Olej z ostropestu – właściwości i zastosowanie

Olej z ostropestu - właściwości i zastosowanieOlej z ostropestu uzyskiwany jest z rośliny zwanej ostropestem plamistym. Z wyglądu przypomina osta, łodyga może osiągać nawet do 2 metrów wysokości. Decydując się na olej należy zwrócić uwagę, aby był tłoczony na zimno, ponieważ w procesie obróbki nie traci on swoich cennych właściwości.

Jaki skład ma olej z ostropestu?

W składzie oleju możemy znaleźć flawonoidy, lignany i fitosterole. Kwasy organiczne, tokoferol, saponina oraz witaminy (głównie witamina C i witamina K) występują drugorzędnie. Zawiera on znaczną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz omega-6 i omega-9. W oleju tłustym można wyróżnić kwasy tłuszczowe: linolowy (aż do 50%), palmitynowy i olejowy.

Jakie właściwości wykazuje olej z ostropestu?

Mało kto wie jak liczne korzyści niesie za sobą regularne spożywanie oleju z ostropestu. Poniżej przedstawione zostały jego właściwości:

  • wpływ na wątrobę – dezaktywacja wolnych rodników i zwiększanie biosyntezy glutationu w komórkach, czego efektem jest hamowanie procesu peroksydacji lipidów, zwiększanie zdolności regeneracyjnych komórek wątroby, uszczelnianie błon hematocytów i zapobieganie wnikaniu toksyn do komórek
  • wpływ na nerki – badania wykazały, że substancje zawarte w ostropeście mogą zmniejszać lub całkowicie zapobiegać efektom nefrotoksyczności niektórych leków
  • działanie przeciwko cukrzycy – ponieważ wpływa na glikemię. Obniża ilość trójglicerydów we krwi, poprawia komórkową odporność na insulinę, a także indukuje odbudowę komórek beta trzustki. Może go więc stosować w terapii cukrzycy
  • działanie antynowotworowe – do tej pory udowodniono korzystny wpływ ostropestu plamistego na leczenie raka sutka, raka jelita grubego oraz raka płuc. Działanie to opiera się najprawdopodobniej na regulacji uwalniania i funkcjonowania cytokin. Składniki oleju wpływają na syntezę DNA i hamowanie proliferacji oraz indukcji apoptozy w komórkach nowotworowych
  • wpływ na wirusa HCV – sylibinina (główny składnik leczniczy ostropestu) hamuje wnikanie i replikację tego wirusa, a także zmniejsza jego poziom RNA.
  • działanie UV-protekcyjne – poprzez hamowanie kancerogenezy komórek skóry, co jest indukowane promieniowaniem UVB

Wykazano, że zioło to łagodzi stany zapalne i zmiany skórne związane z łuszczycą. Zmniejsza również uszkodzenia wątroby powstałe w przebiegu chemioterapii.

Olej z ostropestu może być również stosowany zewnętrznie do pielęgnacji ciała. Wykazuje bowiem działanie nawilżające i regenerujące.

Osoby regularnie spożywające olej z ostropestu wskazują na lepszy wygląd skóry, włosów i paznokci, zmniejszenie wzdęć oraz poprawę apetytu.

Zastosowanie w kuchni

Olej z ostropestu charakteryzuje się bardzo delikatnym zapachem oraz smakiem (w zależności od osoby, określa się od od lekko orzechowego do prawie bezsmakowego). Z tego względu jest idealnym składnikiem sałatek i innych potraw – nie dominuje, jednak zdecydowanie dodaje aromatu. Dobrze sprawdza się jako zdrowy zamiennik omast.

Należy jednak pamiętać, że oleje tłoczone na zimno również w tej temperaturze spożywamy. Nie należy więc wykorzystywać oleju z ostropestu do smażenia, pieczenia czy duszenia potraw. Może być stosowany jedynie jako dodatek do polewania na zimno.

Kolejną ważną sprawą jest przechowywanie produktu. Aby olej jak najdłużej zachować zdrowotne właściwości oraz aromat i walory smakowe, należy kupić go w ciemnej, niewielkiej buteleczce i przechowywać w lodówce. Wielkość butelki ma znaczenie, ponieważ oleje nie powinny długo stać po otwarciu. Mniejsze opakowanie można znacznie szybciej wykorzystać.

Bibliografia:

  1. Sawczuk R., Ostropest plamisty – stare/nowe panaceum, Gazeta Farmaceutyczna, kwiecień 2016.
  2. Ligęza M., Wyglądacz D., Tobiasz A. (i inni), Ocena składu i czystości mikrobiologicznej olejów zimnotłoczonych firmy OleoWita, Via Medica, 2/2016.
  3. Kostek H., Szponar J., Tchórz M., Sylibinina i jej działanie hepatoprotekcyjne z punktu widzenia toksykologa, Przegląd Lekarski, 8/2012.
  4. Andrzejewska J., Skinder Z., Ostropest Plamisty – uwagi o nazewnictwie, substancjach czynnych i rozwoju rośliny, Acta Scientiarum Polonorum, 5/2006.
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
3 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *