Aktualizacja: 30 czerwca 2025
Napar to niezwykle popularny napój, który przyrządza się w określony sposób, jednak można zastosować do tego rozmaite składniki. Najpopularniejszym na świecie naparem jest herbata, lecz w rzeczywistości użyć można nie tylko liści herbaty, ale i innych ziół. Systematycznie spożywane napary przy połączeniu z innymi elementami zdrowego trybu życia mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Co istotne, niektóre napary są nawet wykorzystywane w medycynie alternatywnej do leczenia rozmaitych problemów zdrowotnych, także u dzieci czy kobiet w ciąży.
Co to jest napar?
Napar to inaczej napój, którego przygotowanie polega na zalaniu ziół lub innych surowców roślinnych wrzącą wodą i pozostawieniu ich pod przykryciem na określony czas. Z reguły jest to kilka lub kilkanaście minut. W zależności od gatunku ziela czas parzenia może być różny.
Przepis
Przykładowy napar z liści mięty można przygotować w następujący sposób:
- 2 łyżeczki dobrej jakościowo suszonej mięty (można też zebrać i wysuszyć ją z własnego ogródka, wówczas mamy największą pewność, że zioła są dobre i bezpieczne) wsypać do garnuszka lub kubka.
- Zalać je wrzątkiem, zwykle w ilości około 150-200 ml.
- Odstawić na bok pod przykryciem (np. zwykłym talerzykiem śniadaniowym lub spodkiem od filiżanki) na około 15 minut.
Po upływie wskazanego czasu przyrządzany napar należy odcedzić. Zazwyczaj za pomocą sitka usuwamy z niego zaparzone zioła, pozostawiając klarowny, czysty, ciepły płyn. Pije się go od razu, jak również można pić go na zimno za jakiś czas. W dzisiejszych czasach coraz więcej osób interesuje się domowymi metodami leczenia i alternatywnymi sposobami wspierania swojego zdrowia, dlatego napary cieszą się rosnącą popularnością. Z tego względu w sklepach coraz częściej znaleźć można specjalne zaparzacze (ręczne lub w formie czajników), które ułatwiają proces parzenia naparów.
Zobacz również: Ziołolecznictwo.
Rodzaje naparów i ich działanie
Przykładowe napary ziołowe cieszące się największą popularnością są następujące:
- napar z melisy – ma działanie uspokajające, lekko nasenne, łagodzi napięcia nerwowo-mięśniowe;
- napar z mięty – energetyzuje, odświeża organizm, dodaje mu energii. Dodatkowo łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe, w tym zmniejsza niestrawność po spożyciu ciężkich, tłustych dań oraz łagodzi bóle brzucha;
- napar z szyszek chmielu – znany jako naturalny produkt nasenny. Uspokaja, zwłaszcza w połączeniu z melisą;
- napar z dzikiej róży – bogaty w witaminę C, która wspiera szczelność naczyń krwionośnych, wzmacnia odporność oraz stymuluje proces syntezy kolagenu w tkankach. Wzmacnia organizm i może zmniejszać toczące się w nim stany zapalne;
- napar z kopru włoskiego – reguluje trawienie, jest szczególnie polecany w przypadku wzdęć, gazów i bólów brzucha. Dawniej był powszechnie stosowany u niemowląt celem łagodzenia kolki niemowlęcej, dziś jednak się od tego odstępuje na rzecz innych sposobów;
- napar z imbiru – zmniejsza nudności i wymioty, jest bezpieczny również dla kobiet w ciąży. Dodatkowo poprawia odporność, łagodzi stany zapalne i jest naturalnym antybiotykiem;
- napar z pokrzywy – wzmacnia włosy i paznokcie, przeciwdziała nadmiernemu wypadaniu włosów. Dodatkowo przyspiesza detoksykację organizmu i działa moczopędnie;
- napar z głogu – poprawia krążenie krwi, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia serce.
Takich naparów jest bardzo dużo. Dlatego przed zdecydowaniem się picia konkretnego, warto zapoznać się ze wskazaniami i przeciwwskazaniami do konkretnych ziół.
Napary – przeciwwskazania
Nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do picia wszystkich rodzajów naparów, jednak istnieją te odnoszące się do konkretnych ziół. Przykładowo napar z mięty nie jest polecany w przypadku choroby refluksowej, zaawansowanych i niewyrównanych chorób wątroby, patologicznej bezsenności (jeśli w planach jest wypicie go wieczorem). Z kolei napar z dziurawca może osłabiać działanie leków takich jak antykoncepcja hormonalna, leki przeciwzakrzepowe, leki immunosupresyjne czy leki przeciwdepresyjne. Dodatkowo jest surowcem fotouczulającym.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Majcher A., Telichowska A., Rakowski A., Borucka B. i inni, Poradnik kliniczny – ziołolecznictwo, Wydawnictwo Naturoterapia, 2018.
- Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
Zostaw komentarz