Acerola
Acerola

Aktualizacja: 5 sierpnia 2022

Sałata masłowa - właściwości i zastosowanieSałata masłowa to warzywo doskonale znane praktycznie każdemu. W Polsce dostępna jest niemalże we wszystkich warzywniakach i nie musimy płacić za nią fortuny. Jakie działanie wykazuje na nasz organizm oraz jakie znalazła zastosowanie? Poznajmy co takiego kryje w sobie sałata masłowa.

Charakterystyka sałaty masłowej

Sałata jest rośliną jednoroczną, należącą do warzyw astrowatych. Pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. Sałata masłowa zaliczana jest do grupy sałat głowiastych. Posiada miękkie i gładkie liście, które schodząc bliżej korzenia tworzą coraz mniejszą główkę.

Sałata masłowa – skład

Liście sałaty masłowej składają się aż w 95% z wody. Z tego względu jest warzywem niskokalorycznym. W porównaniu do innych odmian, jest również delikatniejsza w smaku. Ponadto posiada o wiele mniej suchej masy od innych rodzajów, dlatego też szybko więdnie i traci swoje walory smakowe. Stanowi doskonałe źródło związków mineralnych takich jak sód, potas, wapń, magnez, miedź i cynk. W jej składzie zawarte są również witaminy z grupy B, jak również witamina A, C i E, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy – chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Sałata masłowa – właściwości

Warzywo to wspomaga odchudzanie przez to, że jest warzywem niskokalorycznym (100 gram sałaty posiada zaledwie 16 kcal). Ponadto dietetycy zalecają jej spożywanie osobom mającym problem z układem pokarmowym (np. z zapaleniem błony śluzowej żołądka). Głównie ze względu na to, że jej liście posiadają miękką strukturę, przez co nie wywołuje właściwości drażniących.  Jest cennym produktem, ponieważ dostarcza nam wiele składników odżywczych oraz uzupełnia ich niedobory, będące jedną z przyczyn dolegliwości zdrowotnych, a nawet poważnych chorób.

Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że regularne sięganie po sałatę masłową stabilizuje gospodarkę elektrolitową i hormonalną organizmu. Mamy więcej energii, nie jesteśmy tak podatni na niekorzystne działanie stresu, a także dobrze śpimy. Sałata masłowa (i wszelkie inne zielone warzywa liściaste) jest podstawą diety kobiet ciężarnych oraz dzieci i młodzieży, które szczególnie potrzebują energii do wzrostu i rozwoju.

Sałata masłowa – zastosowanie

Tak jak inne odmiany, sałata masłowa znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Można wykorzystać ją na różne sposoby. Na przykład wykonywać różnego rodzaju sałatki z dodatkiem innych warzyw takich jak ogórki, pomidory czy oliwki.  Ponadto sałata masłowa bardzo dobrze sprawdza się jako zdrowy dodatek do kanapek lub obiadu. Oprócz kwestii smakowych, warzywo to może również stanowić element dekoracyjny talerzy, na których podawane są różnego rodzaju potrawy.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Hallmann E., O sałatach i innych ciekawych warzywach liściowych mało znanych i zapomnianych, Zakład Żywności Ekologicznej, SGGW.
  2. Kubanowska A., Warzywa. Lecznicze właściwości. Porady lekarza rodzinnego, Wydawnictwo Literat, Toruń 2019.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami