Aktualizacja: 26 grudnia 2021
Kwas chlebowy i jego korzystne właściwości znane są od wielu lat. To popularny produkt tradycyjnej kuchni polskiej, którego popularność wzrasta coraz bardziej również w dzisiejszych czasach. Posiada on charakterystyczny słodko-kwaśny smak, przełamany nutką lekkiej goryczki. W zapachu wyczuwamy drożdże oraz chleb. Choć z powodzeniem można znaleźć go na sklepowych półkach (zwłaszcza z żywnością ekologiczną), najlepiej przygotowywać go samodzielnie w domu.
Spis treści
Co to jest kwas chlebowy?
Kwas chlebowy to napój powstający wskutek fermentacji mlekowo-alkoholowej surowców żytnich, cukru i drożdży. Gotowy wyrób zawiera do 1% etanolu. Tradycyjnie produkuje się go z sucharów chleba razowego, drożdży, wody i dodatków smakowych (rodzynek, cytryny, żurawiny, malin, suszonych owoców, miodu) lub z mąki żytniej i słodu. W efekcie zawiera ogromną ilość cennych bakterii probiotycznych, z których należy wyróżnić:
- Lb. casei;
- Ln. mesenteroides;
- S. cerevisiae.
Do pozostałych ważnych składników zaliczamy:
Kwas chlebowy polecany jest jako napój orzeźwiający będący źródłem witamin z grupy B oraz jako pomagający w regulacji procesów trawiennych. Kwasy chlebowe pozyskiwane na drodze fermentacji stanowią zaledwie 1/20 rynku niemlecznych napojów fermentowanych.
Zobacz również: Zakwas buraczany.
Właściwości kwasu chlebowego
Najlepiej poznaną właściwością kwasu chlebowego jest poprawa trawienia. Dzieje się tak, ponieważ bogactwo witamin i pałeczek kwasu mlekowego sprawiają, że jelita zaczynają pracować zgodnie z fizjologią ruchów robaczkowych. Odpowiada za to wsparcie zasiedlającej je mikroflory jelitowej. Wpływa to dodatkowo na lepsze przyswajanie składników odżywczych z innych produktów oraz na wzmocnienie odporności. Przy regularnym spożyciu kwasu chlebowego (oraz innej naturalnej żywności probiotycznej) stajemy się mniej podatni na alergie, infekcje i choroby przewlekłe.
Warto wyróżnić wpływ kwasu chlebowego na kondycję serca i naczyń krwionośnych. Produkt ma wiele związków o działaniu antyoksydacyjnym, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału, nadciśnienia czy udaru mózgu. Z kolei witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, poprawiając prawidłowy przepływ krwi. Do pozostałych właściwości należy zaliczyć:
- przeciwdziałanie wzdęciom;
- łagodzenie dolegliwości związanych z nadkwasotą;
- przyspieszanie metabolizmu;
- wspieranie prawidłowego wzroku;
- przyspieszanie odchudzania.
Spożycie kwasu chlebowego jest polecane każdemu człowiekowi bez przeciwwskazań, jednak w szczególności chorym na grzybice, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, cukrzycę i choroby nowotworowe.
Zobacz również: Kiszonki – dlaczego warto je jeść?
Jak przygotować kwas chlebowy?
Do przygotowania kwasu chlebowego potrzebujemy następujących składników:
- 1,5 kg chleba razowego;
- 5 l wody;
- 1 dag drożdży;
- kilka łyżek cukru;
- ulubione dodatki i bakalie do smaku.
W pierwszej kolejności kroimy chleb razowy na tradycyjne kromki i opiekamy je w piekarniku. Kromki kruszymy, zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, a następnie dodajemy drożdże wraz z cukrem. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 dni, nie zaglądając w tym czasie do kwasu chlebowego. Po upływie tego czasu kwas przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do przygotowanych, wyparzonych wcześniej butelek. Na tym etapie można dodać ulubione dodatki poprawiające smak produktu. Ostatecznie butelki zakręcamy i przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 10 dni.
Kwas chlebowy – przeciwwskazania
Kwas chlebowy wskutek fermentacji zawiera w swoim składzie śladowe ilości alkoholu, dlatego nie powinny spożywać go przede wszystkim kobiety w ciąży. Praktycznie nie ma żadnych innych przeciwwskazań. Osoby dodające do kwasu chlebowego bakalie powinny sprawdzić czy nie są na nie uczulone.


Wysokiej jakości oryginalna, egipska czarnuszka siewna (Nigella sativa) w kapsułkach to wygodny sposób na codzienne wsparcie odporności, układu pokarmowego i zdrowej skóry, z pełnią cennych składników aktywnych. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kociołek-Balawejder E., Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2009.
- Śmiechowska M., Jakubowski M., Dmowski P., Nowe trendy na rynku niskoalkoholowych napojów fermentowanych, Problemy Nauk Biologicznych, 3/2018.
- Zielińska M., Hoffmann M., Waszkiewicz-Robak B., Tradycyjne roślinne napoje fermentowane o działaniu prozdrowotnym, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 5/2015.
czy ktos wie, ile mg witaminy c znajduje sie w 100 mililitrach kwasu chlebowego?