Koenzym Q10 promocja
Koenzym Q10

Aktualizacja: 25 marca 2022

Utrata apetytuUtrata apetytu to częsta dolegliwość, która może zarówno towarzyszyć różnym stanom chorobowym, jak i być całkowicie fizjologicznym zjawiskiem. Jeśli zdarza się raz na jakiś czas, zwykle nie ma powodów do zmartwień. Inaczej, jeśli utrata apetytu występuje przewlekle i prowadzi do notorycznego pomijania ważnych posiłków w ciągu dnia.

 

Z czego wynika utrata apetytu?

Utrata apetytu może być spowodowana licznymi chorobami, takimi jak:

Oczywiście utrata apetytu może wskazywać również na fizjologiczne stany, takie jak:

  • nadmierny stres w życiu;
  • niewyspanie;
  • picie zbyt małej ilości wody;
  • silne stany emocjonalne, np. żal, smutek czy radość;
  • nadużywanie niektórych leków;
  • palenie papierosów;
  • zbyt monotonna dieta;
  • podeszły wiek;
  • wysokie temperatury otoczenia;
  • nadużywanie alkoholu.

Ze względu na tak duży wachlarz możliwych przyczyn konieczna jest szczegółowa diagnostyka problemu. Zwłaszcza, jeśli brak apetytu występuje od dłuższego czasu i nie ma nic wspólnego ze stresem czy niewyspaniem.

Zobacz również: Zaburzenia apetytu – główne przyczyny.

Konsekwencje utraty apetytu

Dłuższy czas zmagania się z utratą apetytu skutkuje przede wszystkim niedoborami pokarmowymi. Nie ma w tym nic dziwnego – witaminy, białka, minerały, tłuszcze czy węglowodany dostarczamy wraz z pożywieniem. Jeśli unikamy posiłków (lub sięgamy jedynie po niezdrowe przekąski i napoje), nie uzupełniamy dziennego zapotrzebowania organizmu na te składniki. W konsekwencji ich ilość w ustroju stopniowo maleje, powodując między innymi:

Konsekwencji niedoborów pokarmowych jest znacznie więcej. W skrajnych przypadkach utrata apetytu może prowadzić do uszkodzenia istotnych narządów wewnętrznych.

Co robić, gdy nie mamy apetytu?

Obawiająca nas utrata apetytu wymaga wizyty u lekarza. Podstawą jest bowiem wykonanie podstawowych badań: moczu i krwi, aby ocenić ogólny stan zdrowia i gospodarkę hormonalną ustroju. Jeśli przyczyną będzie zdiagnozowana podczas takich badań choroba, należy jak najszybciej rozpocząć jej leczenie. Przykładowo, zakażenie pasożytami będzie wymagać odpowiedniej farmakoterapii, natomiast nowotwory – chemioterapii lub radioterapii. Jeśli zaś przyczyną jest grypa, należy pić dużo wody, odpoczywać, wygrzewać się i w razie konieczności zbijać gorączkę. Jeśli nie mamy apetytu i jesteśmy w trakcie leczenia konkretnej choroby, możemy stosować następujące rady:

  • przemycaj witaminy i minerały w sokach oraz koktajlach;
  • jedz lekkostrawne pokarmy;
  • sięgaj po zupy – najlepiej te na ryżu lub w wersji kremowej;
  • pij wodę;
  • suplementuj najważniejsze witaminy i minerały, np. pod postacią Spiruliny;
  • wspomagaj się naparami poprawiającymi apetyt, np. z kopru włoskiego, mięty pieprzowej czy kolendry siewnej.

Jeśli dana choroba jest przewlekła i nie wymaga przebywania w łóżku (np. zespoły jelitowe, nowotwory), udaj się na spacer na świeżym powietrzu. Ruch w połączeniu z dużą dawką tlenu wzmaga apetyt. Inaczej sytuacja wygląda, gdy utrata apetytu wiąże się ze stresem, silnymi emocjami czy niewyspaniem. Wówczas najlepiej zmienić styl życia – wyspać się, unikać stresu, odczekać, aż silne emocje przeminą.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach Febico – 100 % naturalne witaminy i minerały
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wernio E., Dardzińska J., Małgorzewicz S., Anoreksja wieku podeszłego – epidemiologia, przyczyny, konsekwencje zdrowotne, Geriatria, 10/2016.
  2. Korek E., Krauss H., Piątek J., Chęcińska Z., Regulacja hormonalna łaknienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2/2013.
  3. Stachowicz M., Janas-Kozik M., Olszanecka-Glinianowicz M., Chudek J., Rola leptyny w zaburzeniach odżywiania się – współczesne poglądy, Psychiatria Polska, 5/2013.
  4. Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami