stole ma przynosić szczęście na cały nadchodzący rok. Zgodnie z jeszcze inną tradycją istnieje obowiązek wkładania w Boże Narodzenie łuski karpia do portfela, co ma przynosić danej osobie dobrobyt materialny przez cały nadchodzący rok. W różnych regionach Polski można spotkać różne warianty tej potrawy wigilijnej. Na przykład w Małopolsce dodaje się do galarety trochę wina, co nadaje jej wyjątkowy smak.


Wysokiej jakości oryginalna, egipska czarnuszka siewna (Nigella sativa) w kapsułkach to wygodny sposób na codzienne wsparcie odporności, układu pokarmowego i zdrowej skóry, z pełnią cennych składników aktywnych. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju problemach skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- https://aniagotuje.pl/przepis/karp-w-galarecie.
- Rasmusson B., Ryby w naszej kuchni. 200 przepisów na ryby i owoce morza. Jak sprawić, jak przyrządzić, jak podać, Wydawnictwo Rea, 2016.
Zostaw komentarz