Aronia – co w sobie kryje?

Aronia - co w sobie kryje?Aronia jest popularnym owocem, często sadzonym w przydomowych ogródkach. Jej owoce są bardzo wartościowe ze względu na swój bogaty skład. Jakie składniki odżywcze kryje więc w sobie aronia oraz gdzie znalazła największe zastosowanie? Oto wskazówki.

Czym jest aronia?

Aronię odkryto prawie 300 lat temu na terenach Ameryki Północnej (Kanadzie i Stanów Zjednoczonych). Z kolei w XIX wieku zaistniała w Rosji jako cenny okaz ogrodów botanicznych. Jej lecznicze właściwości odkryto na terenach środkowej Azji, a następnie w Rosji gdzie utworzono pierwsze plantacje tej rośliny. Obecnie aronia uprawiana jest w wielu krajach na świecie. Ciekawostką jest fakt, że Polska jest jej światowym liderem.

Aronia należy do rodziny różowatych, a więc do tej samej, do której należy jabłoń oraz grusza. Największe jednak pokrewieństwo łączy ją z jarzębiną, co łatwo poznać po kształcie i wielkości jej owoców.

Obecnie uprawia się tylko jeden gatunek aronii (aronia czarnoowocowa) nazywana również aronią czarną lub ciemnoowocową.

Krzew aronii posiada gładkie i błyszczące liście. W maju aronia kwitnie, a jesienią obdarowuje wręcz czarnymi gronami lśniących owoców. Krzewy mogą osiągać nawet wysokość 3 metrów i posiadają wyprostowane pędy.

Jakie właściwości wykazuje aronia?

Owoce aronii to bogactwo witamin z grupy B, witaminy C i E, antocyjanów, soli mineralnych tj. potas, wapń, żelazo oraz pektyn. Ze względu na jej wartościowy skład aronię poleca się przy chorobach układu krwionośnego (miażdżyca). Antocyjany oraz rutyna uszczelnia ściany naczyń, regulują ich przepuszczalność oraz obniżają ciśnienie krwi. Z kolei obecność witaminy E, która zalicza się do silnych przeciwutleniaczy, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników zapobiegając rozwojowi nowotworów.

Spożywanie owoców aronii zalecane jest szczególnie osobom starszym. A to dlatego, że wykazują właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz działanie poprawiające jakość widzenia.

Włączanie do codziennej diety przetworów z aronii łagodzi szkodliwy wpływ promieniowania pochodzącego z urządzeń elektrycznych tj. telefony, komputery, telewizor. Ponadto uodparniają one skórę na działanie promieni UV.

Zastosowanie aronii

Na surowo owoce aronii są ciężkie do spożycia. Głównie ze względu na obecność sporej ilości garbników. Są wówczas mało soczyste i cierpkie w smaku. Z kolei idealnie nadają się do przetworów typu soki, dżemy, galaretki, a także do suszenia bądź kandyzowania. Z aronii wytwarza się konfiturę do mięs (podobnie jak tą żurawinową lub borówkową).

Ze względu na dużą zawartość garbników owoce aronii w niewielkim stopniu ulegają fermentacji. W związku z tym ciężko wykonać z nich wino. Można jednak wykonać z nich pyszną nalewkę.

Przepis na nalewkę z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 1 l spirytusu
  • 300 liści wiśni
  • 2,5 l wody
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Do aronii należy dodać wodę oraz liście wiśni, których zadaniem jest zniwelowanie cierpkiego smaku owoców. Wszystko to należy gotować razem przez około 15 minut. Następnie należy odstawić produkt na 24 godziny w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu należy przecedzić, dodać cukier oraz sok z cytryny i ponownie zagotować. Następnie ciecz należy znów ostudzić, dodać spirytus i odstawić na cały dzień. Ostatnim etap to przelanie mikstury do butelek.

Przepis na sok z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1,5 l wody
  • sok z cytryny
  • kilka liści wiśni
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:

Przed rozpoczęciem przygotowywania soku owoce aronii należy zamrozić, wówczas staną się one mniej cierpkie. Aronię oraz liście wiśni należy razem gotować przez 15 minut. Następnie należy je ostudzić, odcedzić i dodać resztę składników. Na koniec całość jeszcze raz zagotować, przecedzić i przelać do butelek.

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *