Burak – jak działa i co w sobie kryje?

Burak - jak działa i co w sobie kryje?Burak jest bardzo popularny, jednak wciąż mało doceniany w Polsce. To niepozorne warzywo oprócz tego, że dobrze smakuje jest również doskonałym środkiem leczniczym. Zwiększa odporność organizmu, chroni przed zgagą i obniża ciśnienie krwi. Jak jeszcze wpływa na nasze zdrowie oraz jakie składniki odżywcze posiada? Poznaj skład i właściwości buraka.

Burak jest warzywem, które pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu. Wyróżniamy kilka jego odmian m.in. burak liściowy (botwina) oraz burak korzeniowy. Buraki wykorzystuje się głównie do celów konsumpcyjnych. Jednak znajdują również zastosowanie w produkcji cukrów (buraki cukrowe – należące do grupy buraków korzeniowych) oraz paszy dla zwierząt hodowlanych (buraki pastewne).

Burak – co w sobie kryje?

Burak to przede wszystkim źródło wielu składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, wapń, miedź, sód czy potas. Ponadto w jego skład wchodzi witamina A, B1, C i kwas foliowy. Dodatkowo burak jest lekkostrawny, niskokaloryczny i nie wywołuje reakcji alergicznych.

Burak – właściwości

Regularne spożywanie buraków obniża ciśnienie krwi, a także korzystnie wpływa na cały układ krążenia m.in. zapobiegając chorobom serca oraz warunkując właściwą kondycję naczyń krwionośnych. Zawierają one bowiem związki rozszerzające żyły i tętnice zapobiegając powstawaniu w nich zakrzepów, a co za tym idzie usprawniony zostaje w nich przepływ krwi. Ponadto buraki regulują poziom cholesterolu, a także niwelują objawy zgagi po posiłku.

Buraki mają także działanie przeciwnowotworowe. Obecne w bulwach buraków flawonoidy są bardzo mocnymi przeciwutleniaczami, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki.

Regularne spożywanie buraków wzmacnia działanie naszej wątroby. Warzywa te stanowią doskonały dodatek do dań dla kobiet w ciąży. Zawierają witaminę C, która zwiększa przyswajanie żelaza z posiłków. Ponadto stymulują syntezę czerwonych ciałek krwi i działają oczyszczająco na krew.Dzięki obecności witaminy C buraki w znaczny sposób zwiększają odporność organizmu. Betanina – czerwień buraczana, likwiduje wirusy pomagając zwalczać jesienno-zimowe przeziębienia. Burak w postaci syropu działa wykrztuśnie i niweluje bóle gardła.

Warzywa te uwzględnione w naszej diecie wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn, są bardzo korzystne dla wątroby, nerek i jelit, ponieważ usuwają z nich różnego rodzaju zanieczyszczenia. Buraki wykazują również działanie zasadotwórcze. Oznacza to, że spożywanie ich łagodzi działanie kwasów pochodzących z nadmiernego spożywania mięsa, słodyczy czy kawy.

Buraki spożywane w postaci koktajli są idealne na problemy z zaparciami. Wykazują bowiem właściwości usprawniające pracę układu pokarmowego. Zawarty w burakach kwas foliowy odpowiada za prawidłowy rozwój płodu u kobiet w ciąży.

Burak – zastosowanie

Buraki w znacznym procencie wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Pozyskiwany jest z nich m.in. barwnik pochodzenia naturalnego, który stosuje się do barwienia produktów spożywczych.

Buraki znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Obecnie znajduje się wiele przepisów z wykorzystaniem tego warzywa. Sporządza się z niego barszcz czerwony, zupy, sałatki czy surówki. Burak może być również składnikiem deserów np. muffinek czy innych ciast.

Oprócz kulinariów buraki wykorzystywane są w medycynie domowej do wytwarzania syropów o działaniu wykrztuśnym. Takie środki skutecznie hamują męczący, suchy kaszel oraz zwalczają dolegliwości bólowe gardła.

To cenne warzywo i jego szerokie spektrum działania znalazło zastosowanie także w kosmetyce. Burak bardzo dobrze wpływa na stan skóry zapewniając jej odpowiednie nawilżenie. Zapobiega wysuszeniu oraz hamuje procesy starzenia się skóry. Z kolei wyciąg z buraka stosowany na włosy wygładza je i ułatwia ich rozczesywanie.

Polecane produkty:

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *