Len - jakie posiada właściwości lecznicze?Len jest jednoroczną rośliną użytkową cenioną ze względu na bogaty skład i jego cenne właściwości. Wyróżnia się dwie formy użytkowe rośliny – len włóknisty i oleisty.

Rodzaje lnu

Len włóknisty wykorzystuje się w przemyśle odzieżowym do produkcji ubrań. Cechują się one znaczną wytrzymałością, a oprócz tego nie uczulają, oddychają wraz ze skórą, nie elektryzują się oraz są ekologiczne.

Włókno lniane służy także do produkcji obrusów, a nawet obić.

Len oleisty natomiast uprawiany jest głównie ze względu na nasiona (siemię lniane). Z kolei z nich pozyskuje się między innymi cenny olej, który znajduje zastosowanie w kosmetologii czy medycynie.

Olej lniany pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno posiada charakterystyczny lekko orzechowy smak i specyficzny zapach. Wzrost popytu na olej wzrasta wraz z wzrostem świadomości konsumentów dotyczącej zdrowego odżywiania.

Co zawiera len?

Siemię lniane zawiera ponad 40% tłuszczu, który cechuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ jest ich aż 91%. W szczególności sporą ilość stanowi olej alfa-linolowy.

Do pozostałych składników zalicza się:

Jakie właściwości lecznicze posiada len?

Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w nasionach lnu:

  • wspomagają trawienie, wzmacniają i regenerują błony śluzowe układu pokarmowego;
  • wzmacniają i regenerują błony śluzowe układu oddechowego;
  • przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy, nadciśnieniu i zawałowi.

Olej z nasion lnu wpływa na zwiększenie produkcji serotoniny i dopaminy, w efekcie czego stosuje się go do leczenia nadpobudliwości dziecięcej (ADHD) i depresji.

Z kolei fitoestrogeny blokują receptory estrogenowe, chroniąc tym samym organizm przed niekorzystnym działaniem reaktywnych form tlenu, zwanych potocznie wolnymi rodnikami. Wykazują zatem działanie antynowotworowe. Do pozostałych działań fitosteroli obecnych w lnie zalicza się:

  • hamowanie podziału komórek nowotworowych i zmniejszanie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego;
  • ochronę miąższu wątroby przed toksycznym działaniem niektórych substancji;
  • zmniejszanie negatywnych objawów menopauzy;
  • zmniejszanie poziomu szkodliwego cholesterolu LDL;
  • obniżanie stężenia glukozy we krwi.

Warto także wspomnieć o śluzach, których w siemieniu lnianym jest około 3-9%. Wykazują one silne właściwości pęczniejące w środowisku wodnym. Oznacza to, że nasiona lnu zalane wodą zaczną wydzielać śluz. Śluzy roślinne mają działanie osłaniające i powlekające. W efekcie łagodzą podrażnienia przewodu pokarmowego, a także chronią ściany żołądka. Znajdują także zastosowanie podczas kuracji antybiotykowych.

Na koniec warto wspomnieć, że produkty i suplementy lnu wspomagają utrzymanie dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci.

Zastosowanie lnu

Len w medycynie i kosmetologii znajduje wiele zastosowań. Oleje stanowią bowiem dodatek do wielu kosmetyków użytku zewnętrznego oraz suplementów diety.

Olej tłoczony na zimno można kupić już niemal wszędzie. Dodaje się go do domowej roboty masek i płukanek, a także stosuje w celach spożywczych. Natomiast nasiona coraz częściej docenia się jako składnik peelingów.

Zarówno olej, jak i nasiona znajdują zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek, twarożków, jogurtów, a także koktajlów.

Bibliografia

  1. Heller K., Wielgusz K., Metodyka integrowanej ochrony roślin dla uprawy lnu włóknistego, Poznań 2012.
  2. Adamczuk A., Siegień I., Ciereszko I., Len zwyczajny, Edukacja Biologiczna i Środowiskowa, 3/2015.
  3. Popis E., Ratusz K., Przybysz M., (i inni), Światowa oraz polska produkcja lnu oleistego i oleju lnianego, Problemy Rolnictwa Światowego, 2/2015.
  4. Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, Chemik, 67/2013.
  5. Wawryka J., Teodorczyk A., Zdrojewicz Z., Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego, Medycyna Rodzinna, 1/2017.
Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...