Botwinka – jak wpływa na nasze zdrowie?

Botwinka - jak wpływa na nasze zdrowie?Botwinka to młode liście buraka ćwikłowego o bardzo bogatym składzie. To dlatego przetwory jak np. zupy wykonywane z nich pobudzają nasz apetyt czy odkwaszają organizm. Wiele źródeł donosi, że liście botwiny stanowią źródło związków o podobnym działaniu do żeńskich hormonów (estrogenów), przez co posiadają nieodzowny wpływ na urodę. Jak jest naprawdę? Co kryje w sobie botwinka oraz jaki posiada wpływ na nasze zdrowie?

Co w sobie kryje burak ćwikłowy?

Burak ćwikłowy stanowi źródło witaminy A, C, D, E i K oraz witaminy z grupy B, m.in. kwas foliowy. Ponadto w jego składzie znaleźć można błonnik, jak również minerały takie jak żelazo, potas, wapń, fosfor i sód.

Botwinka – jak wpływa na nasze zdrowie?

1. Koi nerwy.

Botwinka pobudza apetyt oraz koi nerwy. Dodatkowo jest łatwostrawna i działa odświeżająco. W związku z tym warto spożywać ją podczas infekcji czy przeziębień. Antyoksydanty występujące w botwinie wykazują działanie uspokajające – zmniejszają więc stres oraz napięcie nerwowe.

2. Dodaje urody.

W botwinie obecne są związki o działaniu podobnym do żeńskich hormonów płciowych – estrogenów. Te z kolei uważane są za hormony piękna i młodości. Dodatkowo botwinka to źródło antyoksydantów, które niwelują działanie wolnych rodników w organizmie. Nadmiar tych związków powoduje przyspieszone starzenie się oraz zwiększa możliwość wystąpienia procesów chorobowych. Botwina pomaga zachować prawidłową kondycję skóry tłustej i łojotokowej, bowiem obecne w niej związki regulują funkcjonowanie gruczołów łojowych.

3. Obniża cholesterol.

Związki obecne w botwince takie jak błonnik, flawonoidy, betacyjany stanowią nie tylko silne przeciwutleniacze, ale również odpowiadają za intensywną barwę buraka. Amerykańskie źródła podają, że związki te regulują poziom cholesterolu w organizmie, przez co chronią go przed wystąpieniem zawału lub udaru mózgu.

4. Reguluje ciśnienie krwi.

Część buraka ćwikłowego jaką są jego korzenie to doskonałe źródło azotanów, które po spożyciu powodują rozszerzenie się tętnic, a przez to obniżenie się ciśnienia krwi.

5. Odkwasza organizm.

Botwina ze względu na składniki odżywcze jakie posiada jest warzywem zasadotwórczym. Dzięki temu pozwala zachować równowagę kwasowo – zasadową organizmu.

6. Zapewnia prawidłowy rozwój płodu.

Korzeń botwiny zawiera kwas foliowy, który najważniejszy jest dla kobiet w ciąży. Witamina ta bowiem odpowiedzialna jest za prawidłowy rozwój płodu u kobiet w ciąży. Ponadto kwas foliowy uczestniczy w procesie syntezy serotoniny dzięki czemu wykazuje właściwości uspokajające.

Kto powinien unikać spożywania botwiny?

Ze względu na sporą zawartość szczawianów, botwinki nie powinny spożywać głównie osoby chore na kamicę nerkową. Dodatkowo nie wskazana jest również u osób, u których stwierdzono niedobór wapnia w organizmie. Botwina bowiem utrudnia przyswajanie tego minerału.

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *