Pietruszka – powody, dla których warto ją jeść

Pietruszka - powody, dla których warto ją jeśćPietruszka to jedno z najbardziej popularnych warzyw w naszym kraju. Często gości na stołach w postaci sałatek czy jako składnik niedzielnego rosołu. Bardzo słusznie, ponieważ jest bogactwem wielu składników odżywczych. Poznajmy powody, dla których warto jeść pietruszkę.

Pietruszka pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Do Polski przybyła w XVI wieku. Zarówno liście, korzeń jak i owoce pietruszki wykorzystywane są szeroko w medycynie naturalnej. Wszystkie jej części wykazują działanie lecznicze np. korzeń leczy zapalenie pęcherza oraz niweluje wzdęcia, liście stanowią składnik zdrowej diety uzupełniając w dużą ilość składników odżywczych, a owoce skutecznie łagodzą dolegliwości menstruacyjne.

Pietruszka – właściwości

Pietruszka jest źródłem dużej ilości witaminy C. Jej ilość jest tu znacznie większa niż zawartość witaminy C w cytrynie. Ponadto zawiera witaminę B12, związki mineralne takie jak wapń, fluor oraz chlorofil, kwas foliowy i kwas alfa-linolenowy (ALA).

Natka pietruszki – właściwości

  • Wzmacnia napięcie mięśni gładkich.
  • Redukuje nadmiar wody w organizmie.
  • Warto spożywać natkę pietruszki w przypadku kamieni moczowych, w schorzeniach wątroby, nieregularnych miesiączkach oraz w stanach nerwowości.
  • Należy pamiętać, że natki pietruszki nie powinny spożywać kobiety w ciąży z racji możliwości zwiększenia skurczów macicy. Natomiast po porodzie stymuluje ona produkcję mleka, jednak nie należy spożywać jej w dużych ilościach z racji obecności w jej składzie szczawianów, które mogą kumulować się w nerkach.
  • Poprawia krążenie krwi.
  • Usuwa toksyny i wpływa na skuteczne oczyszczenie organizmu
  • Świeża natka pietruszki szybko neutralizuje nieświeży oddech.

Korzeń pietruszki – właściwości

  • Zmniejsza dolegliwości bólowe w chorobach takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
  • Niweluje objawy zapalenia pęcherza moczowego.
  • Zmniejsza dolegliwości podczas miesiączki poprzez działanie rozkurczające mięśnie.
  • Korzeń pietruszki wykazuje działanie moczopędne, dlatego też polecany jest osobom ze skłonnością do obrzęków.
  • Z racji działania moczopędnego korzeń pietruszki wykazuje także właściwości oczyszczające organizm, a co za tym idzie wspomaga również pracę nerek.
  • Dzięki zawartości antyoksydantów pietruszka usuwa z organizmu szkodliwe wolne rodniki zapobiegając tym m.in. chorobom nowotworowym. Ponadto przeciwutleniacze korzystnie wpływają na ogólny wygląd skóry, włosów jak i paznokci spowalniając procesy starzenia.
  • Poprzez obecność w swym składzie błonnika reguluje pracę układu pokarmowego.
  • Dzięki dużej zawartości witaminy C zwiększa odporność organizmu chroniąc go przed różnego rodzaju infekcjami.

Pietruszka – jak należy ją spożywać?

Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie świeżej pietruszki. Warzywo gotowane lub poddawane innej obróbce termicznej traci swoje cenne właściwości.

Pietruszka – zastosowanie

Natkę, a także korzeń pietruszki można wykorzystać jako zdrowy dodatek do sałatek jak również do wielu potraw np. zup i bulionów. W medycynie naturalnej wykorzystywana jest zwykle w formie naparów i napojów.

Herbata z pietruszki (przepis)

2 łyżeczki natki pietruszki zalej dwoma szklankami wrzącej wody. Odczekaj 5 min, aż napar będzie gotowy. Następnie przecedź go przed spożyciem. Herbatę z pietruszki zaleca się pić 2 razy dziennie.

Odchudzający napój z pietruszką (przepis)

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • świeży ogórek
  • woda
  • cytryna

Przygotowanie

Pietruszkę umyj, ogórka obierz ze skórki, a następnie oba warzywa drobno pokrój i umieść w blenderze. Następnie dodaj sok z cytryny oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie zblenduj, aż powstanie jednolity koktajl. Smacznego!

Polecane produkty:

Spirulina z chlorellą - naturalne oczyszczenie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, odmładza organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia fizyczną i psychiczną kondycję organizmu, dodaje sił wital
Zobacz tutaj ...
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:
  1. Emilia
    Emilia says:

    Uwielbiam pietruszkę i często ją dodaję nawet do kanapek. Napój pietruszkowy kiedyś piłam, bardzo podobny, na pewno do niego wrócę 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Nie wahaj się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *