Acerola
Acerola

Aktualizacja: 29 sierpnia 2022

Drożdże - źródło wielu składników odżywczychDrożdże są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Posiadają wiele cennych składników odżywczych jak np. witaminy z grupy B, cynk czy fosfor. Jakie właściwości wykazują oraz jakie znalazły zastosowanie? Oto kilka cennych informacji na temat drożdży.

Charakterystyka drożdży

Drożdże (Saccharomyces cerevisiae) są organizmami jednokomórkowymi. Ich właściwości wykorzystywane były już w czasach starożytnych gdzie wierzono, że wykazują działanie wzmacniające i odżywcze. Najpopularniejszym rodzajem drożdży są drożdże piekarskie, wykorzystywane do pieczenia bułek i ciast. Z kolei najcenniejsze to drożdże piwne i winne, ponieważ zawierają najwięcej składników odżywczych.

Drożdże – właściwości

Drożdże to źródło m.in. witamin z grupy B. Odgrywają one w organizmie ważną rolę, ponieważ poprawiają pamięć i koncentrację oraz warunkują dobre samopoczucie. Drożdże w swoim składzie zawierają również biotynę, która wpływa na właściwą kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto przyspieszają wzrost paznokci oraz odbudowuje całą płytkę paznokciową. Biotyna wspomaga również układ nerwowy poprzez zaopatrywanie nerwów w energię. Warunkuje więc dobre samopoczucie oraz witalność.

Drożdże leczą również trądzik młodzieńczy zapobiegając nadmiernej aktywności gruczołów łojowych. Cennym składnikiem jest cynk, który wykazuje właściwości przeciwzapalne. Skuteczny jest w walce z trądzikiem pospolitym, w szczególności w przypadku wykwitów takich jak krosty. Pierwiastek ten zwiększa odporność organizmu, a także łagodzi objawy chorób autoimmunologicznych. Ponadto poprawia pracę trzustki, wspomaga leczenie niedoczynności tarczycy oraz chroni narząd wzroku przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Drożdże zawierają również w swoim składzie makro i mikroelementy takie jak sód i potas, które regulują ciśnienie krwi. Dodatkowo znajdują się w nich wapń i fosfor, które wzmacniają nasz układ kostny, a także magnez, który redukuje stres oraz żelazo zapobiegające anemii. Z kolei obecny w drożdżach selen odpowiedzialny jest na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz uczestniczy w syntezie DNA i RNA. Spożywanie drożdży dostarcza do organizmu także chrom, który zwiększa odporność organizmu oraz ogranicza apetyt na słodycze.

Drożdże – zastosowanie

Najpopularniejszym zastosowaniem drożdży jest wykorzystanie ich do pieczenia ciasta drożdżowego lub innych słodkich wypieków. Oprócz deserów można zastosować je do pieczenia ciast przeznaczonych np. na pizze lub tradycyjne pieczywo.

Czy drożdże są szkodliwe?

Mimo wielu cennych składników odżywczych zbyt długie przyjmowanie drożdży może spowodować zagrzybianie organizmu. Może to obniżać odporność, a także zwiększać podatność na alergeny. Z kolei spożywanie drożdży niewłaściwie przygotowanych może powodować nieprzyjemne uczucie pełności w jamie brzusznej oraz wzdęcia. Rozważne spożywanie drożdży wpływa jednak korzystnie na organizm.

Podsumowanie

Drożdże należą do bardzo zdrowych produktów spożywczych. Dzięki składnikom odżywczym jakie posiadają, wykazują bardzo wszechstronne działanie na nasz organizm. Oprócz właściwości typowo leczniczych w dużym stopniu korzystnie wpływają na naszą urodę. Mogą spożywać je wszyscy – kobiety, mężczyźni, osoby młode, starsze, a nawet dzieci.

Polecane produkty

Koenzym Q10 (100 mg) bioalgi
Koenzym Q10, który Państwu oferujemy pozyskiwany jest przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. Jest to czysty izomer trans, w 100% naturalny i identyczny jak Koenzym Q10 występujący w naszym organizmie, dzięki czemu bardzo wysokiej biodostępności.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Podpora B., Świderski F., Preparaty żywnościowe otrzymywane z odpadowych drożdży pofermentacyjnych jako przykład innowacji, Postępy Techniki i Przetwórstwa Spożywczego, 1/2010.
  2. Muszyńska B., Malec M., Sułkowska-Ziaja K., Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych, Postępy Fitoterapii, 1/2013.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami