Jesienna wyprzedaż
Jesienna wyprzedaż

Aktualizacja: 31 października 2020

Sałata masłowa - właściwości i zastosowanieSałata masłowa to warzywo doskonale znane praktycznie każdemu. W Polsce dostępna jest niemalże we wszystkich warzywniakach i nie musimy płacić za nią fortuny. Jakie działanie wykazuje na nasz organizm oraz jakie znalazła zastosowanie? Poznajmy co takiego kryje w sobie sałata masłowa.

Sałata jest rośliną jednoroczną, która należy do warzyw astrowatych. Pochodzi z obszarów Morza Śródziemnego. Sałata masłowa zaliczana jest do grupy sałat głowiastych. Posiada miękkie i gładkie liście, które schodząc bliżej korzenia tworzą coraz mniejszą główkę.

Sałata masłowa – właściwości

Liście sałaty masłowej składają się aż w 95% z wody. Z tego względu jest warzywem niskokalorycznym. W porównaniu do innych odmian, sałata masłowa jest również delikatniejsza w smaku. Ponadto posiada o wiele mniej suchej masy od innych rodzajów, dlatego też szybko więdnie i traci swoje walory smakowe.

Sałata masłowa to źródło związków mineralnych takich jak sód, potas, wapń, magnez, miedź i cynk. W jej składzie zawarte są również witaminy z grupy B, jak również witamina A, C i E, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy – chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Warzywo to wspomaga odchudzanie przez to, że jest warzywem niskokalorycznym (100 gram sałaty posiada zaledwie 16 kcal). Ponadto dietetycy zalecają jej spożywanie osobom mającym problem z układem pokarmowym (np. z zapaleniem błony śluzowej żołądka). Głównie ze względu, że jej liście posiadają miękką strukturę, przez co nie wywołuje właściwości drażniących.  Jest cennym produktem, ponieważ dostarcza nam wiele składników odżywczych oraz uzupełnia ich niedobory, będące jedną z przyczyn dolegliwości, a nawet poważnych chorób.

Sałata masłowa – zastosowanie

Sałata masłowa, tak jak inne odmiany, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Można wykorzystać ją na różne sposoby. Na przykład wykonywać różnego rodzaju sałatki z dodatkiem innych warzyw takich jak ogórki, pomidory czy oliwki.  Ponadto sałata masłowa bardzo dobrze sprawdza się jako zdrowy dodatek do kanapek lub obiadu. Oprócz kwestii smakowych, warzywo to może również stanowić element dekoracyjny talerzy, na których podawane są różnego rodzaju potrawy.

Polecane produkty

Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami