Jagody acai – najważniejsze właściwości

Jagody acai - najważniejsze właściwościJagody acai to niewielkich rozmiarów, ciemnofioletowe owoce pochodzące z terenów Puszczy Amazońskiej. W ostatnich czasach wiele słyszy się o ich zbawiennym działaniu na nasze zdrowie. Wszystko dlatego, że stanowią doskonałe źródło dużej ilości witamin oraz antyoksydantów. Poznajmy zatem najważniejsze ich właściwości lecznicze.

Owoce acai występują w dużych gronach, które składają się z wielu, pojedynczych jagód o średnicy około 1,5 cm. Charakteryzują się ciemno fioletową barwą, nieco przypominającą borówkę amerykańską. Ich miąższ posiada dużą pestkę i wykazuje czekoladowo – jagodowy smak.

Ciekawostką jest fakt, że owoce te stanowią od wielu lat główne pożywienie w Amazonii. Uważa się nawet, że stanowią obecnie aż 40% diety mieszkającej tam ludności.

Jakie właściwości wykazują jagody acai?

Warto wiedzieć, że jagody acai to źródło wielu ważnych składników pokarmowych. W ich skład wchodzą m.in. witamina A, witamina C, witamina E, a także witaminy z grupy B. Należy wyróżnić także związki mineralne jak: magnez, wapń, cynk, miedź, potas i fosfor. Owoce posiadają również antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Należy do nich między innymi resweratrol oraz kwas ferulowy. Jagody acai stanowią również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6 i omega-9), a także błonnika pokarmowego.

Szerokie właściwości tych owoców wynikają przede wszystkim z ich zdolności do redukcji z organizmu szkodliwych, wolnych rodników. Warto zaznaczyć, że ze względu na tak bogaty skład, owoce te nie należą do produktów niskokalorycznych. 100 gram jagód to około 80 kalorii.

1.Wspomagają układ krążenia.

Ze względu na dużą zawartość polifenoli jagody acai wykazują korzystny wpływ na układ krążenia. Uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych, jednocześnie zmniejszając ryzyko pojawienia się zatorów lub innych chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo regulują ciśnienie krwi, z kolei obecnie w nich kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu.

2. Spowalniają procesy starzenia się skóry.

Jagody acai to źródło wielu antyoksydantów jak np. kwas ferulowy, resweratrol, a także witaminy A i E. Zadaniem antyoksydantów jest eliminacja w organizmie cząsteczek wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju chorób nowotworowych, a także szybszego starzenia się skóry.

3. Dodają energii.

Jagody acai uważane są za naturalny suplement diety. Wzbogacanie codziennej diety o tego rodzaju produkty, uzupełnia niedobory witaminowe jednocześnie dodając energii oraz sił witalnych.

4. Zwiększają odporność.

Obecne w jagodach witaminy oraz związki mineralne pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Efektem tego jest lepsza obrona przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.

5. Poprawiają pamięć i koncentrację.

Jeśli pamięć oraz koncentracja zawodzi, idealnym rozwiązaniem na jej poprawę są jagody acai. Wszystko poprzez dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią główny budulec komórek mózgowych.

6. Wzmacniają układ kostny.

Obecność w jagodach takich związków jak wapń, wzmacnia układ kostny organizmu oraz zapobiega rozwojowi osteoporozy.

7. Odchudzają.

Zawartość dużej ilości błonnika w owocach reguluje procesy trawienne. Dodatkowo systematycznie dostarczanie go organizmowi zapewnia uczucie sytości na długi czas, pozwalając stopniowo ograniczać ilość spożywanych kalorii. Błonnik pokarmowy zapobiega także zaparciom oraz przyspiesza przemianę materii. Ze względu na te właściwości, jagody powinny znajdować się w diecie każdej osoby, która chce zgubić zbędne kilogramy.

Czy jagody acai mogą powodować skutki uboczne?

Jagody acai są produktem naturalnym i są w zupełności bezpieczne dla naszego zdrowia. W związku z tym nie wywołują żadnych skutków ubocznych. Nie oznacza to jednak, że nadmierne ich spożywanie nie wywoła żadnego efektu. W takiej sytuacji mogą pojawić się problemy żołądkowo-jelitowe, wzdęcia oraz biegunka. W skrajnych przypadkach może dojść do reakcji alergicznej, która objawić się może wysypką skórną.

Gdzie można kupić jagody acai?

Niestety w Polsce, oraz w innych krajach europejskich, nie są dostępne świeże jagody acai. Jednak można je znaleźć pod postacią soków, suszonych owoców lub w tabletkach. Zakupu ich można dokonać w sklepach internetowych, stacjonarnych ze zdrową żywnością lub w aptekach.

CCA - naturalne przeciwutleniacze
Receptura CCA to: bioflawonoidy cytrusowe, koenzym Q10, beta-karoten, naturalna witamina C, polifenole z pestek winogron, polifenole z zielonej herbaty, ziele herbaciane Cistus, owoc granatu, OPC, likopina, melony, korzeń lukrecji..
Zobacz tutaj ...
Acerola C - naturalna witamina C
Chcemy zaproponować Państwu naturalną witaminę C o długotrwałym działaniu - wiśnie Acerola, które zawierają jej najwięcej na świecie. Dostarczają one 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zobacz tutaj ...
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *