Aktualizacja: 26 czerwca 2023
Olej z nasion czarnuszki pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno, wykorzystując do tego nasiona czarnuszki siewnej, zwanej również czarnym kminkiem. Znany jest od tysięcy lat i nie bez powodu określa się go jako złoto faraonów. Już dawno temu potwierdzono jego prozdrowotne właściwości oraz korzystny wpływ na urodę.
Spis treści
Olej z nasion czarnuszki – skład
Olej z czarnego kminku jest skarbnicą kwasów Omega-6, zwłaszcza kwasu linolowego (50-60% wszystkich składników tłuszczowych). Znajdziemy w nim też kwas oleinowy (20%) oraz kwas eikozadienowy (3%). Co ważne, zawiera związek o nazwie nigelon, wyróżniający się silnym działaniem przeciwalergicznym. Do pozostałych cennych składników zaliczamy:
- tymochinon;
- tymohydrochinon;
- tokoferole;
- skłądniki mineralne, m.in. żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk i miedź;
- p-cymen;
- alfa-pinen;
- karwakrol;
- tymol;
- składniki olejku eterycznego, w tym cytronelol, karwon i limonen;
- saponiny;
- flawonoidy;
- białka;
- alkaloidy.
Ostateczny skład może różnić się nieco w zależności od pochodzenia nasion i dokładnych etapów ich obróbki.
Olej z nasion czarnuszki – właściwości pielęgnacyjne
Produkt ma nieocenione korzyści zdrowotne i intensywnie pielęgnuje skórę, także problematyczną. Do stosowania zewnętrznego poleca się go posiadaczom skóry alergicznej i trądzikowej. Wspomaga przy tym leczenie egzemy, łuszczycy, podrażnień, a nawet grzybicy. Jest bardzo łagodny i nie powoduje podrażnień, nawet po zastosowaniu go przez bardzo wrażliwe osoby. Wykazuje działanie nawilżające, kojące, zmiękczające, tonizujące i przeciwzapalne. Poprawia koloryt skóry, bardzo dokładnie ją oczyszcza oraz przyspiesza gojenie się niewielkich ran. Wpływa również na jej elastyczność i jędrność, opóźniając procesy starzenia się.
Olej z czarnuszki można stosować także na włosy, zwłaszcza wysokoporowate. Sprawia, że włosy przestają nadmiernie wypadać, są lśniące i nawilżone. Dodatkowo tworzy na ich powierzchni warstwę ochronną, zapobiegającą przesuszaniu się i skutkom działania niekorzystnych czynników zewnętrznych.
Olej z nasion czarnuszki – właściwości zdrowotne
Olej z czarnego kminku można również spożywać. Zarówno w postaci:
- płynnej (wówczas najlepiej kupić olej tłoczony na zimno w ciemnej, szklanej buteleczce);
- kapsułek (jako suplement diety).
Udowodniono, że ma on działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wykazuje skuteczność szczególnie przeciwko Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Escherichia-Coli oraz Pseudomonas aeruginosa.
Ze względu na silne działanie antyoksydacyjne, likwiduje nadmiar wolnych rodników w ustroju i tym samym zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, których czynnikiem ryzyka jest właśnie stres oksydacyjny. Takimi chorobami są: miażdżyca tętnic wieńcowych, nowotwory, alergie, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, wszelkie zaburzenia trawienia czy depresja. Spożywanie oleju znacznie zmniejsza liczbę mediatorów prozapalnych, co ma kluczowe znaczenie zwłaszcza w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych, takich jak RZS, łuszczycowe zapalenie stawów czy łojotokowe zapalenie skóry. Może łagodzić przebieg chorób autoimmunologicznych. Ponadto produkt:
- poprawia odporność;
- działa przeciwalergicznie i łagodzi objawy alergii;
- obniża poziom cholesterolu LDL;
- pomaga utrzymać właściwą glikemię;
- stymuluje pracę wątroby;
- poprawia trawienie i wspiera kondycję mikroflory jelitowej.
Jest więc olejem o wszechstronnych, korzystnych właściwościach. Jednocześnie wykazuje duże bezpieczeństwo, poza alergią na czarnuszkę praktycznie nie ma przeciwwskazań do jego przyjmowania.


Wysokiej jakości oryginalna, egipska czarnuszka siewna (Nigella sativa) w kapsułkach to wygodny sposób na codzienne wsparcie odporności, układu pokarmowego i zdrowej skóry, z pełnią cennych składników aktywnych. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Rutkowska J., Antoniewska A., Baranowski D., Rasińska E., Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
- Jędrzejko K., Kowalczyk B., Bacler B., Rośliny kosmetyczne, Śląski Uniwersytet Medyczny, Katowice 2006.
- Jurczak R., Reguła J., Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Fozum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2018.
- Borusiewicz M., Janeczko Z., Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych, Postępy Fitoterapii, 4/2015.
Zostaw komentarz