Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 11 października 2025

LizynaLizyna (skrót: Lys, K) to organiczny związek chemiczny, białkowy aminokwas egzogenny. Oznacza to, że organizm nie jest w stanie samodzielnie jej syntezować, tym samym należy dostarczać ją wraz z dietą. Bierze udział m.in. w naprawie tkanek, wzrastaniu organizmu oraz produkcji przeciwciał, wpływa więc na odporność organizmu. Co ważne, lizyna przyspiesza naturalną produkcję kolagenu. W medycynie bywa wykorzystywana do leczenia niektórych schorzeń.

Lizyna – charakterystyka

Lizyna jest aminokwasem polarnym, białkowym. W swojej budowie posiada łańcuch boczny z ładunkiem dodatnim. Tym samym wchodzi w skład białek wiążących ujemnie naładowane cząsteczki kwasów nukleinowych, w tym histonów. W rzeczywistości lizyna ma ogromne znaczenie już na etapie życia płodowego, umożliwiając prawidłowy rozwój płodu.

Lizyna – gdzie występuje?

Lizynę można znaleźć w największych ilościach w następujących produktach spożywczych:

Aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie, każdego dnia należy dostarczać około 500-1500 mg lizyny wraz z pożywieniem. Zapotrzebowanie można ewentualnie uzupełniać suplementacją, zwracając uwagę, aby zakupiony preparat pochodził z apteki lub z wysokiej jakości sklepu z suplementami diety, a nie z nieznanego źródła. Do przyjmowania lizyny nie ma przeciwwskazań. Należy jedynie pilnować, aby w postaci suplementu nie przyjmować jej dłużej niż pół roku.

Kolagen bioalgi

Wysokiej jakości kolagen bioalgi + l-lizyna.

Funkcje lizyny

Lizyna wykazuje silne właściwości oczyszczające organizm z toksyn, dlatego warto łączyć ją z innymi suplementami detoksykującymi, np. z Chlorellą. Dotychczas prowadzone badania udowodniły skuteczność aminokwasu zwłaszcza w odniesieniu do ołowiu. Lizyna bywa ponadto wykorzystywana w leczeniu następujących chorób:

Omawiany aminokwas stanowi jeden z najważniejszych składników koniecznych do produkcji karnityny – związku biorącego udział w metabolizmie tłuszczów oraz dostarczającego energii. Dawka już 400 mg dziennie ułatwia wchłanianie wapnia w jelitach, jednocześnie zmniejszając wydalanie tego pierwiastka wraz z moczem. Odpowiedni poziom lizyny pozwala utrzymać włosy i paznokcie w dobrej kondycji, ponieważ znajdziemy ją także w kolagenie. Udowodniono, że dieta bogata w lizynę zmniejsza odczuwanie codziennego stresu, może więc przyczyniać się do obniżenia ryzyka chorób cywilizacyjnych, których czynnikiem ryzyka jest właśnie stres.

Lizyna jest cenionym związkiem także wśród sportowców i osób aktywnych fizycznie. Pomagając wchłonąć wapń wzmacnia kości i stawy, chroniąc przed kontuzjami, tak częstymi w świecie sportu. Z kolei biorąc udział w produkcji kolagenu wzmacnia ścięgna, więzadła, mięśnie i wszystkie inne struktury organizmu. Aminokwas ten stymuluje przyrost masy mięśniowej.

Zobacz również: Co zrobić jak boli kolano?

Niedobór lizyny

Długotrwały niedobór lizyny może prowadzić do rozwoju anemii i znacznego pogorszenia samopoczucia. Zaburzenia enzymatyczne sprawiają, że wiele reakcji na poziomie komórkowym nie przebiega prawidłowo. Objawami niedoboru lizyny są ponadto:

  • przekrwienie oczu;
  • drażliwość;
  • niski poziom energii i motywacji do działania;
  • utrata apetytu;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • problemy z koncentracją i pamięcią;
  • nagła utrata masy ciała;
  • problemy z płodnością.
Spirulina

Spirulina z certyfikatem – badanie zlecone przez BIOALGI Sp. z o.o. niezależnemu, akredytowanemu laboratorium badawczemu i przeprowadzone przez J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. Certyfikat Spiruliny bioalgi do wglądu tutaj: Spirulina – badanie (certyfikat).

Ze względu na powszechne występowanie źródeł tego aminokwasu, niedobory przy urozmaiconej diecie praktycznie nie występują. Osoby ze zwiększonym zapotrzebowaniem na lizynę mogą zdecydować się natomiast na dodatkową suplementację. Lizynę w postaci suplementów diety warto łączyć z następującymi naturalnymi suplementami diety:

Suplement z lizyną powinien posiadać skrót „L”, czyli „L-lizyna”. Oznacza to, że aminokwas znajduje się w postaci wolnej, jest więc w całkowicie wchłaniany w układzie pokarmowym i może być optymalnie wykorzystany.

Polecane produkty

Kolagen do picia na stawy i skórę
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kapsułki z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Gołąbczak J., Biochemiczne, genetyczne i technologiczne podstawy biosyntezy L-lizyny, Biotechnologia, 1/2008.
  2. Ferrier D., Biochemia, Wydawnictwo Urban & Partner, Wrocław 2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami