Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 3 maja 2025

Pestycydy - wpływ na człowiekaW dzisiejszych czasach szczególnym, choć często bagatelizowanym zagrożeniem, są pestycydy. Wpływ na człowieka został już dawno potwierdzony i niestety nie jest on pozytywny. Dlatego ostatnimi czasy coraz częściej mówi się o kupowaniu warzyw i owoców od sprawdzonych rolników, zajmujących się ekologicznymi rozwiązaniami lub nawet samodzielne ich uprawianie w miarę możliwości. Co warto wiedzieć o wpływie pestycydów na ludzkie zdrowie?

Czym są pestycydy?

Pestycydy to inaczej środki ochrony roślin, obejmujące gamę związków oraz preparatów pochodzenia naturalnego i syntetycznego. Ich działanie polega na niszczeniu szkodników oraz walce z chorobami zwierząt i roślin, regulacji wzrostu roślin, jak również na usuwaniu roślin nieużytecznych (chwastów). Praktyczne wykorzystanie pestycydów jest ogromne w takich dziedzinach, jak ochrona pól, lasów, zwierząt hodowlanych, pomieszczeń mieszkalnych, konserwacja drewna, usuwanie i przerzedzanie roślin glebowych oraz w zbiornikach wodnych.

Wykazano, że stosowanie pestycydów wyraźnie zwiększa produkcję rolną i hodowlaną, z czym wiążą się określone rezultaty ekonomiczne. Z drugiej zaś strony stwarzają one spore zagrożenie dla zdrowia człowieka przez bezpośrednie narażenie na ich działanie pracowników branżowych, rolników, hodowców oraz narażenie pośrednie, czyli konsumentów żywności.

Pestycydy – wpływ na człowieka

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) pestycydy stanowią przyczynę corocznego zatrucia nawet do 1,5 mln ludzi na całym świecie. Najgroźniejszymi konsekwencjami chorób wywołanych pozostałościami pestycydów w produktach żywnościowych są:

Pestycydy mogą działać neurotoksycznie, wpływając na układ nerwowy i zwiększając ryzyko chorób takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Są sporym, potwierdzonym czynnikiem ryzyka niepłodności i nowotworów, jak również depresji, zaburzeń psychicznych oraz chorób autoimmunologicznych. Ostre zatrucia pestycydami mogą manifestować się takimi dolegliwościami jak bóle głowy, nudności, zawroty głowy. Pestycydy mogą gromadzić się w organizmie, co zwiększa ryzyko przewlekłych problemów zdrowotnych. Udowodniono również, że ekspozycja na pestycydy w trakcie ciąży może prowadzić do wad wrodzonych i opóźnień w rozwoju dziecka.

Zobacz również: Jak usunąć pestycydy z organizmu?

Długotrwałe narażenie na pestycydy może prowadzić do przewlekłych chorób płuc, takich jak astma czy przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP). Z kolei wspomniane wcześniej działanie onkogenne wiąże się głównie z wpływem na metylację DNA, co prowadzi do zmiany ekspresji genów. Pestycydy zwiększają ryzyko rzadkich nowotworów, w tym mięsaka Ewinga czy mięsaka kości.

Jak usunąć pestycydy z żywności?

Wyróżnia się kilka sposobów na zmniejszenie ilości pestycydów w warzywach oraz owocach, choć niestety nie ma sposobów na ich całkowitą eliminację. Dlatego ponownie podkreślić warto kupno tych produktów ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł. Skoro deszcz (nawet ten padający długo) nie jest w stanie zmyć pestycydów, bieżąca woda z kranu z pewnością także tego nie dokona. Jest to jednak częściowo możliwe przy użyciu sody oczyszczonej. Wystarczy przez około 3 minuty płukać owoce i warzywa w 1 litrze wody, w którym wcześniej rozpuszczono 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej. Po takim płukaniu produkty dokładnie myje się pod bieżącą wodą, aby nadawały się do spożycia.

Zobacz również: Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?

Poleca się też rozpuszczenie w 1 litrze wody pół szklanki octu lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, a następnie płukanie w tym przygotowane owoce przez 3 minuty, podobnie jak ma to miejsce przy sodzie oczyszczonej. Jedno z badań potwierdziło, że pestycydy mogą być usuwane ponadto w trakcie kąpieli wodnej z dodatkiem soli morskiej lub soku z cytryny.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień – oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Grotowska M., Janda K., Jakubczyk K., Wpływ pestycydów na zdrowie człowieka, Pomeranian J Life Sci 2018;64(2):42-50.
  2. Makles Z., Domański W., Ślady pestycydów – niebezpieczne dla człowieka i środowiska, Bezpieczeństwo Pracy, 1/2008.
  3. Dobosz B., Jaskólecki H., Pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego, Problemy Ekologii, 4/2007.
  4. Witczak A., Pohoryło A., Ocena zanieczyszczenia żywności pestycydami fosforoorganicznymi a ryzyko zdrowotne konsumentów, Problemy Nauk Biologicznych, 4/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami