Olej z czarnuszki – pierwsza pomoc dla skóry

Olej z czarnuszkiOlej z czarnuszki jest bardzo skutecznym dermokosmetykiem. Dzięki specyficznemu składowi, sporej ilości witamin i dużej przyswajalności świetnie sprawdza się jako samodzielny kosmetyk lub dodatek do domowej roboty preparatów. Jego zastosowanie nie wymaga specjalnej wiedzy, a rosnąca dostępność sprzyja samodzielnemu dbaniu o kondycję skóry.

Natychmiastowe nawilżanie

Nienasycone tłuszcze zawarte w oleju z czarnuszki mogą wnikać w powierzchniową warstwę skóry, zwiększając jej wilgotność i likwidując oznaki przesuszenia. Niestety nie odżywia się w ten sposób głębokich warstw, więc efekt jest jedynie kosmetyczny, ale i tak jest to bardzo duża zaleta na przykład dla osób cierpiących z powodu nadmiernego złuszczania naskórka, które towarzyszy wielu jednostkom chorobowym i może być wynikiem nieodpowiedniej diety lub kontaktu z zanieczyszczeniami.
Nawilżenie powierzchniowych warstw skóry pozwala na redukcję przebarwień i niewielkich blizn, ponieważ lepsze nawodnienie sprzyja pobudzeniu naturalnych procesów fizjologicznych tkanki i normalizuje działanie gruczołów skórnych.

Odżywianie olejem

Olej z czarnuszki jest bogaty w witaminę A i E. Obie pełnią w skórze kilka ważnych funkcji. Przede wszystkim są regulatorami metabolizmu i ich niewłaściwy poziom sprzyja przesuszaniu lub przetłuszczaniu skóry. Dodatkowo obie te witaminy, jeśli występują razem, nawzajem potęgują swoje korzystne działanie na skórę. Należy również pamiętać, że obie te witaminy są przeciwutleniaczami, a więc chronią przed wolnymi rodnikami. Ich rola w tym zakresie jest największa we wnętrzu komórek skóry, ale również w przestrzeniach komórkowych nie można jej pominąć, tym bardziej latem, kiedy skóra twarzy narażona jest na intensywne promieniowanie UV – wolne rodniki nie ograniczają swojego szkodliwego działania do wnętrza komórek, ale mogą również przenikać przez błony i odżywiona dzięki olejowi z czarnego kminku skóra zdecydowanie lepiej znosi opalanie. Oczywiście nawet najlepsze oleje nie zastąpią kosmetycznych filtrów o dużej sile, ale taka dodatkowa bariera ochronna jest zawsze potrzebna.

Skóra mniej obciążona

Koncernowe kosmetyki mają bardzo skomplikowany skład, w którym nierzadko pojawiają się związki, co do których można mieć wiele zastrzeżeń, jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Nawet zwyczajna ciekła parafina może powodować problemy skórne, jako że zatyka pory, a dodatek parabenów lub innych związków chemicznych może być nawet przyczyną mutacji w obrębie materiału genetycznego komórek. To poważne zagrożenie, o którym jednak, dzięki staraniom koncernów farmaceutycznych, raczej się głośno nie mówi. Olej z czarnuszki ma też dość złożony skład, ale większość jego składników nie jest dla organizmu ksenobiotykami, co oznacza, że są to substancje występujące naturalnie w ludzkim organizmie. Takie związki nie tylko nie powodują negatywnych skutków zdrowotnych, ale mają też bardzo słabe działanie alergizujące. Stosowanie oleju z czarnuszki jest więc dla skóry bezpieczne i nie obciąża jej w tak dużym stopniu, jak stosowanie syntetycznych kosmetyków. Czasem najnowsze technologie nie są w stanie zapewnić takiej skuteczności i bezpieczeństwa, jak naturalne kosmetyki.

Na poniższym filmie przedstawiamy jak przygotować maseczkę na twarz, której składnikiem jest olej z czarnuszki, mód i płatki owsiane:

Podsumowanie

Olej z czarnuszki jest kosmetykiem, który pozwala w każdej sytuacji zadbać o skórę: może być stosowany pomocniczo przy trądziku, przesuszonej skórze, nadprodukcji sebum, egzemach i w leczeniu blizn. Jest naturalnym dermokosmetykiem wyróżniającym się wielotorowym działaniem i bardzo wysokim poziomem bezpieczeństwa. Można z niego korzystać jako samodzielny kosmetyk do codziennego stosowania. Można też wykorzystać do przygotowania bardziej złożonych kosmetyków domowych, łącząc go na przykład z odpowiednimi wyciągami roślinnymi.

Polecane produkty:

Oleje i olejki
Produkty zawierające m.in. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), Omega 3 potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto w ofercie Olej Arganowy i Olej Kokosowy
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *