Sok z brzozy – jakie ma właściwości?

Sok z brzozy - jakie ma właściwości?Sok z brzozy staje się coraz popularniejszy na polskim rynku. Nazywa się go zamiennie bzowiną lub oskołą.Sam w sobie nie posiada zapachu i jest przeźroczysty, jednak bardzo dobrze chłonie zapachy z otoczenia. Należy mieć to na względzie przechowując sok obok innych produktów spożywczych. Sok z brzozy nie posiada również charakterystycznego dla siebie smaku. Wiele osób porównuje go do mocno posłodzonej wody mineralnej.

Co zawiera sok z brzozy?

Wśród składników soku z brzozy znaleźć można między innymi wapń, fosfor, miedź, żelazo, magnez, potas i mangan. Zawiera również witaminy, przede wszystkim z grupy B i kwas askorbinowy. Do pozostałych składników należą: garbniki i żywice, saponiny i taniny, olejki eteryczne, flawonoidy, glukoza oraz fruktoza.

Zawartość sumy cukrów w soku jest zmienna i waha się w granicach od 0,5% do 1,5% całej sumy. Znacznie rzadziej spotyka się sacharozę. To właśnie cukry odpowiedzialne są za słodki smak soku.

Jakie właściwości wykazuje sok z brzozy?

Współczesne badania wykazały, że już jeden litr soku może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na miedź, cynk, mangan, a w kilkudziesięciu procentach również na magnez, wapń i potas.

Sok z brzozy znalazł zastosowanie także w medycynie. Wpływa korzystnie na leczenie niektórych chorób nerek, w przypadku obniżonej odporności, chorobach pasożytniczych i zakaźnych, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Oskoła zawiera związki, które pobudzają wydalanie moczu, a wraz z nimi jonów sodu, chloru i kwasu moczowego. Tym samym wypłukuje z przewodów moczowych złogi i zapobiega tworzeniu się kamieni. Wspomaga leczenie stanów zapalnych (między innymi nerek czy pęcherza moczowego), może mieć wpływ na zapobieganie rozwojowi dny moczanowej.

Świeży sok działa umiarkowanie przeczyszczająco. Wzmacnia odporność i reguluje podstawową przemianę materii. Badania wykazały, że ma wpływ na przyspieszenie zabliźniania ran po oparzeniach, działa wówczas również przeciwbólowo.

Flawonoidy między innymi wzmacniają naczynia krwionośny, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, a także zmniejszają nadmiar wody w organizmie.

Dobrze sprawdza się w kosmetologii, ponieważ poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Zwykle się go pije, jednak można wykorzystać go jako dodatek do toniku czy maski. Uważa się, że ma właściwości wybielające w przypadku piegów. Można go pić jako uzupełnienie codziennej diety, ponieważ kwas chlorogenowy zawarty w soku zmniejsza apetyt. Co się z tym wiąże – łatwiej kontrolować masę ciała.

Pozyskiwanie i przechowywanie

Okres pobierania soku z brzozy wynosi od 1 do 3 tygodni i w Europie przypada na marzec. Na ograniczony dostęp do soku wpływa nie tylko krótki czas pozyskiwania, ale i jego niska trwałość.

Bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie produktu, ponieważ w temperaturze pokojowej mętnieje i przybiera nieprzyjemny zapach już w następnej dobie. Dzieje się tak w efekcie rozwoju drobnoustrojów. Dlatego tak ważne jest przechowywanie soku z brzozy w lodówce. Czas spożycia po otwarciu wynosi średnio 4 dni. Nie należy go podgrzewać, ponieważ traci wówczas swoje lecznicze właściwości.

Podsumowanie

Przez stulecia sok z brzozy był nieodłącznym elementem odżywiania się na terenie Słowiańszczyzny. Właśnie dzięki niemu w okresie wczesnowiosennym, gdy brak było produktów pochodzenia roślinnego, możliwe było dostarczenie do organizmu sporej ilości składników mineralnych i odżywczych.

Sok z brzozy warto pić przez cały rok – bez względu na porę, ponieważ wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie, ale i urodę.

Smak często nie zachwyca, jednak jest to kwestia upodobań indywidualnych. Można go uzyskać samodzielnie, jednak zdecydowanie szybciej i łatwiej kupić go w sklepie. W dzisiejszych czasach sok z brzozy jest dostępny praktycznie w każdym markecie.

Bibliografia:

  1. Gnybek-Ciosek E., Sok z brzozy – sposób na wiosenne oczyszczanie, maj 2012.
  2. Bilek M., Pytko J., Dżugan M., Sosnowski S., Możliwość wydłużenia trwałości soku brzozowego poprzez sporządzenie napoju o polepszonych walorach smakowych i prozdrowotnych, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 4/2016.
  3. Bilek M., Staniszewski P., Zanim popłynie sok brzozowy…cz.II, Las Polski.
  4. Brzoza która leczy, Apteka Jagiellońska.
Spirulina Febico - naturalne witaminy i minerały na wyciągnięcie ręki
Spirulina Febico - wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina - witaminy i minerały (100% naturalne)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
2 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Nie wahaj się i napisz swoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *